8/10/16

Ανάκληση υπογραφής του καθηγητή Δημητρίου Τσελεγγίδη για τα περί διακοπής μνημοσύνου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΤΟΥ Α.Π.Θ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 7/10/2016
ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ
ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΩΝ
e-mail: synaxisorthkm@gmail.com
ΚΟΙΝΟΠΟΙHΣΗ: ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Θέμα: «Ἀνάκληση ὑπογραφῆς»
Σεβαστοί καί ἀγαπητοί μου Πατέρες,

Μέ τήν παροῦσα Ἐπιστολή μου δηλώνω ὅτι ἀνακαλῶ τήν ὑπογραφή μου ἀπό τήν ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.
Συγκεκριμένα, ἡ ἀνάκληση τῆς ὑπογραφῆς μου ἀφορᾶ τήν παράγραφο, πού ἀναφέρεται στή «Διακοπή μνημοσύνου» (σ. 7-8). Καί τοῦτο, ἐπειδή δέν θέλω νά θεωρηθεῖ ὅτι μέ τά γραφόμενα στήν παράγραφο αὐτή ἐνθαρρύνω, καλύπτω ἤ ὅτι συμφωνῶ μέ ὅσους μεμονωμένα προβαίνουν σέ διακοπή μνημοσύνου τοῦ Ἐπισκόπου τους.
Παρακαλῶ καί γιά τίς δικές σας ἐνέργειες.
Μέ σεβασμό καί τιμή
Δημήτριος Τσελεγγίδης

Δείτε σχετικά:

Σύναξις Ορθοδόξων κληρικών και μοναχών: Ανοικτή Επιστολή - Ομολογία για τη "Σύνοδο" της Κρήτης - Υπογράφεται από όσους συμφωνούν

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά στην ανάκληση της υπογραφής του Καθηγητού κ. Τσελεγγίδη, που σπεύδουν κάποιοι να τον καταδικάσουν - ένα γνήσιο ομολογητή -, διερωτώμαι: Αφού ο Καθηγητής δεν παρευρέθη στην σύναξη κληρικών και μοναχών στον Βόλο και από έγκυρες πληροφορίες η ίδια η σύναξη είπε ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο για λόγους υγείας, μήπως υπέγραψαν οι άλλοι αντί αυτού δίχως να γνωρίζει ο Καθηγητής το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής; Και όταν διάβασε την επιστολή αμέσως ανακάλεσε την υπογραφή του, που στην ουσία δεν την ανακάλεσε διότι απλούστατα δέν έβαλε ποτέ την υπογραφή του.
Συγχαρητήρια στον κ. Καθηγητή για το ήθος του, που ανακάλεσε την υπογραφή του χωρίς να εκθέτει κανέναν.
Θα παρακαλούσα επίσης να μας απαντήσουν οι π. Θεόδωρος Ζήσης, π. Αθανάσιος Αναστασίου, π. Σαράντης Σαράντος, π. Γεώργιος Μεταλληνός, κλπ. πώς υπέγραψαν υπέρ της διακοπής του μνημοσύνου την στιγμή που οι ίδιοι μνημονεύουν;

Ευχαριστώ

Χρήστος Καραγιάννης

Ανώνυμος είπε...

Εύγε στον Καθηγητή Δογματικής κ. Τσελεγγίδη. Νομίζω, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο κ. Καθηγητής με όσα λακωνικά γράφει, υποδηλώνει σαφέστατα ότι απλά δεν μπορεί ο ίδιος να πάρη ευθύνη για τον οποιοδήποτε, και μάλιστα μεμονωμένα, ο οποίος είτε διακόπτει το μνημόσυνο του επισκόπου του, είτε αφού το διακόψει καταλήγει να γίνει σχισματικός. Πολύ ορθά σκέφτηκε ο κ. Καθηγητής διότι η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που μέχρι στιγμής ακολούθησαν τέτοιου είδους τακτικές και αντιδράσεις είχε τραγική κατάληξη.
Οσο για την ανάκληση της υπογραφής πρέπει μάλλον κάτι άλλο να συνέβη, που δεν μπορούμε να ξέρομε.

Δημήτρης Παναγιώτου

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι σωστό να βιάζονται ορισμένοι να "λιθοβολήσουν" κ. Δημήτριο Τσελεγγίδη, όπως "λιθοβόλησαν" τον καλό μητροπολίτη Φλωρίνης Θεόκλητο.

Ας συμμαζευτούν λίγο!

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Τσελεγγίδης βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)