25/9/12

Ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων για τη σύλληψη του διαδικτυακού υβριστή του Γέροντος Παϊσίου

Σειρά ανακοινώσεων πολιτικών και κοινωνικών φορέων, αναφέρονται στη σύλληψη του 27χρονου από την Εύβοια, ακολούθησαν τόσο τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, όσο και την εξέλιξη της υπόθεσης με παραπομπή σε τακτική δίκη για «κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω του Facebook».
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την σύλληψη του 27 χρόνου με την κατηγορία της καθύβρισης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «O σεβασμός της Χριστιανικής
και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας είναι βασικό στοιχείο μιας σύγχρονης ανοιχτής κοινωνίας. Άλλο όμως σεβασμός και άλλο ποινικές διώξεις. Ο νεαρός που συνελήφθη θα μπορούσε απλά να σκεφτεί ότι η πράξη του προσβάλλει πολλούς συνανθρώπους του. Όμως, από το σημείο αυτό, μέχρι του να οδηγείται ένας 27χρονος στα δικαστήρια και μάλιστα με απίστευτη ταχύτητα, υπάρχει ένα χάσμα. Το χάσμα αυτό δεν μπορεί να ανοίγει με προτροπές της Χρυσής Αυγής. Μπορεί να κλείσει μέσα από ψύχραιμες ενέργειες της Πολιτείας, αλλά και της Εκκλησίας, που παλεύει διαρκώς κατά του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Η προστασία της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας δεν είναι ζήτημα ποινικό. Αυτά που μας ενοχλούν όταν τα βλέπουμε να γίνονται σε άλλες χώρες, δεν χρειάζεται να συμβαίνουν στην Ελλάδα».

Η ΔΗΜΑΡ αναφερόμενη στο περιστατικό, τονίζει ότι: «Μία ημέρα μετά την επερώτηση της φασιστικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή' προς τους Υπουργούς Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, με θέμα την προσβολή της μνήμης του γέροντα Παΐσιου από χρήστη του Facebook, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος —όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου που απέστειλε και στο οποίο αναφέρεται ότι "συνέλαβε 27χρονο ημεδαπό για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων", διότι "διαχειριζόταν σελίδα στο Facebook με βλάσφημο και υβριστικό περιεχόμενο για το Γέροντα Παΐσιο και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό"-σχημάτισε δικογραφία εναντίον του και τον οδήγησε στην Εισαγγελία Αθηνών. 
Έχουμε έτσι άλλο ένα κρούσμα δίωξης βάσει των νόμων περί βλασφημίας (υπενθυμίζουμε ότι στις 9 Ιουλίου 2012, βάσει των ίδιων νόμων συνελήφθησαν τρεις ηθοποιοί της θεατρικής παράστασης «Corpus Christi» συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Ομονοίας — ζήτημα, για το οποίο η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Γιαννακάκη κατέθεσε στις 6/9 ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης). 
Πρόκειται για μια σύλληψη η οποία αφενός, στο συμβολικό επίπεδο, δείχνει ένα κράτος πρόθυμο να ανταποκριθεί τάχιστα στις επιταγές της Χρυσής Αυγής, αφετέρου αντίκειται στην ελευθερία του λόγου, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την έχει ορίσει: η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να περιορίζεται σε ιδέες και πληροφορίες ευρείας αποδοχής, αλλά να περιλαμβάνει και αυτές που αντιβαίνουν στις κυρίαρχες αντιλήψεις. 
Συλλήψεις τέτοιου φονταμενταλιστικού χαρακτήρα —οι οποίες δεν προσιδιάζουν σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος, αλλά σε θεοκρατικά καθεστώτα— προσβάλλουν όχι μόνο την ελευθερία του λόγου, αλλά και όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, καθώς πρόκειται για μισαλλόδοξες, μεσαιωνικές πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται επ’ ονόματί τους. Αμαυρώνουν δε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς. 
Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για την κατάργηση των αναχρονιστικών νόμων περί βλασφημίας και τον τυπικό και ουσιαστικό εναρμονισμό των κανόνων που ρυθμίζουν την ελευθερία του λόγου με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα σκοταδισμού, θρησκευτικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας, που πληθαίνουν στις μέρες μας, και υπενθυμίζει πως η σάτιρα γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα».

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του ΚΚΕ«Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με την προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ωστόσο είναι απαράδεκτο, αντιδραστικό και σκοταδιστικό φαινόμενο η δίωξη της σάτιρας, πόσο μάλλον όταν στηλιτεύει τη θρησκοληψία, το διαδομένο φαινόμενο εκμετάλλευσης της πίστης και την εξαπάτηση των θρησκευόμενων. 
    Η σύλληψη του 27χρονου χρήστη του Facebook πρέπει να καταδικαστεί από τη νεολαία και το λαό. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη γι’ αυτή την τρομοκρατική δίωξη που πρέπει να σταματήσει αμέσως».
    
