20/10/13

Απόστολος Βλάχος, Πρόεδρος Εφετών ε.τ., «Αντισυνταγματική και παράνομη η διάταξη που δίνει δικαίωμα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά μόνο με την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης»

Στην Ημερίδα με θέμα «Τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (Πιλοτικά κ.α.), και τα εν χρήσει Σχολικά Βιβλία Θεωρητικής Κατευθύνσεως (Θρησκευτικών, Φιλολογικών Μαθημάτων και Ιστορίας) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» που διοργάνωσε στις 12 Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, ο Δήμος Πεντέλης, η Εστία Πατερικών Μελετών και ο Επιστημονικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Βορείων Προαστίων προήδρευσε στην πρώτη συνεδρία ο κ. Απόστολος Βλάχος, Πρόεδρος Εφετών ε.τ.. Προλογίζοντας τους εισηγητές της ημερίδας ο κ. Βλάχος με βαρυσήμαντη από νομικής απόψεως παρέμβαση του αναφέρθηκε στην πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Από ικανού ήδη χρόνου καταβάλλεται συστηματική και επίμονη προσπάθεια να τεθεί στο περιθώριο της εθνικής ζωής η χριστιανική ορθόδοξη Εκκλησία και η ελληνορθόδοξη παιδεία. Μεταξύ των άλλων στόχων αυτής είναι και εκείνος της μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών από χριστιανικό ορθόδοξο που είναι σήμερα, σύμφωνα με τις επιταγές του ισχύοντος Συντάγματος και της νομοθεσίας γενικότερα σε πολυθρησκευτικό, μεταβολή η οποία αντίκειται και στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και στην πρόσφατη σχετικώς ακυρωτική Απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων.
Η προσπάθεια αυτή διευκολύνεται και από την επιδιωκομένη περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού των παρακολουθούντων το μάθημα των Θρησκευτικών μαθητών, συντελουμένη δια της μετατροπής αυτού από υποχρεωτικό που είναι σήμερα σύμφωνα με την κειμένη νομοθεσία δια τους ορθόδοξους μαθητάς σε προαιρετικό και για αυτούς πράγμα αντίθετο και αυτό προς τη νομολογία των παραπάνω δικαστηρίων. Ήδη δε με την πολύ πρόσφατη υπουργική εγκύκλιο (19/9/2013) παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε μαθητή, ακόμη κι αν είναι χριστιανός ορθόδοξος, να απαλλάσσεται από την υποχρέωση να παρακολουθεί το χριστιανικό ορθόδοξο μάθημα των Θρησκευτικών με την απλή και μόνο επίκληση λόγων θρησκευτικής συνειδήσεως, χωρίς μάλιστα να αναφέρει στη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση και το θρήσκευμα στο οποίον ανήκει. (Τι αντίθεση συνειδήσεως έχει ο ορθόδοξος μαθητής να παρακολουθεί το ορθόδοξο μάθημα; Κάτι τέτοιο δεν έχει λογική βάση.) Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη διάταξη που δίνει αυτή τη δυνατότητα δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω της αντιθέσεώς της στην κείμενη νομοθεσία αλλά και διότι η εκτέλεσή της συνεπάγεται όχι μόνον ποινική ευθύνη αλλά αποτελεί και ιδιαίτερο πειθαρχικό παράπτωμα για κάθε αρμόδιο υπάλληλο αφού έτσι θα παραβιάζεται δικαστική απόφαση, ως είναι η 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, η οποία ακυρωτική ισχύει και έχει εφαρμογή για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Ο νόμος 3068/2002, άρθρα 1,2,3 και 5 καθιστούν υποχρεωτική την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. Εγκύκλιος η οποία παραβιάζει την απόφαση είναι νομικώς ανύπαρκτη και είναι υποχρεωμένοι οι δημόσιοι λειτουργοί να μην την εφαρμόζουν. Όποιος την εφαρμόζει παρανομεί και ενέχεται πειθαρχικώς και ποινικώς.
Αυτή η απόφασις (εγκύκλιος) πρέπει να εξαφανισθεί το ταχύτερον. Επιβάλλεται λοιπόν η άμεση ανάκλησις της εν λόγω αντισυνταγματικής και εντελώς παρανόμου διάταξης - μια διάταξη είναι της εγκυκλίου– η οποία δεν πρέπει να εφαρμόζεται ως τοιαύτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)