3/10/16

Σύγχυση και αντιδράσεις για το μάθημα των θρησκευτικών και στη Μαγνησία

Μεγάλες αντιδράσεις συναντά στην κοινότητα των θεολόγων, η εφαρμογή του νέου προγράμματος αλλαγής του μαθήματος των θρησκευτικών, ώστε να μην είναι μάθημα ομολογιακό και κατηχητικό, αλλά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, γνώσης των θρησκειών, της Ορθοδοξίας και των άλλων θρησκευμάτων.
Στον κόσμο των εκπαιδευτικών επικρατεί σύγχυση με τις αλλαγές, ταλαιπωρία με την προχειρότητα και τη βιασύνη που αυτές προωθούνται, αγανάκτηση για τη διαφοροποίηση του σκοπού και του περιεχομένου του προγράμματος, καθώς στην πλειονότητά τους πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι η ορθόδοξη αγωγή και πίστη.

Το καινούργιο πρόγραμμα θεωρείται ούτως ή άλλως πρακτικά ανεφάρμοστο από τους περισσότερους εκπαιδευτικούς, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες δυσκολίες. Οι οδηγίες εφαρμογής εστάλησαν μόλις στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ σχολικό εγχειρίδιο δεν έχει καν παραδοθεί.
Πανελλαδικά έχει ήδη εκφραστεί η θέση της Ενωσης που είναι αντίθετη. Τοπικά η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Μαγνησίας θα καταγράψει τις απόψεις και αντιδράσεις, θα εκδώσει ψήφισμα και δεν αποκλείεται να αποφασίσει κινητοποιήσεις.
 Σίγουρο πάντως θεωρείται ότι οι θεολόγοι προσανατολίζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου προγράμματος διδασκαλίας.
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Δημήτρης Μάνος, εξήγησε ότι με το νέο πρόγραμμα μπαίνουν πολλά ετερόκλιτα στοιχεία, τα οποία δε συνάδουν με το Σύνταγμα, το Νόμο και τη νομολογία.
«Υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιμένουν ότι η θρησκευτική παιδεία πρέπει να είναι κατά βάση σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη και το δόγμα και όχι προσανατολισμένη σε διάφορες θρησκείες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας παρατηρήσεις για ορισμένα σημεία, ο ίδιος είπε ότι ήδη από τη Γ’ Δημοτικού το παιδί καλείται να γνωρίσει τις άλλες θρησκείες, όπως να ενημερωθεί για τα σύμβολά τους, χωρίς μάλιστα στο αναρτημένο υλικό να υπάρχει καν ο σταυρός.
Περαιτέρω, επισήμανε, ότι με χειρουργικές παρεμβολές το νέο πρόγραμμα διαστρεβλώνει την ορθόδοξη πίστη και προτρέπει το παιδί σε επιλογή άλλων θρησκευτικών παραδόσεων και διδασκαλιών, με τον υπερθεματισμό διαφορετικών στοιχείων.
 «Εντελώς αντιεπιστημονικά εξισώνει τις διδασκαλίες, τις παραδόσεις και τα δόγματα όλων των θρησκειών, ενώ υπάρχουν βασικά σημεία διαφοροποιήσεων μεταξύ των θρησκειών» συμπλήρωσε.
Το παράρτημα θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 στις 12.00 το μεσημέρι στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου (Χείρωνος και Επτά Πλατανίων - Συγκρότημα Μουρτζούκου) επιμορφωτική ημερίδα για το νέο σχολείο και το μάθημα των θρησκευτικών, το οποίο θα αναπτύξει η σχολική Σύμβουλος Σταλίκα Φωτεινή, στο πλαίσιο των επιμορφώσεών μας που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο.
Στο τέλος της ημερίδας, όπως ενημερώνει, θα επακολουθήσει σύντομη Γενική Συνέλευση όλων των μελών του παραρτήματος, για ενημέρωση, τοποθετήσεις, κριτική και ψήφισμα, σχετικά με τα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να μην προσέλθει κανείς στην ημερίδα , ώστε να αποδοκιμαστεί εμπράκτως το Νεό Πρόγραμμα Σπουδών !!

Υπάρχει άλλωστε και μία αντίφαση στην ημερίδα : Πώς γράφεται ότι «στο τέλος της ημερίδας θα επακολουθήσει σύντομη Γενική Συνέλευση όλων των μελών του παραρτήματος, για ενημέρωση, τοποθετήσεις, κριτική και ψήφισμα, σχετικά με τα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών» , εφόσον ήδη όπως αναφέρεται ανωτέρω θα υπάρξει πρώτα επιμόρφωση «για το νέο σχολείο και το μάθημα των θρησκευτικών, το οποίο θα αναπτύξει η σχολική Σύμβουλος Σταλίκα Φωτεινή, στο πλαίσιο των επιμορφώσεων που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο»;;;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)