8/9/16

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Παραιτήθηκε ο Γιαγκάζογλου

Παραιτήθηκε ο Γιαγκάζογλου
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Παραιτήθηκε ο κ. Στ. Γιαγκάζογλου από τη θέση του διευθυντού του περιοδικού «Θεολογία» της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Τετάρτης, 7ης Σεπτεμβρίου 2016, προέβη σε σχετική ανακοίνωση προς τους Συνοδικούς Μητροπολίτες.
Είχε προηγηθεί η εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου ανακοίνωση της παραιτήσεως του Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου, ο  οποίος παραιτήθηκε σε ηλικία 71 ετών και χωρίς να έχει εμφανώς κάποιο πρόβλημα υγείας.
          Ο κ. Γιαγκάζογλου παράλληλα με τα καθήκοντα του στην Ιερά Σύνοδο είναι Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και προϊστάμενος του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Α΄ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).  Από τη δεκαετία του 1990 και επί κυβερνήσεως Σημίτη μαζί με άλλους θεολόγους που αργότερα συγκρότησαν τον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «Καιρός» εκπόνησαν το σχέδιο της μετατροπής του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό.  Οι θεολόγοι, που συγκρότησαν τον Σύνδεσμο, έχοντας θέσεις στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο από καιρό είχαν επιχειρήσει να επιβάλουν τις απόψεις τους για το μάθημα των θρησκευτικών. Δεν το είχαν επιτύχει έως ότου πήραν την εξουσία τα Κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και ανέλαβε υπουργός Παιδείας ο κ. Φίλης.
          Ο κ. Γιαγκάζογλου, ως εμπνευστής και συνδημιουργός του νέου τρόπου διδασκαλίας των θρησκευτικών, ήρθε σε αντίθεση προς την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία με σαφήνεια απεφάσισε πέρυσι, ότι εμμένει στη διατήρηση του μαθήματος ως έχει, με τις απαραίτητες προσθήκες και ενημερωτικές πληροφορίες για τις άλλες θρησκείες και τους ετεροδόξους χριστιανούς.
 Έως τις 7 Σεπτεμβρίου και παρά τη δημόσια διαφωνία του με την Συνοδική απόφαση ο κ. Γιαγκάζογλου διατηρούσε τη θέση του στη Σύνοδο, μαζί με αυτή του συμβούλου του κ. Φίλη.  Όμως μετά τη δήλωση στη Βουλή των Ελλήνων του Υπουργού Παιδείας, ότι θα υλοποιηθεί η πρόταση του κ. Γιαγκάζογλου και των συνεργατών του στο ΙΕΠ και τη δική του δήλωση στο ΑΠΕ – ΜΠΕ (2/9/2016), ότι με την θρησκειολογία, που εισηγήθηκε και υποστηρίζει να διδάσκονται οι μαθητές στο σχολείο, «η Ορθοδοξία μπαίνει σε διάλογο με τις άλλες θρησκευτικές παραδόσεις», η θέση του στη διεύθυνση του περιοδικού της Ιεράς Συνόδου «Θεολογία» έγινε ακόμη πιο δύσκολη.  Τελικά οδηγήθηκε στην παραίτηση, προτιμώντας να είναι απέναντι από την Εκκλησία και μαζί με τον κ. Φίλη.  Είναι παιδαγωγικά, ψυχολογικά, θεολογικά και εκκλησιολογικά απαράδεκτο τα παιδιά των 14 και 15 ετών με το θρησκειολογικό μάθημα, όπως το διαμόρφωσε ο κ. Γιαγκάζογλου μαζί με τους συνεργάτες του, «να μπουν σε διάλογο με τις άλλες θρησκευτικές παραδόσεις», όταν αυτός ο διάλογος είναι γνωστό ότι είναι δυσχερέστατος μεταξύ ενηλίκων και εμπείρων θεολόγων...
          Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει την τακτική ότι όποιος δεν ακολουθεί απολύτως τη γραμμή του Κόμματος και της Κυβέρνησης παραιτείται των οργάνων του και αν είναι βουλευτής παραιτείται από την βουλευτική του έδρα.  Κατά τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατόν ο κ. Γιαγκάζογλου να είναι θεολόγος υπεύθυνος της επίσημης θεολογικής έκδοσης της Ιεράς Συνόδου και να έχει απόψεις αντίθετες με τις αποφάσεις της.
Μετά την παραίτηση του κ. Γιαγκάζογλου αναμένονται και οι παραιτήσεις των μελών της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θεολογία», που έχουν τις ίδιες με αυτόν απόψεις για το μάθημα των θρησκευτικών.  Μεταξύ αυτών είναι οι καθηγητές κ.κ. Μαρ. Μπέγζος, Μιλτ. Κωνσταντίνου και Θεοδ. Γιάγκου, καθώς και ο κ. Γ. Φίλιας.  Ο τελευταίος, αν και παλαιότερα συνέγραψε «ομολογιακό» βιβλίο για το μάθημα των θρησκευτικών, έχει καταστεί συνεργάτης του κ. Φίλη και διορίστηκε από αυτόν Πρόεδρος του Ανωτάτου Επιστημονικού Συμβουλίου για της Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς! Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει εδώ και καιρό. Γιατί αυτή η καθυστέρηση;

Κ.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)