4/8/12

Ελένη Βασσάλου, Θεολογικά προβλήματα του Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου

ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΦΕΚ Β΄ 2335
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ.Β.Μ.Θ  
ΑΠΟΦΑΣΗ      ΑΡ. ΠΡ. 113714/Γ2      03-10-2011

Θέμα:
ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Π.Σ.

ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΣΑΛΟΥ - ΘΕΟΛΟΓΟΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Δείτε την Παρουσίαση πατώντας το Διαβάστε περισσότερα
ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Κάντε κλικ στο δεξιό μέρος πάνω στην εικόνα για να δείτε την επόμενη διαφάνεια

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στην θεολόγο Ελένη Βασσάλου. Εάν, Θεός φύλαξη, περάσει αυτό το Π.Σ. σε όλα τα σχολεία, οι ορθόδοξοι γονείς ας το μποϋκοτάρουν εντελώς! Καλλίτερα να μη έχουν καθόλου μάθημα θρησκευτικών τα παιδιά μας παρά τέτοιο αιρετικό. Ας τα στέλνουμε στο κατηχητικό της Εκκλησιάς.

Dimitris D είπε...

Αναγκάζομαι να κατακρίνω 15 Αύγουστο αλλά ο Χριστός έδωσε εντολή στους ιερείς να διδάσκουν την ορθοδοξία.
Για το μάθημα τον θρησκευτικών βλέπουμε την αποθέωση της ανοησίας σε εκατοντάδες σελίδες.
Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να διδάξει ορθοδοξία, γιατί δεν γράφει ένα Ορθόδοξο «σχολικό βοήθημα», υποκατάστατο του βιβλίου των θρησκευτικών;
Γιατί υπάρχουν πολλά εναλλακτικά βιβλία για τις ξένες γλώσσες, αμέτρητα σχολικά βοηθήματα για μαθηματικά, φυσική κτλ. αλλά δεν υπάρχουν αντίστοιχα για τα θρησκευτικά;
Πως είναι δυνατών να γράφει ο καθένας για μέρες σχόλια δεκάδων σελίδων σε blog και forum για το σχολικό βιβλίο αλλά να είναι ανίκανος να γράψει ένα βιβλίο;
Τέλος πως αποδέχεστε να υπάρχει μάθημα «θρησκευτικών» και «σχολές θεολογίας»;
Η σύνοδος έπρεπε να ζητήσει μάθημα ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ στο σχολείο και ΑΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ, όχι γενικά και αόριστα για θρησκείες.
Επιπλέον χρειάζεται επειγόντως εισαγωγή μαθήματος Ηθικής, αλλιώς τα παιδιά θα εξεγερθούν ενάντια σε γονείς, δασκάλους, πολιτικούς... και θα υπάρξουν πολλά θύματα.

Παλιότερα ο άθεος δάσκαλος ήταν άχρηστος και ανίκανος δάσκαλος, δείτε τα παλιά σχολικά βιβλία και θα καταλάβετε γιατί:
http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/3/7/b/metadata-05-0000003.tkl
http://195.134.75.14/hellinomnimon/
Ή αντιγράψτε τα, εκσυγχρονίστε λίγο την γλώσσα και επανεκδιδόσαστε τα.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Αγαπητέ Dimitri D,
γράφεις : "Πως είναι δυνατών να γράφει ο καθένας για μέρες σχόλια δεκάδων σελίδων σε blog και forum για το σχολικό βιβλίο αλλά να είναι ανίκανος να γράψει ένα βιβλίο;" και "Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να διδάξει ορθοδοξία, γιατί δεν γράφει ένα Ορθόδοξο «σχολικό βοήθημα», υποκατάστατο του βιβλίου των θρησκευτικών;".

Πρώτον, υπάρχουν σχολικά βοηθήματα για το μάθημα των Θρησκευτικών, μερικά μάλιστα με πατερικά χωρία.

Υπάρχουν επίσης πολλά βιβλία, οι λόγοι των Πατέρων και η Αγία Γραφή που χρησιμοποιούμε πολλοί για τη διδασκαλία στις τάξεις.

Ασφαλώς και μπορεί κάποιος από εμάς που ασχολούμαστε με το μάθημα να γράψει ένα βιβλίο. Πως όμως νομίζεις ότι μπορεί αυτό το βιβλίο να υποκαταστήσει το σχολικό εγχειρίδιο, που στέλνει το Υπουργείο και λαμβάνουν όλοι οι μαθητές;

Ορθόδοξα βιβλία ως βοηθήματα στη διδασκαλία του θρησκευτικού μαθήματος υπάρχουν - και ασφαλώς ουδείς αντιλέγει ότι θα μπορούσαν να γραφούν και άλλα.
ΟΜΩΣ είναι μείζον ζήτημα το τι θα περιέχεται στα επίσημα σχολικά βιβλία που θα λαμβάνουν οι μαθητές καθώς και στα σχετικά Προγράμματα Σπουδών. Η διδασκαλία ενός μαθήματος στηρίζεται εν πολλοί σε αυτά (Προγράμματα Σποδών και σχολικά βιβλία) και για τούτο είναι σημαντικό ΑΥΤΑ να είναι ορθόδοξα και χριστιανικά.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)