25/10/15

Ο Νίκος Φίλης για την σχεδιαζόμενη αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είπε τα εξής για το μάθημα των Θρησκευτικών:
Δεν αποφεύγω τον πειρασμό, να αναφερθώ στο μάθημα των θρησκευτικών, αποτελεί ένα από τα ζητήματα του δημόσιου διαλόγου, έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό, όχι από την πλευρά του υπουργείου μόνο, αλλά και από την πλευρά της εκκλησίας με πολλές απόψεις.

Το στερεότυπο ότι από εδώ είναι το Υπουργείο, και από κει η εκκλησία είναι λανθασμένο στερεότυπο.
Και στην κοσμική εξουσία και στην εκκλησιαστική διοίκηση υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Χθες, για παράδειγμα προχθές ένας προοδευτικός σύνδεσμος θεολόγων «Ο Καιρός» έστειλε μια επιστολή που συμφωνεί με την καταρχήν εξαγγελία του Υπουργείου ότι πρέπει να καταργήσουμε τον ομολογιακό χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών.
Προτείνει ένα πολιτισμικό μοντέλο είναι ένα από τα πολλά που μπορούμε να συζητήσουμε.
Αλλά ξεκινάμε από τη βάση. Ότι για λόγους εκπαιδευτικούς, αλλά και για λόγους συνταγματικούς, και για λόγους ισότητας δικαιωμάτων και για λόγους ταυτότητας του σύγχρονου Έλληνα δεν είναι δυνατόν να μείνουμε σε αναχρονιστικές επιβιώσεις, όπου αντιμετώπιζαν την εκπαίδευση ως κατηχητικό, τουλάχιστον, ως προς το σκέλος της διδασκαλίας των θρησκευτικών.
Και στην ιεραρχία είχαν την ευκαιρία να ακούσω ανάλογες απόψεις και πιστεύω ότι είναι μια πολύ ευνοϊκή στιγμή που επικεφαλής σήμερα προκαθήμενος της εκκλησίας είναι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τον οποίο έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, η ευθύνη των αποφάσεων ανήκει πάντα στο υπουργείο Παιδείας, αλλά εμείς δεν θέλουμε να δημιουργούμε βεβιασμένες κινήσεις οι οποίες αντί να λύνουν πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα και δημιουργούν μόνιμα αρνητικές εντυπώσεις.
Άρα λοιπόν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής, θα αναλάβει και αυτό το ρόλο.
Βεβαίως, θέλω να τονίσω, ότι δεν προχωράμε σε βήματα τα οποία δεν θα έχουμε σχεδιάσει. Έχει σημασία να αργήσεις λίγο, παρά να κάνεις βήματα τα οποία μετά θα αποδειχτούν ότι δεν έχουν τουλάχιστον, σε πιλοτικό επίπεδο, αντιμετωπισθεί και συνεπώς προκύπτουν προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)