26/1/13

Κύπρος: Διαφωνιών συνέχεια για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

Διαφωνούν για τα… Θρησκευτικά
Αφορμή η καταγγελία μητέρας μαθήτριας μάρτυρα του Ιεχωβά - Διαφορετική η προσέγγιση της Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης και της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού για την απαλλαγή από το μάθημα
Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Διοικήσεως εκφράζει προβληματισμούς για τις θέσεις που παρέθεσε η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης
Έντονη διαμάχη εξελίσσεται μεταξύ της Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης Ζήνας Πουλλή, από τη μια, και της Επιτρόπου Διοικήσεως Ελίζας Σαββίδου και της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά από την άλλη. Αφορμή, αποτελεί το μάθημα των Θρησκευτικών και το δικαίωμα απαλλαγής από την παρακολούθηση του μαθήματος.
Η καταγγελία έγινε από μητέρα μαθήτριας μάρτυρα του Ιεχωβά προς την Επίτροπο Διοικήσεως, η οποία διεξάγει έρευνα για το περιστατικό. Η παραπονούμενη διαμαρτύρεται, καθώς ζήτησε απαλλαγή του παιδιού της από το μάθημα των Θρησκευτικών για να μην προσηλυτίζεται. Παρ΄ όλα αυτά, υποστηρίζει η παραπονούμενη, κάθε φορά που γίνεται το μάθημα και ζητά το παιδί της να αποχωρήσει από την αίθουσα διδασκαλίας, της επιβάλλεται αποβολή.

Η θέση της Ζήνας Πουλλή
Η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης, εκφράζοντας τις απόψεις της για το μάθημα των Θρησκευτικών, πυροδότησε τις αντιδράσεις των δύο Επιτρόπων, καθώς η ίδια ανέφερε ότι δεν πρέπει να δίδονται καθόλου απαλλαγές για το μάθημα των Θρησκευτικών. Σε δηλώσεις της στο SigmaLive, η κ. Πουλλή ανέφερε: «Και στο παρελθόν έχει τεθεί θέμα προσωπικών απόψεων καθηγητών, ακόμη και σε περιπτώσεις που αφορούσε υβριστικά κείμενα και τοποθετήσεις. Η Επίτροπος Διοικήσεως μίλησε για ελευθερία της γνώμης και είπε ότι δικαιούνται να εκφράζουν την άποψή τους. Η θέση της Μέσης Εκπαίδευσης είναι όπως τηρείται πιστά, σωστά, η νομοθεσία. Σε όλες τις περιπτώσεις έχω, όμως, και προσωπικές απόψεις, τις οποίες εκφράζω ευθαρσώς. Μήπως η απόφαση της Επιτρόπου περί ελευθερίας της γνώμης δεν ισχύει για εμένα;».

Η κ. Πουλλή, σε σχέση με την καταγγελία της μητέρας μαθήτριας μάρτυρα του Ιεχωβά, υποστήριξε ότι δεν μπορεί ο μαθητής να εγκαταλείπει την αίθουσα διδασκαλίας, καθώς υπάρχει η υποχρέωση του σχολείου όπως διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών. Τόνισε ότι δίνονται οι απαλλαγές σε όσους το επιθυμούν, αλλά τους συνιστάται όπως παραμένουν στις αίθουσες διδασκαλίας, όπου θα είναι υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους.

Η θέση της Λήδας Κουρσουμπά

Στην τοποθέτησή της επί του θέματος, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, διερωτάται εάν οι δηλώσεις της Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης αποτυπώνουν την επίσημη θέση του υπουργείου. Εκφράζει συναφώς τη θέση ότι κάτι τέτοιο θα είχε τραγικές συνέπειες, δεδομένου ότι σε μια τέτοια περίπτωση ένα υπουργείο, και δη το Υπουργείο Παιδείας, θα απέρριπτε, χωρίς οποιανδήποτε τεκμηρίωση, μια θέση που εδράζεται στο δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στοχεύει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών. «Η αναγνώριση του δικαιώματος του παιδιού να απαλλάσσεται, μετά από αίτημα των γονιών ή και του ιδίου από το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι βασική υποχρέωση του κράτους», τονίζει.

Οι θέσεις της Ελίζας Σαββίδου

Η Επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου, εξέφρασε προβληματισμούς για τις θέσεις που παρέθεσε η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, στρέφονται από τη μια στην επιδιωκόμενη παρέμβαση της κ. Πουλλή στην έκθεση που διεξάγει η υπηρεσία της, σε σχέση με το περιστατικό και, από την άλλη, διερωτάται γιατί έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική του Υπ. Υγείας. Ερωτηθείσα αν υπάρχει θέμα ασφάλειας για τον μαθητή που ζητά απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών να εξέρχεται της αίθουσας διδασκαλίας, η κ. Σαββίδου επισήμανε ότι είναι υποχρέωση του σχολείου όπως προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για προγραμματισμό.

«Είναι δώρο άδωρο να δίνεις απαλλαγή από το μάθημα σε ένα μαθητή και να τον υποχρεώνεις να παραμένει στην τάξη», επισήμανε. Η κ. Σαββίδου εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό της για τα στοιχεία που ήδη έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών για απαλλαγή τους από το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση -είπε- από μέρους του Υπ. Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)