14/3/15

1.135 Θεολόγοι εγγεγραμμένοι στους πίνακες διορισμών στην Κύπρο

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ
Διορισμός στην Κύπρο σε δύο... αιώνες
Σχεδόν 1 στους 4 δασκάλους και καθηγητές που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο διοριστέων, έχοντας στόχο να απορροφηθούν στη δημόσια Εκπαίδευση της Κύπρου, είναι Eλληνας.
Οι μηδενικοί διορισμοί στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες πτυχιούχους οι οποίοι βλέπουν το όνειρο του διορισμού να απομακρύνεται.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Ελληνες εκπαιδευτικοί έχουν ενταχθεί στους καταλόγους διοριστέων της Κύπρου, με την αναμονή όμως για διορισμό, βάσει του όγκου των εκπαιδευτικών που έχει συσσωρευτεί, να φτάνει ακόμη και τους δύο... αιώνες, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των νηπιαγωγών.
Σύμφωνα με στοιχεία, από τους 47.720 που έχουν ενταχθεί στους καταλόγους διοριστέων εκπαιδευτικών (επετηρίδα) της Κύπρου, οι 10.750 είναι Ελληνες (ποσοστό 23%).
Με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Στέλιου Στυλιανού, στην κυπριακή ιστοσελίδα www.paideia-news.com όπου δημοσιεύτηκαν και τα παραπάνω στοιχεία, πέρυσι ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον κατάλογο ήταν 45.590, δηλαδή φέτος παρατηρείται αύξηση κατά 2.130 πτυχιούχους.
Αιτήσεις
Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι τη φετινή χρονιά υπέβαλαν αίτηση 2.917 πτυχιούχοι, ενώ εγκρίθηκαν 2.316. Σε σύγκριση με τις περσινές εγγραφές παρατηρείται μια μείωση γύρω στους 400 υποψηφίους (396). Αυτή η μείωση είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια.
Οσον αφορά το θέμα του αριθμού των εξ Ελλάδος πτυχιούχων που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους διοριστέων, φέτος έφθασε στις 10.750 και αποτελούν το 22-23% του συνόλου των εγγεγραμμένων στον κατάλογο. Το 2015 έχουν εγγραφεί 250 υποψήφιοι από την Ελλάδα.
Κατά βαθμίδα ο αριθμός των υποψηφίων είναι: Δημοτική Προδημοτική και Ειδική 8.255, Μέση Γενική 33.293 και Μέση Τεχνική 6.172. Η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας πριν από λίγες μέρες προχώρησε στην ανάρτηση των αναθεωρημένων πινάκων για το 2015 που συμπληρώθηκαν με υποψηφίους οι οποίοι, με αίτησή τους που υποβλήθηκε έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου, ζήτησαν να εγγραφούν σ' αυτούς.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην Κύπρο οι διορισμοί γίνονται μέσω συστήματος που θυμίζει την επετηρίδα που ίσχυε πριν από χρόνια στην Ελλάδα, καθώς η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται πρώτα από το έτος υποβολής αίτησης για εγγραφή στον πίνακα διοριστέων.
Μεταξύ των υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση το ίδιο έτος, η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται με βάση το έτος απόκτησης του πρώτου τίτλου σπουδών, δηλαδή του βασικού τίτλου με βάση τον οποίο γίνεται η εγγραφή στον πίνακα διοριστέων της συγκεκριμένης ειδικότητας.
Μεταξύ αυτών που απέκτησαν τον τίτλο το ίδιο έτος η κατάταξη καθορίζεται από κριτήρια όπως ο βαθμός πτυχίου, ακαδημαϊκά προσόντα κ.ά. Το σύστημα φαίνεται πως έχει στην κυριολεξία «φρακάρει» καθώς οι εκπαιδευτικοί που περιμένουν διορισμό είναι χιλιάδες και οι διορισμοί με το... σταγονόμετρο.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην ειδικότητα των φιλολόγων ο αριθμός των εγγεγραμμένων είναι 6.642 ενώ ο μέσος όρος διορισμών την περίοδο 2008-2013 ήταν 52,7.
Με αυτόν τον ρυθμό, ο τελευταίος εγγεγραμμένος στους πίνακες θα διοριστεί μετά από 126,7 χρόνια!
Στην ειδικότητα των δασκάλων οι ενταγμένοι στους πίνακες είναι 3.737, ο μέσος όρος διορισμών είναι 107,9.
Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα συγκριτικά με τους φιλολόγους καθώς οι τελευταίοι στους πίνακες δάσκαλοι θα πρέπει να περιμένουν 34-35 χρόνια. Αλλη μια ειδικότητα με μεγάλο αριθμό ενταγμένων στους πίνακες είναι οι νηπιαγωγοί που αριθμούν 3.152 εκπαιδευτικούς. Με μέσο όρο διορισμών τους 16, ο τελευταίος ενταγμένος θα διοριστεί ύστερα από 2 αιώνες (197 χρόνια).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)