27/8/13

Σε επαναλειτουργία πολλών ισλαμικών σχολείων (ιμάμ χατίπ) προχωρά ο Ερντογάν


Aντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας προκάλεσε ο υπαινιγμός του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν ότι τα υπόλοιπα πλην των (θρησκευτικών - ισλαμικών) ιμάμ-χατίπ σχολεία «εκπαιδεύουν τρομοκράτες και αναρχικούς».

Ο τουρκικός τύπος αναφέρεται εκτενώς στις δηλώσεις του κ. Ερντογάν για τα θρησκευτικά σχολεία ιμάμ-χατίπ, κατά την ομιλία του για την έναρξη του νέου σχολικού έτους σε ένα σχολείο ιμάμ-χατίπ στο Ντενιζλί.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα θρησκευτικά σχολεία ιμάμ-χατίπ είχαν καταστεί στόχος και έχαν υποστεί πολλούς περιορισμούς από το πολιτικό κλίμα της «28ης Φεβρουαρίου» και πρόσθεσε με έμφαση την επίμαχη φράση που προκάλεσε αντιδράσεις:


« Τα σχολεία ιμάμ-χατίπ της Μέσης Εκπαίδευσης είχαν κλείσει. Διάφοροι συντελεστές είχαν εισαχθεί στον υπολογισμό της βαθμολογίας για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια ώστε να μειωθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για τα σχολεία ιμάμ-χατίπ. Τώρα η Εθνοσυνέλευση τερμάτισε την καταπίεση για τους αντιδημοκρατικούς κανονισμούς. Πλέον τα ιμαμ - χατίπ είναι πάλι σχολεία του λαού. Γιατί κλείσατε τα σχολεία ιμάμ-χατίπ; Μήπως επειδή δεν εκπαίδευαν τρομοκράτες και αναρχικούς; Eγώ και οι Υπουργοί μου είμαστε περήφανοι για την επαναλειτουργία των σχολείων αυτών» .

Η εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρει ότι προκάλεσε αντιδράσεις ο υπαινιγμός του κ. Ερντογάν ότι τα υπόλοιπα πλην των ιμάμ-χατίπ σχολεία «εκπαιδεύουν τρομοκράτες και αναρχικούς», ενώ η Birgun αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρώτη σελίδα της ότι «είμαστε είτε ιμάμ-χατίπ είτε τρομοκράτες».

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε επίσης ότι η εκστρατεία του αντιπολιτευόμενου κ'ομματος CHP για να υπονομευθεί το νέο εκπαιδευτικό σύστημα δεν έπιασε τόπο αφού μόνο 3-4% των γονιών εξασφάλισε ιατρική γνωμάτευση για να μην στείλει τα παιδιά του στο σχολείο. Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι ο τουρκικός λαός δεν δίνει πια σημασία στο CHP και κάλεσε το CHP να μην χειραγωγεί τις αξίες του τουρκικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)