22/1/16

Ιωάννης Τάτσης, Οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεσμεύουν τον Υπουργό Παιδείας

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεσμεύουν τον Υπουργό Παιδείας
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης απάντησε στις 14 Ιανουαρίου 2016 σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Γεωργίου Λαζαρίδη, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σχετικά με τον μόνιμο διορισμό των επιτυχόντων φιλολόγων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2008-2009, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Δεν θα αναφερθούμε στην ουσία της απάντησής του Υπουργού. Έχουν όμως ιδιαίτερη αξία τρεις αποστροφές του λόγου του Υπουργού κατά την απάντησή του, με τις οποίες ξεκαθαρίζει ο ίδιος την υποχρέωση του να εφαρμόζει τις τελεσίδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Συγκεκριμένα στην πρωτολογία της απάντησής του μεταξύ άλλων ο Υπουργός κ. Νίκος Φίλης ανέφερε: «…Είναι προφανές ότι αναμένουμε τις αποφάσεις επί της ουσίας των διοικητικών δικαστηρίων, του Εφετείου και δεσμεύει τη διοίκηση οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί… Αν εν τω μεταξύ προκύψουν και άλλες τελεσίδικες αποφάσεις που κρίνουν ότι παράνομα έμειναν εκτός υπηρεσίας εκπαιδευτικοί, επαναλαμβάνω ότι βεβαίως και θα συμμορφωθούμε. Υποχρεούμαστε να συμμορφωθούμε». Στη δευτερολογία της απάντησής του ο Υπουργός ανέφερε εκ τρίτου ότι «…Επαναλαμβάνω ότι δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις των δικαστηρίων».

Ορθώς ισχυρίζεται ο Υπουργός ότι οι τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων δεσμεύουν την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Μολονότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, οι συγκεκριμένες αναφορές του Υπουργού αποκτούν αξία λόγω της προσπάθειας προσφάτως κάποιων κύκλων να ανοίξουν και πάλι το ζήτημα των απαλλαγών των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Το ζήτημα έχει ως γνωστόν λυθεί με τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων και συγκεκριμένα την Απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, την Απόφαση 301/2014 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και την Απόφαση 1/2015 του Τριμελούς Συμβουλίου του Διοικητικού Εφετείου Χανίων. Οι αποφάσεις αυτές προφανώς δεσμεύουν την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όπως και εκείνες που αφορούν το διορισμό των φιλολόγων και για τις οποίες ο Υπουργός παραδέχεται την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής τους. Επομένως κάθε προσπάθεια ανακίνησης του ζητήματος των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά, με οποιαδήποτε μεθόδευση κι αν επιχειρείται, είναι άκυρη και λανθασμένη καθώς αφορά ζήτημα για το οποίο τελεσίδικα έχει αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη.
Τέλος, ας μην υποβαθμίζονται οι προβλέψεις των προαναφερθέντων δικαστικών αποφάσεων πέραν του ζητήματος των απαλλαγών και για το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών, για το οποίο επιπλέον ισχύουν και παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ορθόδοξος Τύπος, 22/1/2016

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το είδαμε και στο esos
http://www.esos.gr/arthra/41985/oi-apofaseis-ton-dikastirion-desmeyoyn-ton-ypoyrgo-paideias

Ανώνυμος είπε...

έτσι θα σου πει και ο υπουργός σε λίγο ότι δεσμεύεται από απόφαση δικαστηρίου ...

Ιωάννης Τάτσης είπε...

Ανώνυμε 22 Ιανουαρ. 2016, 7.50μμ
προφανώς υπονοείς την απόφαση του Ευρωπ. Δικαστηρίου που αναμένεται για το θέμα και στην οποία προσφάτως αναφέρθηκε ο κ. Φίλης.
Θυμίζω όμως ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν και άρθρα του Συντάγματος όπως έχουν ερμηνευθεί από σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Διάβασε σχετικά και το παρακάτω:

«Το Σύνταγμα, ως θεμελιώδης νόμος αποτελούμενος όχι μόνον από τους κανόνες δικαίου που περιλαμβάνει, αλλά και από τις αρχές, οι οποίες συνάγονται απ’ αυτούς, υπερισχύει αναποδράστως κάθε άλλου κανόνα δικαίου. Είτε αυτός εντάσσεται στο εσωτερικό δίκαιο, είτε στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως ενσωματώνονται κάθε φορά στην έννομη τάξη μας».

Με άλλα λόγια το ελληνικό Σύνταγμα υπερισχύει των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Τα ανωτέρω έφη ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδος κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=706669

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)