27/6/16

Μητροπολίτες που συμμετείχαν στη Μεγάλη Σύνοδο δεν υπέγραψαν το τελικό κείμενο "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον"

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ: ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αρνήθηκαν να υπογράψουν το τελικό κείμενο «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ» τουλάχιστον οκτώ Μητροπολίτες.
Από την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν υπέγραψε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος διετύπωσε την ρητή επιφύλαξή του και στα κείμενα «H AΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΝ ΚΟΣΜΟΝ» και «ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ».

Το τελικό Κείμενο «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ» δεν υπέγραψαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Μόρφου κ. Νεόφυτος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Αμαθούντος κ. Νικόλαος, Λήδρας κ. Επιφάνιος και Νεαπόλεως κ. Πορφύριος (από την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου), καθώς και ο Μητροπολίτης Μπάτσκας κ. Ειρηναίος (από την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Σερβίας).
Αποδεικνύεται, έτσι εκ των πραγμάτων, πως ο καινοφανής, για τα ορθόδοξα δεδομένα, Κανονισμός Λειτουργίας της Μεγάλης Συνόδου, που δεν έδινε δικαίωμα ψήφου στους Επισκόπους, αλλά μόνο στους Προκαθημένους, είχε ακριβώς αυτό τον σκοπό, την φίμωση, δηλαδή, των Επισκόπων και την κατασκευή μια τεχνητής ομοφωνίας, που έτσι κι αλλιώς δεν υφίσταται λόγω της αποχής τεσσάρων τοπικών Εκκλησιών από την Σύνοδο.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H romfea γράφει: "Σύμφωνα με πληροφορίες Ιεράρχες από την (Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κύπρου και του Πατριαρχείου Σερβίας) που συμμετείχαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο δεν υπέγραψαν σε κάποια τελικά κείμενα".

Ανώνυμος είπε...

Στην επίσημη ιστοσελίδα της συνόδου που είναι αναρτημένα τα κείμενα, φαίνεται να έχουν υπογράψει και οι εν λόγω Μητροπολίτες. Δεν ξέρουμε αν αυτές οι υπογραφές είναι επί των κειμένων - αποφάσεων ή επί των πρακτικών της αντίστοιχης συνεδρίας (λογικά, τα πρακτικά θα πρέπει να τα υπέγραψαν όλοι).
Αν η φήμη αυτή ισχύει, φαντάζομαι ότι θα ξεκαθαριστεί σύντομα και από τους ίδιους.
Μόνο που αν όντως ισχύει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, μένουν εντελώς έκθετοι κάποιοι ελλαδικοί Μητροπολίτες που φώναζαν διαρκώς, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν μολονότι κλήθηκαν και, ήδη, έσπευσαν οι υποτακτικοί τους να βγάλουν καταγγελτικά κείμενα...
Ας πήγαιναν και αυτοί να υπερασπιστούν την Αλήθεια, αντί να αφήσουν τους συνεπισκόπους τους ολομόναχους και να έρχονται εκ των υστέρων να κάνουν τους κριτές. Και το ίδιο ισχύει και για κάποιους άλλους εκτός Ελλάδος...

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι και παρακαλώ όποιον γνωρίζει καλά το όλο ζήτημα να μας ενημερώσει:
τι προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας της συνόδου αναφορικά με τις υπογραφές των συμμετεχόντων;
Δικαιούνται να υπογράψουν όλοι οι συμμετέχοντες επίσκοποι ή μόνο οι προκάθήμενοι;

Ανώνυμος είπε...

Στο επίσημο σαϊτ της συνοδου κατω απο κάθε τελικό κείμενο γράφει έναν-έναν αυτούς που υπέγραψαν!
Παρακαλούμε αυτούς που λένε ότι δεν υπέγραψαν να απευθυνθούν επίσημα για να διαγραφεί το όνομά τους από τη λίστα! Αν χρειαστεί να προβούν σε καταγγελία μέσω του Τύπου. Αλλιώς ισχύουν αυτά που γράφει το επίσημο σαϊτ της συνόδου!

Ανώνυμος είπε...

Στην επόμενη επίσημη διαδικτυακή διεύθυνση της συνόδου, με τίτλο "ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ", αναφέρονται αναλυτικά ΟΛΑ τα ονόματα που υπογράφουν.
Εκεί μέσα εμφανίζονται και αυτοί που υποτίθεται ότι δεν υπέγραψαν!

https://www.holycouncil.org/-/rest-of-christian-world?inheritRedirect=true&redirect=%2F

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από το γεγονός ότι κάποιοι μητροπολίτες δεν υπέγραψαν το εν λόγω κείμενο, σας παρακαλώ πολύ να αναφέρετε ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα ανορθόδοξα σημεία, διότι όπως το διάβασα δεν αντιλήφθηκα να υπάρχουν. Βεβαίως υπάρχει το δυσνόητο σημείο "ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία ἀποδέχεται τήν ἱστορικήν ὀνομασίαν τῶν μή εὑρισκομένων ἐν κοινωνίᾳ μετ’ αὐτῆς ἄλλων ἑτεροδόξων χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν καί Ὁμολογιῶν".

Ανώνυμος είπε...

Αντιγραφή από άλλο ιστότοπο:

"Μα αφού κάθε εκκλησία είχε δικαίωμα μίας μόνο ψήφου.
Συνεπώς μόνον οι προκαθήμενοι έβαζαν τις υπογραφές (υπάρχει και σχετικό βίντεο που κάθονται οι προκαθήμενοι σε ένα τραπέζι και υπογράφουν)


Μήπως δεν τέθηκε θέμα υπογραφής από ΟΛΟΥΣ τους συμμετέχοντες, συνεπώς δεν τέθηκε θέμα υπογραφής από επισκόπους; Γιατί τότε και οι λαϊκοί αντιπρόσωποι (κάποιων εκκλησιών) θα έπρεπε να υπογράφουν.


Και γιατί δεν βγάζει μια ανακοίνωση ο μητροπολίτης Ναυπάκτου;
Τι είναι όλο αυτό το παρασκήνιο και οι φημολογίες για μια σύνοδο που έγινε "εν κρυπτώ" και ο καθένας ενημερώνει όπως θέλει;"

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)