12/3/13

Απάντηση Λυκούργου Νάνη σε Ανακοίνωση της Μητροπόλεως Εδέσσης για την εκδήλωση "Ναζισμός και Χριστιανοί"

Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης "Iστογράφος" στην οποία και γίνεται έμμεση αλλά σαφής αναφορά στην κριτική που ασκήθηκε από μέρους μου ο συντάκτης ισχυρίζεται ότι "Κατηγορήθηκε η Μητρόπολη ότι προσπάθησε με τη συμμετοχή της να «αποσπάσει πιστοποιητικά πολιτικής ορθότητας» ή ότι μετέχει σε μία προσπάθεια στοχοποίησης συγκεκριμένης κομματικής ιδεολογίας". Τα πιο πάνω αναγνώσθηκαν και κατά τη διεξαγωγή της επίμαχης εκδηλώσεως εις επήκοον πολλών δημιουργώντας πεπλανημένες εντυπώσεις στους ακροατές που παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση-συζήτηση. Κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές και μάλλον οφείλεται σε παρανόηση των όσων έγραψα.
Ο υποφαινόμενος τόνισα ότι " Η Χρυσή Αυγή την οποία "φωτογραφίζει" σαν ιδεολογικό και πολιτικό φορέα του ναζισμού και επιχειρεί να στοχοποιήσει η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί στις μέρες μας τον εύκολο στόχο για τους ποικίλους υπηρέτες του διεφθαρμένου πολιτικού και κοινωνικού συστήματος και τους αβανταδόρους της Νέας Τάξης. Αν θέλει κάποιος σήμερα, φυσικό πρόσωπο ή συλλογικότητα, να αποσπάσει πιστοποιητικά "πολιτικής ορθότητας"και να μην απορριφθεί από το σύστημα θα πρέπει αν μη τι άλλο να πλειοδοτεί σε αντιχρυσαυγιτισμό" και πιο κάτω "Το λυπηρό όμως εν προκειμένω είναι η συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης σε μια τέτοια εκδήλωση που με το αθώο πρόσχημα του "διαλόγου" και της "παροχής και διακήρυξης της χριστιανικής μαρτυρίας" καθίσταται ανεπιγνώστως υπηρέτρια της δυσώνυμης "πολιτικής ορθότητας. Όπως προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση των παραπάνω φράσεων δεν ισχυρίστηκα ότι η συγκεκριμένη μητρόπολη "προσπάθησε να αποσπάσει πιστοποιητικά πολιτικής ορθότητας". ΄
Έγραψα σαφώς γι αυτούς που "θέλουν και επιδιώκουν" να αποσπάσουν τα σχετικά "πιστοποιητικά" και φυσικά δεν εννοούσα τη μητρόπολη αφού πιο κάτω έγραψα ότι" ΑΝΕΠΙΓΝΩΣΤΩΣ καθίσταται με τη συμμετοχή της υπηρέτρια της δυσώνυμης πολιτικής ορθότητας". Διότι έχομαι στερρώς της γνώμης ότι η μητρόπολη δε θέλησε και δεν επιδίωξε να αποσπάσει τα εν λόγω "πιστοποιητικά" αλλά κινούμενη από αγαθά κίνητρα όπως αυτό της "παροχής και διακήρυξης της χριστιανικής μαρτυρίας" όπως έγραψα συμμετείχε ως διοργανώτρια στη συγκεκριμένη εκδήλωση . Η κριτική μου λοιπόν εστιάσθηκε στο γεγονός της συμμετοχής της μητρόπολης στην εν θέματι εκδήλωση που κατά τη γνώμη μου παρόλο που τα κίνητρά της είναι αγαθά δυστυχώς υπηρετεί ανεπιγνώστως το "πολιτικά ορθό". Ο υποφαινόμενος δεν ήταν ποτέ δυνατόν να συγκαταλέγει στους "ποικίλους υπηρέτες του διεφθαρμένου πολιτικού και κοινωνικού συστήματος και στους ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ αβανταδόρους της Νέας Τάξης" τη συγκεκριμένη μητρόπολη της οποίας προΐσταται ένας κατά τεκμήριο παραδοσιακός μητροπολίτης όπως ο νυν Εδέσσης π.