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Η σύλληψη ενός νέου ανθρώπου με την κατηγορία της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων για μια σατιρική σελίδα στο Facebook αποτελεί ντροπή για τη χώρα και διολίσθηση σε σκοτεινές εποχές της ιστορίας. Το ότι μάλιστα η καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης έρχεται μετά από σχετική ερώτηση βουλευτή νεοναζιστικού κόμματος της Ελληνικής Βουλής, φανερώνει την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης και παραγόντων της Δικαιοσύνης με όσους δηλώνουν ανοιχτά την αντίθεση τους στις ελευθερίες και τη δημοκρατία, ενισχύοντας έτσι και το παγκόσμιο κύμα φασισμού».

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ζωή Βροντίση δήλωσε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι κρίνουμε καταχρηστική τη σύλληψη και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του 27χρονου, τη διενέργεια ΕΔΕ για την πρακτική που υιοθετήθηκε, και την κατάργηση των περιβόητων Νόμων περί βλασφημίας, που  με την εφαρμογή τους καθιστούν την Ελλάδα μια ανελεύθερη χώρα. Αντίστοιχες διατάξεις υπάρχουν στα πιο σκληρά θρησκευτικά καθεστώτα και σήμερα θέτουν τη βάση για την εξάπλωση του φασισμού. Το δικαίωμα στην ελευθερία λόγου και έκφρασης αποτελεί βασικό αίτημα όλων των λαών και αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας. Οφείλουμε να το υπερασπιστούμε».

Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Βλασφημία η κατάργηση του Συντάγματος και της Δημοκρατίας», επισημαίνει: «Με εντυπωσιακή ταχύτητα, η ελληνική Δικαιοσύνη έσπευσε να συλλάβει τον 27 άνδρα από τα Ψαχνά Ευβοίας, ο οποίος διατηρούσε στο facebook σελίδα με σατυρικό περιεχόμενο, βασίζοντας τη σύλληψη αυτή στα αναχρονιστικά άρθρα 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα, περί βλασφημίας.
Μόνο ως κωμική μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή τη σπουδή, την ώρα που ο ελληνικός Λαός πληροφορείται ότι μετά από δύο χρόνια ο αρμόδιος εισαγγελέας αδυνατεί να διαβιβάσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο το φάκελο με τις υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος, υπόθεση στην οποία, φέρονται εμπλεκόμενα και πολιτικά πρόσωπα, με την αιτιολογία ότι η έρευνα «εκκρεμεί».
Ίσως, θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσουμε το περιεχόμενο της λέξης «βλασφημία» και να σκεφτούμε σοβαρά τι μας προσβάλλει περισσότερο. Η «βλάσφημη» σάτυρα ενός νεαρού ή η συνεχιζόμενη βλασφημία εις βάρος του Συντάγματος, της Δημοκρατίας και του ελληνικού Λαού»;
Ο ΛΑΟΣ σε σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρει ότι: «Τα άγια τοις κυσί...Σε μία περίοδο γενικής κρίσης, οι αριστεροκουλτουριάρηδες λοιδορούν μορφές της Ορθοδοξίας. Ο Γέροντας Παΐσιος υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες πνευματικές αξίες του τόπου. Τους ενόχλησε ο λόγος του και ο λιτός τρόπος ζωής του; Οι ανοησίες της εμπαθούς αριστεράς χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από τους προκλητικούς της άλλης πλευράς. Όχι άλλο λάδι στη φωτιά».
Σε δελτίο Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επισημαίνεται: «Είναι φορές που το θράσος και η γελοιότητα ξεπερνούν και την πιο αρρωστημένη φαντασία. Κι όμως: αυτή τη στιγμή ένας 27χρονος κρατείται λόγω της δημιουργίας της σατιρικής σελίδας με την επωνυμία "Γέροντας Παστίτσιος".
Σελίδα που σατίριζε όλους εκείνους που έχουν στήσει μια κανονική επιχείρηση εξαπάτησης γύρω από υποτιθέμενα "θαύματα" που δημιουργούν οι ίδιοι και τα χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος. Δυστυχώς δεν πρόκειται περί αστείου. Η ελληνική αστυνομία, λίγες μόλις μέρες μετά τη σχετική ερώτηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής, εισέβαλε παρουσία εισαγγελέα στο σπίτι του 27χρονου διαχειριστή της σελίδας, κατέσχεσε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του και τον συνέλαβε με τη διαδικασία του αυτόφωρου.
Η μνημονιακή χούντα, με την πολύτιμη συμβολή της φασιστικής συμμορίας, επιβάλλει και επισήμως ένα καθεστώς Μεγάλου Αδελφού, όπου τα πάντα παρακολουθούνται, όπου η ελευθερία του λόγου πηγαίνει περίπατο, ακόμα και η σάτιρα ποινικοποιείται και διώκεται. Τι ακολουθεί; Ο κατήφορος δεν έχει τέλος για τη θλιβερή τρικομματική συμμορία και τα τσιράκια τους της Χρυσής Αυγής. Γνωρίζουν καλά ότι η εξαθλίωση που φέρνει η πολιτική τους δεν μπορεί να επιβληθεί όσο υπάρχουν ακόμα και οι στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Μας θέλουν φιμωμένους, φοβισμένους, υπό περιορισμό. Η δίωξη του 27χρονου κρύβει πολύ περισσότερα από όσα φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Να τους σαρώσουμε με την αντίσταση και την αλληλεγγύη μας. Κάτω τα χέρια από την ελευθερία του λόγου, κάτω τα χέρια από το διαδίκτυο»!
Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σχολιάζει πως: «Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε παλιότερη πρότασή της το 2005 σχετικά με μια νέα διευθέτηση των σχέσεων κράτους και εκκλησίας στην Ελλάδα έχει τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης του αδικήματος της βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων από τον Ποινικό Κώδικα, το οποίο αποτελεί έναν κραυγαλέο νομικό αναχρονισμό.
Και τούτο διότι με το αδίκημα αυτό η έννομη τάξη αφενός μεν υποκαθιστά τη θρησκευτική εξουσία στον κολασμό της αμαρτίας, αφετέρου δε μεταχειρίζεται προνομιακά και εντέλει αδικαιολόγητα το θρησκευτικό συναίσθημα της πλειοψηφίας έναντι της ελευθερίας έκφρασης και της σάτιρας. Και να θέλαμε να ξεχάσουμε την ύπαρξη τέτοιου αδικήματος το οποίο προφυλάγει το θεό από προσβολές –λες και ο θεός έχει ανάγκη εισαγγελέα– δεν μπορούμε.
Η άρση του απορρήτου και η συνακόλουθη σύλληψη του δημιουργού μιας ιστοσελίδας στο facebook με περιεχόμενο υποτίθεται «υβριστικό» για τον μοναχό Παΐσιο, έπειτα από αντιδράσεις ορθόδοξων κύκλων αλλά και την πολιτική υπόδειξη μέσω σχετικής ερώτησης στη Βουλή από τη Χρυσή Αυγή λίγες μέρες νωρίτερα (18/9/2012), αποτελεί ένα ακόμα κεφάλαιο στη λογοκριτική παράδοση της ελληνικής πολιτείας όταν θίγονται τα «ιερά και τα όσια του Ελληνοχριστιανισμού».
Ένα κεφάλαιο ντροπής με το οποίο η Ελλάδα αυτοβούλως τοποθετεί τον εαυτό της στο ίδιο κάδρο με θεοκρατικά καθεστώτα και πρακτικές πιστών άλλων θρησκειών, τις οποίες κατά τ’ άλλα στηλιτεύει ως τριτοκοσμικές, εξωτικές και επί της ουσίας «κατώτερες». Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία πανηγυρίζει για την επιτυχία σύλληψης του «27χρονου ημεδαπού» ως εάν να επρόκειτο για τη σύλληψη ενός διαβόητου εγκληματία, μας θέτει ενώπιον δυσάρεστων συνειρμών όταν Μητροπολίτες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μιλούν δημόσια απαξιωτικά και υβριστικά για άλλες θρησκείες/ Εκκλησίες κατηγορώντας τις με ποικίλους και ευφάνταστους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες.
Για να μην πάει ο νους μας στην ατιμωρησία άλλων πολύ πιο σημαντικών αδικημάτων που τελούνται από ομοϊδεάτες του βουλευτή που κατέθεσε την σχετική επερώτηση για τα οποία η αστυνομία κατά κανόνα δε γνωρίζει τίποτε... Η βλασφημία πρέπει να καταργηθεί. Αν κάποιος θίγεται από τα λόγια άλλων, η ποινική έννομη τάξη έχει εργαλεία για την προστασία της προσωπικότητας. Να τελειώνουμε με τη βλασφημία».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλα, η Χρυσή Αυγή κάνει, ότι θέλει; Και τι σχέση έχει η Χρυσή Αυγή με την Ορθόδοξη Πϊστη και από πότε; Τα άλλα κόμματα, γιατί δεν κινούνται, αλλά είναι απαθή ή υπερασπιστές του υβριστή του γέροντα;

ΙΚ

Ανώνυμος είπε...

Η Χρυσή Αυγή που τον υποστήριξε σε αντίθεση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, γιατί δεν προβλήθηκε;

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΟΜΑΧΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ, ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ, ΔΗΜ.ΑΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΚΕΔΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΧΥΔΑΙΑ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ Ή ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΩΚΕΤΑΙ!!!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)