16/8/14

Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, «Αύγουστος: Ο μήνας της Υπεραγίας Θεοτόκου»

ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ,  ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ  &  ΚΟΝΙΤΣΗΣ
Αριθ.  Πρωτ. 46 
Εν Δελβινακίω τη 4η Αυγούστου 2014
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  173η
ΘΕΜΑ: «Αύγουστος: Ο μήνας της Υπεραγίας Θεοτόκου» 
             Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
            Όλοι οι μήνες του χρόνου έχουν τις ομορφιές τους και τα καλά τους. Όμως, ο Αύγουστος, η καρδιά του καλοκαιριού, έχει μια ιδιαίτερη χάρη και ευλογία. Γιατί ολόκληρο τον μήνα αυτό, ιδιαιτέρως δε τις δέκα πέντε πρώτες ημέρες, τιμάται το σεπτό πρόσωπο της Παναγίας μας. Με την μεγάλη και την μικρή  Παράκληση, που ψάλλονται εναλλάξ τα βράδυα του Δεκαπενταυγούστου, η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να προσφύγουν στην Υπεραγία Θεοτόκο για όλα όσα τους απασχολούν.
Και Εκείνη όλους τους ακούει, για όλους δέεται στον Υιό Της τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό, και όταν κρίνη, προσφέρει "το δώρημα προς το συμφέρον της αιτήσεως". Να σημειώσουμε εδώ, πως η Ιερά Παράκληση δεν ψάλλεται την παραμονή της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (5 Αυγούστου), όπως επίσης και την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (14 Αυγούστου).
-Β-
            Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπη κανείς τους χριστιανούς να συμμετέχουν στις "Παρακλήσεις". Άνδρες και γυναίκες ηλικιωμένοι και νεώτεροι, νέοι, νεάνιδες και παιδιά, προσεύχονται και πολλοί συμψάλλουν τα ωραία και κατανυκτικά τροπάρια των κανόνων της Μεγάλης και της Μικρής Παρακλήσεως. Όλοι νοιώθουν μεγάλη οικειότητα προς το πρόσωπο της Παναγίας, επειδή είναι η στοργική Μητέρα, η Προστάτις και βοηθός στις δυσκολίες και στα προβλήματα της ανθρώπινης ζωής. Αλλά και γιατί αξιώθηκε από τον Θεό να δεχθή το μήνυμα ότι θα γινόταν η Μητέρα του Υιού του Ουρανίου Πατρός. Και παρά το ότι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ την ημέρα του Ευαγγελισμού της την εχαρακτήρισε "Κεχαριτωμένη", δηλαδή προικισμένη από τον Θεό με πολλές και εξαιρετικές χάρες, και ως "ευλογημένη εν γυναιξί", δηλαδή ευλογημένη όσο καμία άλλη γυναίκα, η Παναγία παρέμεινε ταπεινή, έτοιμη πάντοτε ν' ακούη τους ταπεινούς και πονεμένους ανθρώπους.
-Γ-
            Ναοί μεγαλοπρεπείς και φτωχά εξωκκλήσια και Ιερά Μοναστήρια δέχονται πάντοτε, ιδιαιτέρως τώρα τον Δεκαπενταύγουστο, πλήθη ανθρώπων. Η Παναγία της Τήνου, η Εκατονταπυλιανή της Πάρου, η Παναγία η Σουμελιώτισσα στο Βέρμιο, η Τρυπητή στο Αίγιο, η Γηροκομίτισσα στην Πάτρα, η Παναγία στο Μέγα Σπήλαιο και στην Αγία Λαύρα και στην Μονή Εικοσιφίνισσας, είναι μερικά από τα πάμπολλα ιερά σεβάσματα του Ορθοδόξου Ελληνισμού, όπως επίσης και η Παναγία στην Μονή Μπαλουκλή και των Βλαχερνών στην Πόλη των ονείρων μας, στην Κωνσταντινούπολη. Δεν γνωρίζω γιατί, αλλά όλοι νοιώθουμε μια σιγουριά και μια γαλήνη ψυχική, όταν είμαστε κοντά σ' ένα ιερό Προσκύνημα της Παναγίας μας. Είναι χάρη και ευλογία Θεού !
-Δ-
            Αυτή την σιγουριά και την γαλήνη νοιώθουμε όταν βρισκώμαστε στο πανάρχαιο αυτό Μοναστήρι της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης, που τα τελευταία κυρίως χρόνια παρουσιάζει μια θαυμαστή άνθηση. Με την θαυματουργή Εικόνα της Θεοτόκου, με τον τάφον του αοιδίμου Μητροπολίτου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, με την κατανυκτική ατμόσφαιρα και το όμορφο και ήμερο περιβάλλον προσελκύει πολλούς χριστιανούς, τόσο από τον Ελλαδικό χώρο, όσο και από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου. Είναι, θα λέγαμε, ένα Πανελλήνιο προσκύνημα στην παραμεθόριο της Ελληνικής μας Πατρίδος. Μέχρι τώρα έχει δεχθή τα πλήγματα ξένων επιδρομέων, με τελευταίους τα ναζιστικά στρατεύματα της Γερμανικής Κατοχής, που έκαψαν τα κελλιά, εκτός από την Εκκλησία. Με την χάρη, όμως, της Παναγίας, το Μοναστήρι ξαναγεννήθηκε από την τέφρα του. Δόξα τω Θεώ !
-Ε-
            Εδώ, λοιπόν, κάθε χρόνο τελείται Ιερά Αγρυπνία, την οποία έχει καθιερώσει ο μακαριστός Ιεράρχης ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ. Συν Θεώ, θα γίνη και εφέτος. Έτσι, την παραμονή, Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014, θα αρχίση η Αγρυπνία στις εννέα (9) το βράδυ, αφού προηγουμένως θα ψαλή τρισάγιον επί του τάφου του αοιδίμου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ. Η Αγρυπνία θα τελειώση το πρωί της 15ης Αυγούστου, γύρω στις 5.30 π.μ. Αργότερα θα τελεσθή και Δεύτερη Θεία Λειτουργία.
            Ελάτε να συμπροσευχηθούμε και να συμπαρακληθούμε. Χρόνια πολλά σε όλους. Η Παναγία Σκέπη μας και Βοηθός. 
Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης
Ο   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†  Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης  Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)