26/1/13

Ρωσία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο κατά της «προπαγάνδας των ομοφυλόφιλων»

Ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» εγκρίθηκε σήμερα κατά την πρώτη ανάγνωσή του από την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή της Ρωσίας (Δούμα), την ώρα που σημειώνονταν επεισόδια έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου μεταξύ οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και φανατικών Χριστιανών. Από τους 450 βουλευτές της Δούμας, οι 388 ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, επισήμανε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Προκειμένου να αποκτήσει ισχύ νόμου, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και στη δεύτερη και τρίτη ανάγνωσή του, κατόπιν να διαβιβασθεί στην Άνω Βουλή για έγκριση και τέλος να υπογραφεί από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει την θετική δημόσια αναφορά σε ομοφυλοφιλικά θέματα σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας και τιμωρεί με πρόστιμα έως και 5.000 ρουβλίων (165 δολάρια) κάθε φυσικό πρόσωπο και έως 500.000 ρουβλίων κάθε άλλη νομική οντότητα, όπως επιχειρήσεις και σχολεία. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου επιχειρηματολογούν πως η έγκρισή του είναι απαραίτητη για την προστασία των παιδιών.

Πολλές ρωσικές πόλεις, όπως η Αγία Πετρούπολη και ο Αρχάγγελος έχουν εγκρίνει πρόσφατα παρόμοια μέτρα. Με βάση αυτούς τους νόμους, ακόμη και η γνωστή σημαία του 'ουράνιου τόξου' , του συμβόλου του παγκόσμιου ομοφυλοφιλικού κινήματος, εμπίπτει στις απαγορεύσεις.

Παράλληλα, τουλάχιστον 20 άνθρωποι συνελήφθησαν έξω από το Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας «φιλήματος», που διοργάνωσαν ενώσεις ομοφυλοφίλων και λεσβιών, στους οποίους επιτέθηκαν με μπογιές και κλούβια αυγά οργανώσεις υπερορθόδοξων χριστιανών, που πολλοί εξ αυτών κρατούσαν εικόνες και σταυρούς.

Η νομοθεσία για την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» έχει καταγγελθεί ευρέως από τις κυβερνήσεις της Δύσης, τις οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου και από πολλές προσωπικότητες του πνεύματος και του θεάματος--όπως η Μαντόνα, η οποία είχε διαμαρτυρηθεί κατά του νομοσχεδίου στη συναυλία της που είχε πραγματοποιήσει τον Αύγουστο στην Αγία Πετρούπολη.

Οι επικριτές του Πούτιν, πιο συγκεκριμένα, του προσάπτουν ότι η νομοθεσία αυτή αποτελεί άλλο ένα μέτρο για την φίμωση της αντιπολίτευσης και επίσης αποτελεί στρατήγημα για την αύξηση της δημοτικότητάς του, μέσω της επίκλησης στις παραδοσιακές αξίες της Ρωσίας. Τα σημερινά ποσοστά αποδοχής του Πούτιν ανέρχονται στο 62% τον Ιανουάριο - στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούνιο του 2000 - σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε χθες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατι το μαθημα των θρησκευτικων δεν θεωρειται προπαγανδα για το παιδικο κοινο; Δεν κανω επιθεση, κανω ανοιχτη συζητηση.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)