4/9/12

Λυκούργος Νάνης, Για τις συμπροσευχές εκκλησιαστικών ταγών με εκπροσώπους του ΠΣΕ

Η από μέρους ενίων υψηλόβαθμων εκκλησιαστικών αξιωματούχων συμμετοχή σε συμπροσευχές με ετεροδόξους αλλά και με ετεροθρήσκους αφ’ ενός μεν προσκρούει στο γράμμα και κατά κύριο λόγο στο πνεύμα των σχετικών ιερών κανόνων αφ’ ετέρου δε τους αποξενώνει απ’ το υγιώς φρονούν ποίμνιο,πυροδοτεί εντάσεις και εφ όσον αυξάνει σε συχνότητα και ένταση όπως συμβαίνει στις χαλεπές μέρες μας αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα δημιουργίας ενός απευκταίου σχίσματος.
Οι εν λόγω εκκλησιαστικοί ταγοί που συμπροσεύχονται με εκπροσώπους των προτεσταντικών παραφυάδων του δυσώνυμου ΠΣΕ ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται δυστυχώς και αντι-τριαδίτες αλλά και υπέρμαχοι της χειροτονίας των γυναικών και του γάμου των ομοφυλοφίλων ακόμη δε και ψευτοπαπαδίνες και ψευτοεπισκοπίνες δυστυχώς σκανδαλίζουν με αυτήν τους τη συμπεριφορά και ακυρώνουν εν πολλοίς την εκτίμηση με την οποία τους περιβάλλει ικανό τμήμα του χριστεπωνύμου πληρώματος ένεκα της επαινετής ιεραποστολικής δράσεως την οποίαν έχουν αναπτύξει στο παρελθόν κι εξακολουθούν να αναπτύσσουν. Ελπίζουμε να αφουγκρασθούν την αγωνιώδη κραυγή του ποιμνίου τους και να ανακρούσουν πρύμνα.
Λ.Ν.

8 σχόλια:

π. Geras Imos είπε...

Οι εκκλησιαστικοί ταγοί δεν πρόκειται να αφυπνιστούν όσο επικρατεί η απαράδεκτη θεολογία του Φειδά στο θέμα των συμπροσευχών: όταν οι ιεροί κανόνες μιλούν για απογόρευση συμπροσευχών, εννοούν την απαγόρευση συλλειτουρου (...). Βεβαίως ο ομότιμος καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας έχει την κατάλληλη πατερική απάντηση από τον π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς κάποιοι πανεπιστημιακοί θεολόγοι,αγαπητέ μου G.N.A., δανείζουν τη γραφίδα τους προκειμένου σοφιστικώ τω τρόπω να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο και τουμπαλιν αδιαφορούντες για τις εν προκειμένω φρικτές αρές του προφήτη Ησαία για όσους πειρώνται κάτι παρόμοιο.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

η Ορθοδοξία πρώτα ζεί και μετά φτιάχνει κανόνες! Αν ο Χριστός υπέκυπτε σε κανόνες και ηθικές ούτε με πόρνες θα μιλούσε και θα τις προστάτευε,ούτε με τη Σαμαρείτισσα,ούτε με το ληστή θα έμπαινε στο Παράδεισο,ούτε θα έκανε πηλό για να γιατρέψει τον τυφλό την ημέρα του Σαββάτου...Αυτά έχουν λυθεί από τον ίδιο το Χριστό! Είναι άξιο απορίας που συνεχίζουμε να μιλάμε ακόμα για τα αυτονόητα..

Ανώνυμος είπε...

