3/4/15

«Διαρροές», διαψεύσεις, επίσημα ανακοινωθέντα και άλλα τινά περί της Μεγάλης Συνόδου

Έληξαν οι εργασίες της Ειδικής Διορθοδόξου Επιτροπής επί της προπαρασκευής των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που συνεδρίασε για τελευταία φορά στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Το λόγο τώρα έχει η Προσυνοδική Πανορθόδοξος Διάσκεψη που πρόκειται να συνέλθει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, δηλαδή έως τον Ιούνιο το αργότερο.
Οι συνεδριάσεις της Ειδικής Διορθοδόξου Επιτροπής απέκτησαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της αποκάλυψης ότι κατά τη διάρκειά τους συζητήθηκε η θέση της Εκκλησίας για τους ομοφυλόφιλους. Το θέμα πήρε τόση διάσταση ώστε ο Προεδρεύων Μητροπολίτης Περγάμου να δώσει στους συνέδρους εντολή «σιωπής» προς τα ΜΜΕ και να απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση ακόμη και φωτογραφιών από τις εργασίες της Επιτροπής. Ο εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετέχων Μητροπολίτης Μεσσηνίας έδωσε «διευκρινίσεις», που δεν ήταν άλλο τι παρά μόνο παραπομπή σε κείμενο του καθηγητή Θ.Γιάγκου. Τέλος η λήξη των εργασιών ακολουθήθηκε από την έκδοση συντομότατου Επίσημου ανακοινωθέντος που φέρει τις υπογραφές των συνέδρων και μας διαβεβαιώνει ότι « ὅσα ἐδημοσιεύθησαν περί δῆθεν ἀποδοχῆς θέσεων ἀντιθέτων πρός τήν διδασκαλίαν τῆς Ἐκκλησίας εἶναι ἀπολύτως ἀνακριβῆ καί ἀνυπόστατα». Το πλήθος των διαψεύσεων οδηγεί μάλλον προς τον αντίθετο σκοπό από εκείνον για τον οποίο τα κυκλοφόρησαν οι συντάκτες τους.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει είναι να γίνουν γνωστά ευρέως τα αναθεωρημένα ήδη από την Ειδική Διορθόδοξο Επιτροπή κείμενα τα οποία προωθούνται για τελική έγκριση και θα αποτελέσουν αποφάσεις της Μεγάλης Συνόδου. Κανένας εκκλησιαστικός ή πνευματικός λόγος δεν υπάρχει για την εν κρυπτώ επεξεργασία των κειμένων και την επιλεκτική, σε ελάχιστους μόνο κληρικούς και θεολόγους γνωστοποίησή τους. Εάν ο Μητροπολίτης Περγάμου και τινές άλλοι υποκρίνονται πως θέλουν να «προστατεύσουν» δήθεν το κύρος της μέλλουσας Συνόδου από τα διαδικτυακά «βέλη» και σχολιασμούς, ας γνωρίζουν ότι όσο εκείνοι αποκρύπτουν το περιεχόμενο των κειμένων τόσο θα αυξάνει η καχυποψία πολλών κληρικών και θεολόγων για το περιεχόμενό τους. Και ασφαλώς αφηρημένες διαβεβαιώσεις ότι όσοι προετοιμάζουν τη Μεγάλη Σύνοδο ακολουθούν την πατερική οδό χωρίς να παρεκκλίνουν, δεν πείθουν. Και τούτο διότι πολλοί εξ αυτών είναι πρωτεργάτες των συγχρόνων αιρέσεων του οικουμενισμού και της μεταπατερικότητας και μετακανονικότητας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όσοι εκπροσωπούν τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες ευπροσωπούν κι όλας; Τι το θετικό άραγε προοιωνίζεται για το αληθινό συμφέρον της Ορθοδοξίας η συμμετοχή στην προπαρασκευαστική επιτροπή των μητροπολιτών Περγάμου, Μεσσηνίας και Δημητριάδος; Ο πρώτος βαρύνεται με τη διατύπωση φρικαλέων ετεροδιδασκαλιών που δεν εφείαθησαν ούτε του τριαδικού δόγματος, ο δεύτερος μεταξύ των άλλων "κατορθωμάτων" του επιτέθηκε σε όσους καταδίκασαν το αίσχος του Πουσάν ενώ για την περίπτωση του τρίτου δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Αποτελεί καραμπινάτο σκάνδαλο η απόφαση της ΔΙΣ με την οποία ανατέθηκε στα πλέον ακατάλληλα πρόσωπα να εκπροσωπήσουν την Ελλαδική Εκκλησία.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)