6/10/16

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων και το νέο μάθημα των Θρησκευτικών

Στις 10 Οκτωβρίου τελικά, μετά από μία αναβολή, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ενημερωτική ημερίδα για τους Σχολικούς Συμβούλους Θεολόγων και Δασκάλων με αντικείμενο το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά. Έχουν ήδη αποσταλεί στα σχολεία τα ΦΕΚ των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, Οδηγίες και πάλι Οδηγίες, διευκρινίσεις και πάλι διευκρινίσεις, ενημερωτικά σημειώματα για το αναρτημένο στο διαδίκτυο βοηθητικό υλικό. Οι περισσότεροι Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων έχουν ήδη καλέσει σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές συναντήσεις τους Θεολόγους των περιοχών αρμοδιότητάς τους.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με ελάχιστες εξαιρέσεις – υπάρχουν άραγε;– οι Σχολικοί Σύμβουλοι δίνουν «γραμμή» εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στις τάξεις επειδή αυτά αποτελούν πλέον νόμο του Κράτους! Οι αντιδράσεις των διδασκόντων Θεολόγων και Δασκάλων είναι πολλές και αφορούν τόσο στο περιεχόμενο του νέου μαθήματος, των προγραμμάτων σπουδών και του βοηθητικού υλικού όσο και σε άλλα ζητήματα όπως η πρακτικά ανεφάρμοστη συνεχόμενη δίωρη διδασκαλία Θρησκευτικών στις σχολικές μονάδες, η αδυναμία δημιουργίας πλήθους φωτοτυπιών με υλικό κατάλληλο για το νέο μάθημα, ο τρόπος εξέτασης των μαθητών κυρίως του Λυκείου χωρίς την προηγούμενη διδασκαλία συγκεκριμένων διδακτικών ενοτήτων από διδακτικό βιβλίο και άλλα πολλά. Η σημαντικότερη ωστόσο αγωνία που εκφράζουν οι Θεολόγοι είναι αυτή που αφορά στο γενικότερο προσανατολισμό του μαθήματος, στο μέλλον της θρησκευτικής εκπαίδευσης και συνεπακόλουθα στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτός και στο ίδιο το εργασιακό τους μέλλον. Ένα μάθημα πλήρες σύγχυσης στην ύλη, τις οδηγίες, χωρίς βιβλία, με φωτοτυπίες, με ασαφή στοχοθεσία, χωρίς επιστημονικό, θεολογικό και παιδαγωγικό υπόβαθρο οδηγείται στην απαξίωση πρώτα από τους μαθητές, έπειτα από τους διδάσκοντες και τελικά από τους σημερινούς ή αυριανούς κυβερνώντες που θα το κρίνουν ως αχρείαστο στην εκπαίδευση των μαθητών.
Οι μάχιμοι θεολόγοι αναμένουν από τους Σχολικούς Συμβούλους όχι μόνο εντολές εφαρμογής υπουργικών αποφάσεων αλλά την διατύπωση επιστημονικού και παιδαγωγικού λόγου για το νέο μόρφωμα του θρησκευτικού μαθήματος και λόγο αντιρρητικό προς το Υπουργείο Παιδείας για το όλο εγχείρημα που είναι στις περισσότερες πτυχές του προβληματικό. Στην Αθήνα οι Σχολικοί Σύμβουλοι δεν θα πρέπει να κατέβουν μόνο για να «λάβουν εντολές» και να τις μεταφέρουν στους Θεολόγους της περιοχής ευθύνης τους. Είναι αναγκαίο να μεταφέρουν στους επιμορφωτές τους και κυρίως στον υπεύθυνο για όλη την παρούσα κατάσταση Σύμβουλο του Υπουργού κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου τις ενστάσεις των μάχιμων θεολόγων για τις τελευταίες κινήσεις του Υπουργείου γύρω από το θρησκευτικό μάθημα. Αν δεν το πράξουν θα επιβεβαιώσουν τις «κακές» φωνές των Θεολόγων που διδάσκουν στα σχολεία οι οποίοι στις μεταξύ τους συζητήσεις υπενθυμίζουν ότι επίκειται, αργά ή γρήγορα, νέα επιλογή Σχολικών Συμβούλων και οι ενδιαφερόμενοι για την επανεκλογή τους αδυνατούν να αντιδράσουν για ευνόητους «προσωπικούς» λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)