Ιωήλ. Από την ηθελημένη στοίχιση στις γραμμές της διαβόητης "πολιτικής" ορθότητας μέχρι την καλοπροαίρετη παρέμβαση που υπό τις συνθήκες που αυτή υλοποιείται δυνητικά κινδυνεύει να υπηρετήσει τη συγκεκριμένη στρεβλή ιδεολογία υπάρχει πολύ μεγάλη, τεράστια απόσταση. Ο υποφαινόμενος, το τονίζω για μία ακόμη φορά, κάκισα το γεγονός ότι πολλοί εκκλησιαστικοί παράγοντες και φορείς εν οις και η μητρόπολη Εδέσσης " με τη συμμετοχή τους σε παρόμοιες εκδηλώσεις, με τη συγκεκριμένη θεματολογία που είναι και της μόδας σήμερα και τη συγκεκριμένη σύνθεση των συμμετεχόντων όπου πλειοψηφούν γνωστής ιδεολογικής κατευθύνσεως πρόσωπα και φορείς, ανεπιγνώστως προφανώς ρίχνουν νερό στο μύλο των αθέων και των εκκλησιομάχων και ελέγχονται επιεικώς ανακόλουθοι και επιλεκτικώς στοχεύοντες". Αναφορικά τέλος με το υποστηριζόμενο ότι ισχυρίστηκα ότι η μητρόπολη της Έδεσσας μετέχει σε μία προσπάθεια "στοχοποίησης συγκεκριμένης κομματικής ιδεολογίας" κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού έγραψα για "στοχοποίηση του κόμματος της Χρυσής Αυγής" και όχι για στοχοποίηση της ιδεολογίας του η οποία όσον αφορά στο κομμάτι του ναζισμού και του φυλετικού ρατσισμού είναι αφ εαυτής τρόπον τινά στοχοποιμένη για κάθε ορθόδοξο χριστιανό και προδήλως καταδικαστέα όπως επανειλημμένως έχω αναγράψει. Ταύτα προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Λυκούργος Νάνης
______________________
Η Ανακοίνωση της Μητροπόλεως Εδέσσης
Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκε η Ομιλία - Συζήτηση με θέμα: ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ. Στην συνδιοργάνωση της εκδήλωσης μετείχε επίσημα η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, μαζί με άλλους φορείς της πόλεως και της περιοχής.
Το θέμα ανέπτυξε ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου (Δρ. Θεολογίας), Διευθυντής που περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών και ο Υπεύθυνος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος κατά την έναρξη της εκδήλωσης μετέφερε σε όλους τις ευχές του Μητροπολίτου και έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως στην διοργάνωση αυτή επαινέθηκε αλλά και κατακρίθηκε από ορισμένους. Κατηγορήθηκε η Μητρόπολη ότι προσπάθησε με τη συμμετοχή της να «αποσπάσει πιστοποιητικά πολιτικής ορθότητας» η ότι μετέχει σε μία προσπάθεια στοχοποίησης συγκεκριμένης κομματικής ιδεολογίας. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν αυτό το ζήτημα οφείλουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:
Η Εκκλησία είναι υπεράνω κομμάτων και κομματικών ιδεολογιών, από όπου και αν προέρχονται αυτές. Κανένας πραγματικός Χριστιανός δεν μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα με κάποια κομματική ιδεολογία και να την θέσει υπεράνω της χριστιανικής του ιδιότητας, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του.
Η Εκκλησία διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα αλλά και το χρέος να διδάσκει στο λογικό ποίμνιό Της και προς όλες τις κατευθύνσεις την αλήθειά Της και να στηλιτεύει το ψέμα η την πλάνη είτε αυτή προέρχεται από άλλη θρησκεία, είτε αυτή προέρχεται από αίρεση, είτε αυτή προέρχεται από κάποια φιλοσοφική, ιδεολογική, πολιτική κοσμοθεωρία. Αυτή είναι και η αιτία κατά την είκοσι αιώνων ιστορία Της διώχθηκε άλλοτε από βασιλείς και αυτοκράτορες και άλλοτε από σοβιετικού τύπου ολοκληρωτικά καθεστώτα αριστερών ιδεολογιών. Διώχθηκε σκληρά επειδή και μόνη η παρουσία Της στον κόσμο αποτελεί «βάρος» και «έλεγχο» για όσους επέλεξαν να εγκαταλείψουν το ύδωρ της ζωής και να ανακαλύψουν δικό τους «συντετριμμένον φρέαρ» και να ποτίσουν -πολλές φορές δια της βίας- τους ανθρώπους από αυτό.
