27/9/14

Ο Stephen Hawking είναι άθεος, πιστεύει όμως στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής

Ο διεθνούς φήμης φυσικός Stephen Hawking δήλωσε ότι δεν πιστεύει στο Θεό, πιστεύει όμως ότι το ταξίδι στο διάστημα προσφέρει την ελπίδα για την αθανασία του ανθρώπινου είδους.
Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη συγκέντρωση του φεστιβάλ Starmus στην Τενερίφη στα Κανάρια Νησιά, όπου ο Stephen Hawking μαζί με άλλες αυθεντίες της επιστήμης μαζεύτηκαν για μία σειρά διαλέξεων.
Η ισπανική εφημερίδα El Mundo κατάφερε να αποσπάσει μία αποκλειστική συνέντευξη του Stephen Hawking για τις απόψεις του σχετικά με την προέλευση του σύμπαντος.
Στο βιβλίο του A Brief History of Time είχε γράψει ότι η ανακάλυψη του συνόλου των επιστημονικών αρχών που είναι γνωστό και ως η θεωρία των πάντων θα επιτρέψει στους επιστήμονες να "γνωρίσουν το μυαλό του Θεού". Στη συνέχεια, στην αναζήτηση της θεωρίας των πάντων στο βιβλίο του The Grand Design διατυπώνει την άποψη ότι η ο μηχανισμός εκμάθησης της προέλευσης του σύμπαντος προχωράει τόσο καλά που πλέον ο Θεός δεν είναι αναγκαίος.
Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε για τις δύο αυτές δηλώσεις του για τον Θεό και ο Stephen Hawking απάντησε: "Πριν κατανοήσουμε την επιστήμη είναι φυσικό να πιστεύουμε ότι ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν. Τώρα όμως η επιστήμη μας προσφέρει μία πειστική εξήγηση. Αυτό που εννοούσα για το μυαλό του θεού, είναι ότι εμείς θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τα πάντα που ο Θεός θα μπορούσε να ξέρει, εάν υπήρχε ο Θεός, που δεν υπάρχει. Είμαι άθεος".
Οι μελέτες του Hawking για τις μαύρες τρύπες, το χωροχρόνο και άλλα θέματα για το σύμπαν έχουν μεγάλη απήχηση και πέρα από την επιστημονική κοινότητα, γίνονται αποδεκτές και είναι δημοφιλής και στη λαϊκή κουλτούρα με αποτέλεσμα να έχει μία δικαίως διαδεδομένη φήμη ότι είναι ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στη Γη.
Εντύπωση σε όσους διάβασαν τη συνέντευξή του έκανε και η δήλωσή του "η εξαφάνιση της ανθρωπότητας θα αποτραπεί όταν θα αποικίσουμε σε άλλους πλανήτες."
Και τι γίνεται με τους εξωγήινους;
Μήπως ο άνθρωπος που δεν πιστεύει στο θεό πιστεύει ότι είμαστε και μοναδικοί στο σύμπαν; Και τι θα γίνει άμα ψάξουμε στο σύμπαν και έρθουμε σε επαφή με "κακούς;" και γίνει ό,τι έγινε με τον Κολόμβο που ανακάλυψε την Αμερική; Δεν ήταν και η καλύτερη τύχη για τους ντόπιους αυτή η ανακάλυψη.
Σε δηλώσεις του ο Stephen Hawking είπε ότι "είναι πολύ πιθανό" το σύμπαν να έχει πολλές μορφές ζωής όμως αυτές οι μορφές ζωής βρίσκονται "μέρη που χωρίζονται με τεράστιες αποστάσεις" και "η ιδέα ότι είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν φαντάζει τόσο αληθοφανής και αλαζονική. Αν πάρουμε υπόψη μας τον αριθμό των πλανητών και των αστεριών που υπάρχουν, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι είμαστε το μοναδικό είδος ζωής".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είπε κάποιος (νομίζω ήταν ο Πασκαλ):
"Άπιστοι, άπιστοι, δέν είστε δύσπιστοι -είστε οι πιό εύπιστοι άνθρωποι του κόσμου. Είστε έτοιμοι να πιστεύσετε σε ο,τιδήποτε, αρκεί να μη παραδεχθείτε τον Θεό" ...

π. Γ. Θ. είπε...

μωραίνει Κύριος ον βούλεται...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)