27/9/14

Το Ισλαμικό Κράτος και οι Ρουμ Ορτοντόξ της Ανατολής

Παναγιώτης Σαββίδης
Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την προέλαση των τζιχαντιστών του ISISκαι τις διώξεις των χριστιανών από τις πατρογονικές τους εστίες, έφερε στην επιφάνεια την παρουσία χιλιάδων ελληνορθόδοξων στο Λίβανο και στην Συρία, που έως πρότινος ελάχιστοι γνώριζαν την παρουσία τους.
Πρόκειται για τους λεγόμενους Ρουμ Ορτοντόξ (Rum Ortodox) που αν και αραβόφωνοι, αυτοπροσδιορίζονται ως «Ρωμιοί» και θεωρούν τους εαυτούς τους, συνεχιστές της ελληνικής παρουσίας στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο έως τις μέρες μας.

Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, για πρώτη φορά, ο πρόεδρος του πρώτου ορθόδοξου κόμματος του Λιβάνου («Κόμμα της καθ' ημάς Ανατολής») κ.Δημήτρης Ελ Χούρι, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. «Επειδή είναι η γλώσσα της Αγίας Γραφής, και η γλώσσα των προγόνων μου από τους ρωμιούς της Ανατολής, θέλησα να μιλήσω σήμερα στην ελληνική γλώσσα, παρά το γεγονός ότι δεν την κατέχω καλά. Όμως, λόγω αρχής, θα το κάνω» δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του,που συγκίνησε και προκάλεσε αίσθηση, όπως η κινησή του να ασπαστεί δημόσια την ελληνική σημαία. Στη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Ελ Χούρι, είχε επαφές με Έλληνες βουλευτές και μία τυχαία συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ.Αντώνη Σαμαρά στο Βυζαντινό Μουσείο, ο οποίος έδειξε ενημερωμένος.

Στις επαφές του στην Αθήνα, ο ίδιος αναφέρθηκε πολλές φορές στους κινδύνους για τους Χριστιανούς της περιοχής, ανεξαρτήτου δόγματος, από την εξάπλωση των «μαχητών» του Ισλαμικού Κράτους. Ήδη συγκρούσεις υπάρχουν και εντός του Λιβάνου. Παράλληλα μίλησε για την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων των Ελληνορθοδόξων Λιβάνου και Συρίας, «αναπόσπαστο τμήμα του Οικουμενικού Ελληνισμού» όπως είπε, με την Ελλάδα, ζητώντας να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας τους με τις εκεί ελληνικές διπλωματικές αρχές, που σήμερα τους γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη, αλλά και να ενισχυθεί η ελληνική παιδεία (διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα στο protothema.gr)

Οι Ελληνορθόδοξοι του Λιβάνου, ζητούν ουσιαστικά ένα ηθικό και ψυχολογικό στήριγμα, στην (πολύ πιθανή) περίπτωση, που θα γίνουν ο επόμενος στόχος των τζιχαντιστών. Δεν είναι τυχαίο, πως παρασκηνιακά ήδη τους έχει προσεγγίσει η Ρωσία, που ως υπερδύναμη προωθεί τις θέσεις της στην Μέση Ανατολή.

Σήμερα οι Ελληνορθόδοξοι του Λιβάνου, υπάγονται στο Πατριαρχείο της Αντιόχειας, αγγίζουν τους 300.000 και αποτελούν το 8% του πληθυσμού της χώρας. Ανάμεσα σε Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Λιβάνου, από τους 128 βουλευτές οι 14 πρέπει να είναι Ελληνορθόδοξοι, όπως και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Οι υπόλοιπες θέσεις, μοιράζονται στους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς Μαρωνίτες της χώρας, που έχουν οργανωμένες κοινότητες και κόμματα με έντονη παρουσία στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου.

Το 2012 νέοι Ελληνορθόδοξοι, προχώρησαν στην ίδρυση του «Κόμματος της καθ' ημάς Ανατολής» με στόχο, να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν τα συνταγματικά δικαιώματα τους και ταυτόχρονα να αποκαταστήσουν την ιστορική πραγματικότητα ως Ρωμιοί ορθόδοξοι και όχι ως Άραβες, όπως τους θέλει η επίσημη αραβική προπαγάνδα.

Η Ελλάδα διαθέτει ανεξάντλητες δυνάμεις στον λεγόμενο οικουμενικό Ελληνισμό, που ελάχιστα έχει εκμεταλλευτεί. Σε αυτόν ανήκουν και οι Ρουμ Ορτοντόξ της Μέσης Ανατολής, που στη λαίλαπα των καιρών μας αναζητούν τις ρίζες και τους δεσμούς τους με την Ελλάδα, που θεωρούν μακρινή πατρίδα.

1 σχόλιο:

π. Γ. Θ. είπε...

Μακάρι να μπορούσαμε να ξαναστήσουμε το Βυζάντιο αλλά έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. τα τελευταια 200 χρόνια επικράτησε ο εθνικισμός, κάθε έθνος να έχη το δικό του κράτος. σήμερα και αυτό το μοντέλο δίνει τη θέσι του στο αμερικάνικο μοντέλο: κάθε κράτος να αποτελείται από πολλά έθνη με απώτερο σκοπό την ένωσι όλων των κρατων.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)