4/9/12

Αρχιμ. Κύριλλος Κωστόπουλος, Νέος σημαίνει: Γνώση και αγάπη

ΝΕΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ
Γράφει ο Αρχ. Κύριλλος Κωστόπουλος
Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Πατρών
Δρ Θεολογίας, Καθηγητής ΕΑΠ (ΣΕΠ)
Αγαπητοί μου νέοι και νέες. Σαν μεγαλύτερος αδελφός, πραγματικός φίλος, ποιμένας της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και επιστήμων, θα ήθελα με το παρόν άρθρο μου να απευθυνθώ σε σας τα ανήσυχα, τα τολμηρά, τα ονειροπόλα νειάτα.
Και τούτο γιατί σεις είσθε οι πρωταγωνιστές της ζωής στην εκπαίδευση, στον αθλητικό στίβο, στους κοινωνικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς αγώνες. Παντού τα νειάτα. Ζωή και δράση χωρίς τα νειάτα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.

Όμως, πρέπει να ομολογήσουμε απερίφραστα, κι εγώ κι εσείς, ότι η αλλοπρόσαλλη και υποκριτική ζωή και διδασκαλία των μεγαλυτέρων σας οδήγησε στην θέση του θύματος της εποχής. Κατέστητε θύματα του εγωκεντρικού πολιτισμού μας, του αυταρχισμού των «ταμπού», της δημαγωγίας, της προπαγάνδας.
Εγκλωβιστήκατε στον στυγνό και στενό ορθολογικό κοινωνισμό που σκοτώνει ψυχή και σώμα. Σε ένα «σχιζοφρενικό» πολιτισμό της σχέσεως εγώ – εγώ. Σε ένα δικαιωμένο ατομικισμό. Έτσι το βίωμα της αγαπητικής διανθρώπινης κοινωνίας απουσιάζει, αφήνοντας την θέση του στην παγερή ερημιά.
Η ανισορροπία αυτή και η ουσιαστική αναπηρία του πολιτισμού μας, του πολιτισμού της οράσεως, της ακοής και του πληκτρολογίου και όχι της φωνής και της συνομιλίας, των αφορισμών και όχι του «συμπάσχειν», στέρησε από το οπτικό πεδίο σας τον λόγο υπάρξεως και τον προορισμό.
Και για να σας γίνω περισσότερο αντιληπτός σας λέγω: Με ένα τέτοιον πολιτισμό και μια τέτοια κοινωνία χάσατε την Ορθόδοξη πίστη, ως γνώση του Δημιουργού μας Θεού και συνάμα ως αγάπη και κοινωνία. Εισήλθατε στον χώρο του υλισμού και του άθεου υπαρξισμού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ζωή καταντά πλέον ενστικτώδης. Ωστόσο, όταν ο άνθρωπος οδηγείται από τα ένστικτά του, αρχίζει πλέον να ομοιάζει προς το κτήνος και να χάνει σταθερά την προσωπική του ελευθερία. Ο προφητάναξ Δαυίδ αναφωνεί: «Και άνθρωπος εν τιμή ων ου συνήκε, παρασυνεβλήθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ωμοιώθη αυτοίς» (Ψαλμ. 48).
Να γιατί τα πρόσωπα που χρησιμοποιούν στα έργα τους οι σύγχρονοι άθεοι υπαρξιστές ή οι υλιστές, όπως ο Sartre, o Camus, o Nietzsche κ.ά. είναι πρόσωπα χωρίς ιδανικά, χωρίς υψηλούς στόχους και χωρίς υγιείς προσανατολισμούς. Είναι όλα άρρωστα ψυχικά και ανήθικα – με την στενή και ευρύτερη έννοια της λέξεως – πρόσωπα του υποκόσμου, γεμάτα πάθη, τα οποία δεν αργούν να φθάσουν και μέχρι την αυτοκτονία.
Η γνώση του Θεού, νέοι και νέες μου, είναι συγχρόνως και αγάπη και η αγάπη οδηγεί στην γνώση της αληθείας. Έτσι ο νέος και η νέα με την αγαπητική γνώση του Θεού και του συνανθρώπου σπάζει το φράγμα του μηδενισμού, του υλισμού και της ανυπαρξίας και από διεσπασμένη ατομικότητα γίνεται πρόσωπο. Αυτή η κίνηση της γνώσεως και αγάπης είναι ο θρίαμβος της νεανικής ζωής, είναι η γένεση του ολοκληρωμένου προσώπου.
Νέοι και νέες, αφήστε παρακαλώ να λειτουργήσει η δική σας συνείδηση, η δική σας καρδιά, η δική σας ύπαρξη μέσω της γνώσεως και της αγάπης, αλλά και της αληθείας που είναι αυτός ο Θεάνθρωπος Κύριος. Άλλωστε ο Ίδιος μας το είπε: «Εγώ ειμί η αλήθεια» (Ιωάν. 14, 6). Ζήστε αληθινά, αγαπητικά, οικουμενικά, ελληνικά, χριστιανικά. Αυτό θέλετε. Γιατί, αυτή η ζωή σας ταιριάζει χωρίς, ίσως, να το υποπτεύεσθε.

*Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Πελοπόννησος» των Πατρών στις 2/9/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)