Κανένας πραγματικός Χριστιανός δεν μπορεί να ταυτίζεται με πολιτικές ιδεολογίες, οι οποίες περιέχουν θέσεις σαφώς αντίθετες με την πίστη του. Είτε όταν την προσβάλλουν ευθέως και την πολεμούν ποικιλότροπα όπως τα αθεϊστικά ολοκληρωτικά καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», είτε όταν την υποσκάπουν με δολιότητα, υποβιβάζοντας το ανθρώπινο πρόσωπο με τον τρόπο που δίδαξε και δυστυχώς εφάρμοσε με τραγικές συνέπειες ο ναζισμός.

Και στις μέρες μας βλέπουμε να γίνεται η Εκκλησία του Χριστού άλλοτε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από δεξιόστροφες ιδεολογίες και άλλοτε προσφιλής στόχος επιθέσεων από πολιτικούς σχηματισμούς αριστερών πεποιθήσεων. Για τον λόγο αυτόν ακριβώς η τοπική Εκκλησία μετέχει σε αυτή τη διοργάνωση. Ως Εγγυήτρια της αμερόληπτης αντιμετώπισης ενός ζητήματος που έχει γίνει δυστυχώς επίκαιρο στις μέρες μας. Που αποδεδειγμένα απασχολεί και προβληματίζει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο· όλους. Και αυτούς που από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον θέλουν να γνωρίζουν την θέση της Εκκλησίας, ιδιαίτερα όμως αυτούς που ανήκουν στην Εκκλησία και ως συνειδητοί Χριστιανοί.
Ας μην ανησυχούν λοιπόν όσοι ανησυχήσανε. Αυτή η εκδήλωση δεν έχει σκοπό να δώσει ύποπτες πολιτικές κατευθύνσεις. Δεν προσπαθεί να στρέψει κανέναν αριστερά η δεξιά!
Στόχος και προσδοκία μας είναι να μας βοηθήσει να δούμε καθαρότερα την αλήθεια και να υψωθούμε ψηλότερα. Εκεί που πραγματικά ανήκουμε όλοι.»

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο ομιλητής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
Υπάρχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία άγιος που μαρτύρησε για την αντίστασή του στις θηριωδίες του ναζισμού. Πρόκειται για τον άγιο Αλέξανδρο του Μονάχου (Αλέξανδρος Schmorell ). (Βλ. περισσότερα στη δνση: http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/03/blog-post_4666.html).
Για την Εκκλησία, η απόρριψη του ναζισμού ανήκει στα αυτονόητα. Ο υποβιβασμός του ανθρώπου, όπως διδάσκεται από τον ρατσισμό, αποτελεί ύβρι.
Βασικά σημεία αναφοράς του ναζισμού είναι η έννοιες της γης και του αίματος. Δηλαδή της αυτοχθονίας και της φυλετικής καταγωγής. Ο Χριστιανός όμως καλείται να τα ξεπεράσει και τα δύο. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο Αβραάμ, ο οποίος κλήθηκε από τον Θεό να εγκαταλείψει γη και συγγενείς προκειμένου να αναδειχθεί υπόδειγμα πίστεως και γενάρχη του λαού του Θεού. Μία ακόμη μεγαλύτερη ξενιτεία όμως, πραγματοποιήθηκε στο πρόσωπο του Χριστού.
Υπάρχουν κληρικοί στην ιστορία της πατρίδος μας που υπερασπίστηκαν ενώπιον του ναζισμού διωκόμενους με ρατσιαστικά κριτήρια συμπατριώτες τους. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ζακύνθου κυρός Χρυσόστομος, όταν του ζητήθηκε κατάλογος των εβραίων από τους ναζί, προσέθεσε σε αυτόν και το δικό του όνομα. Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός επίσης, την περίοδο της κατοχής, έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Χίτλερ ενάντια στις θηριωδίες των ναζί και ολοκαυτώματος βρισκόταν σε εξέλιξη.
Έκλεισε μάλιστα με μία φράση της γιαγιάς του, η οποία υπήρξε πολλές φορές πρόσφυγας και μετανάστης, που αποκαλύπτει την βιωματική σχέση ενός πραγματικού Χριστιανού με την έννοια της χριστιανικής αγάπης προς όλους: «Ζητιάνο μη διώξεις ποτέ! Μπορεί να είναι ο Χριστός μεταμορφωμένος.»
Ακολούθησε συζήτηση με μεγάλη συμμετοχή και διάρκεια στην κατάμεστη αίθουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)