Το γεγονός ότι σεις ανώνυμε των 1:13μ.μ. όπως και κάποιοι ομόφρονές σας θεωρείτε αυτονόητα κάποια πράγματα κάθε άλλο παρά αποτελεί τεκμήριο ότι κάτι τέτοιο ισχύει και στην πραγματικότητα.Σταθείτε παρακαλώ στο πνεύμα των συγκεκριμένων ιερών κανόνων και θα διαπιστώσετε ότι αυτό απηχεί το πνεύμα του Ευαγγελίου.Ο μαθητής της Αγάπης και υψιπέτης της Θεολογίας που τόσο πρόβαλλε τη θεμελιώδη αρετή της αγάπης ειδικά στις θεόπνευστες επιστολές του ήταν πάρα πολύ αυστηρός στο θέμα της μετά των αιρετικών επικοινωνίας.Παρόμοια ισχύουν και για όλους τους Αποστόλους αλλά και για τους μεγάλους πατέρες και διδασκάλους της Εκκλησίας.Η Εκκλησία εν Αγίω Πνεύματι και εν Συνόδοις Οικουμενικαίς ομοφώνως απεφάνθη σχετικώς αναφορικά με τις μετά των αιρετικών σχέσεις.Η αυστηρότητα αγαπητέ αδελφέ των σχετικών ιερών κανόνων είναι μεγάλο λάθος να εκλαμβάνεται σαν έλλειψη αγάπης αλλά και προσαρμοστικότητας στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.Οι συγκεκεριμένοι κανόνες απαγορεύουν τις συμπροσευχές γιατί οι τελευταίες αγγίζουν τον πυρήνα της δογματικής διαφοροποιήσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας απ το μωσαικό των πεπλανημένων δοξασιών τουτέστιν των αιρέσεων.Με τις συμπροσευχές εξυπηρετείται αφεύκτως ο δογματικός μινιμαλισμός και η σχετικοποίηση της αλήθειας.Δεν πρόκειται αδελφέ περί επαγγελματικών,οικογενειακών,εμπορικών και εν γένει κοινωνικών σχέσεων με ετεροδόξους αλλά για θρησκευτικού και εκκλησιαστικού χαρακτήρα σχέσεις της αληθινής και γνήσιας Εκκλησίας δηλαδή της Ορθοδόξου με τις διάφορες αιρέσεις.Η Ορθοδοξία ζει με τους κανόνες!Δώρα του Αγίου Πνεύματος προς την Εκλκλησία για να μπορεί αυτή να ζει αποτελούν οι Θείοι και Ιεροί κανόνες!ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ αδελφέ Λ.Ν. με όλο το σεβασμό, γιατί να μη στεκόμαστε στη Διδαχή και στην Πράξη του Χριστού που μόνο κανόνες δεν είχε!Για παράδειγμα μίλησε με γυναίκα,που ήταν Σαμαρείτισσα-και ξέρουμε ποιά ήταν η θέση των γυναικών και δη Σαμαρειττών-και μάλιστα ελευθέρων ηθών κάτι που έκανε ακόμα και τους μαθητές Του να απορήσουν! Αυτός ήταν ο Θεός χωρίς κανόνες μόνο με αγάπη! Και με όλο το σεβασμό στο προσωπό σας φίλε Λ.Ν. υπάρχει κανόνας που λέει ότι αν δεν πάεικάποιος δύο συνεχόμενες Κυριακές στην Εκκλησία αφορίζεται κάτι που στην πράξη δε γίνεται γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του χριστεπώνυμου λαού θα αφορίζονταν!Η ίδια όμως η ζωή ξεπέρασε αυτόν τον κανόνα! Ο Χριστός αγαπητέ Λ.Ν. τους νεκρούς κανόνες ήρθε να καταργήσει με τη Ζωή Του εμείς θα αντικαταστήσουμε τους κανόνες της Π.Δ. με άλλους της Κ.Δ.; Ευχαριστώ πολύ!

π. Geras Imos είπε...

Μετά τους πατρομάχους, έχουμε και τους κανονομάχους.

π. Geras Imos είπε...

Το παραλήρημα του 8:53 δεν έχει τέλος. Επειδή η διδαχή του Χριστού (;) δεν άφησε κανόνες δε σημαίνει ότι οι κανόνες που θέσπισαν οι Οικ. Σύνοδοι είναι άκυροι. Να σου θυμήσω ότι ο Χριστός δεν θέσμπισε ούτε το σημείο του σταυρού, ούτε την ευχή, ούτε τη λειτουργική τάξη της Εκκλησίας. Μήπως πρέπει να τα αλλάξουμε όλα μόνο και μόνο επειδή δεν είναι καταγεγραμμένα στην Κ.Δ.; Ο Χριστός είπε ότι «μεθ' υμών ειμί», έστειλε τον Παράκλητο που όσα εμπνέει τους Πατέρες να πουν και να γράψουν είναι εξίσου έγγυρα. Την εγγυρότητα αυτή την επιβεβαιώνει η λεγόμενη συμφωνία των Πατέρων. Όλα αυτά που γράφεις ικανοποιούν μόνο το προτεσταντικό πνεύμα της «sola scriptura» και «sola fide». Δεν είναι μόνο η Καινή Διαθήκη η Παράδοση της Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

οι κανόνες σαφώς και έχουν τη σημασία τους και είναι ιεροί! Προηγείται όμως η ζωή του Σώματος της Εκκλησίας και γι' αυτό η Εκκλησία και οι Πατέρες πολύ σοφά εφαρμόζουν το κατ' οικονομίαν αναλόγως των συνθηκών!Οι Ρωμαιοκαθολικοί φτιάχνουν κανόνες για να ''ζουν''!Οι Προτεστάντες δεν έχουν καθόλου κανόνες παλι! Εμείς οι Ορθόδοξοι έχουμε τη μεση,τη Βασιλική οδό:προηγείται η ζωή μας και ακολουθούν οι κανόνες που σαφέστατα χρειάζονται στο Σώμα!Υπάρχουν κανόνες και Σύνοδοι στην Εκκλησία που το Σώμα τους απέβαλλε!Οι Ρωμαιοκαθολικοί θεσπίζουν κανόνες από καθέδρας και τους επιβάλλουν στο λαό!Στους Ορθοδόξους όλα ξεκινούν από τις ανάγκες του Σώματος και μετά τη θέσπιση Κανόνων από τις Ιερές Συνόδους επιστρέφουν και πάλι στη ζωή του Σώματος για να αναβαπτισθούν! Οι κανόνες δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ο δρόμος του βιώματος και οι ''πινακίδες''!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)