18/6/16

Ετοιμάζεται απόρριψη των τροπολογιών επί των κειμένων της Μεγάλης Συνόδου (;)

Η πρώτη πραγματικότητα που θέτει ήδη υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα του τρόπου σύγκλησης και των αποφάσεων της λεγόμενης Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη είναι η απουσία τεσσάρων Ορθοδόξων Εκκλησιών από τις εργασίες της Συνόδου. Η θέση των Φαναριωτών ότι και σε άλλες Συνόδους υπήρχαν απουσιάζουσες Εκκλησίες οι οποίες εκ των υστέρων αναγνώρισαν τις αποφάσεις, είναι μεν ιστορικά ορθή, δεν θα έχει όμως εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση.
Και τούτο διότι η Εκκλησία της Ρωσίας, και όχι μόνο αυτή, κρίνει ήδη ως αντικανονική τη σύγκληση της Συνόδου. Οι απουσίες δεν υπάρχουν λόγω ανυπέρβλητων προβλημάτων όπως εμπόδια στη μετακίνηση των Αντιπροσωπειών ή πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή κάποιων στη Σύνοδο. Οι απουσίες είναι εκούσιες και στηρίζονται σε υπαρκτά προβλήματα τα οποία έπρεπε να έχουν λυθεί, αν όντως επιδίωξη ήταν η Σύνοδος αυτή να αποτελέσει φανέρωση της ενότητας της Εκκλησίας. Τα προβλήματα υπάρχουν και δεν είναι μικρά, όσο κι αν κάποιοι από τους συμμετέχοντες προσπαθούν να τα υποβαθμίσουν. Αν ήταν τόσο ασήμαντα, τότε θα είχαν επιλυθεί πριν τη σύγκληση της Συνόδου! Αλλά αυτό δεν συνέβη.
Τα δύσκολα ωστόσο για όσους μετέχουν στη Σύνοδο δεν έχουν ακόμη γίνει φανερά. Οι Φαναριώτες, όπως αποκάλυψε ο Μητροπολίτης Γαλλίας μιλώντας στην ΕΡΤ, ερμηνεύουν τον Κανονισμό της Συνόδου και τη δυνατότητα τροποποιήσεων των κειμένων ως εξής: Κάθε τροποποίηση που θα υποβληθεί από μία Εκκλησία για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να έχει το σύνολο των ψήφων των υπολοίπων Εκκλησιών. Αν έστω και μία Εκκλησία δεν υπερψηφίζει την τροπολογία, αυτή θα απορρίπτεται. Αντίθετα τα κείμενα όπως έχουν κατατεθεί στη Μεγάλη Σύνοδο κρίνονται ως πανορθοδόξως συμφωνημένα και οδηγούνται προς τελική έγκριση και υπογραφή με μόνη δυνατότητα αμφισβήτησής ή αλλαγής τους την παραπάνω διαδικασία των τροπολογιών. Από τη Δευτέρα οι αντιπροσωπείες των Εκκλησιών που προσήλθαν στη Σύνοδο προσδοκώντας την ουσιαστική αλλαγή των κειμένων θα βρεθούν ενώπιον μιας διαδικασίας που τουλάχιστον θα τους δημιουργήσει αμηχανία. Το ζητούμενο είναι πως θα αντιδράσουν τελικά στις φαναριώτικες αυτές μεθοδεύσεις…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ .ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝ

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΙΣΤΟΣ είπε...

Αγαπητοί έχετε απόλυτο δίκιο σε όσα γράφετε, οι ώρες είναι πλέον κρίσιμες, εδώ τελειώνουν πλέον τα λόγια , τα μεγάλα ή τα μικρά, τελειώνουν οι επικοινωνιακές στρατηγικές, οι ασκήσεις επί χάρτου και αρχίζει η πραγματικότητα. Με δέος περιμένουμε να δούμε αυτή την πραγματικότητα και όσον αφορά στο τί θα γίνει και αποφασισθεί στην " Μεγάλη και Αγία Σύνοδο " και όσον αφορά τη στάση και την πράξη μετά από αυτή τη Σύνοδο, εάν υποθέσουμε ότι λάβει αρνητικές για την Ορθοδοξία αποφάσεις, όλων όσων δημόσια τάχθηκαν ενάντια σε αυτή την προοπτική. Περιμένουμε με δέος, διότι καταλαβαίνουμε ότι ευρισκόμεθα σε ιστορικό σημείο καμπής της Ιστορίας της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Γνωρίζουμε ότι οι φιλοοικουμενιστές δεν προγραμμάτισαν αυτή τη Σύνοδο απλώς για δημόσιες σχέσεις θέλουν να πετύχουν στόχους, το θέμα είναι εάν τελικά θα τολμήσουν κάτω από τις σημερινές συγκυρίες. Τώρα πλέον θα μιλήσουν τα γεγονότα και η καρδιά του καθενός μας απέναντι σε αυτά τα γεγονότα θα γίνει φανερή. Ευλογημένο να είναι ότι επιτρέψει ο Κύριος, Εκείνος γνωρίζει καλύτερα από εμάς το συμφέρον Της Εκκλησίας Του

Ανώνυμος είπε...

Διόλου παράξενο για τους Φαναριώτες, που πρωτοστατούν στην ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου, να μετέρχονται τέτοιου είδους πρακτικές!
Λ.Ν.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)