6/5/17

ΚΚΕ: Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποδιοργανώνει την προσωπική και οικογενειακή ζωή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων, υλοποιεί κι ολοκληρώνει ένα πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποκριτικά «πανηγυρίζει» για την απόκρουση των αντεργατικών απαιτήσεων του ΔΝΤ, προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που αποτελεί το επιστέγασμα του «εργασιακού μεσαίωνα». Το μέτρο αυτό χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμα και αποδιοργάνωση της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής.

Είναι προπομπός κι οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους. Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή ημέρα ανάπαυσης για όλους.

Την ίδια στιγμή οδηγεί τα μικρά εμπορικά καταστήματα -όσα δεν έχουν ήδη βάλει λουκέτο, εξαιτίας της κυριαρχίας των μονοπωλίων, της φτώχειας του λαού και της φοροληστείας- ακόμα πιο μαζικά στο κλείσιμο, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και του ανταγωνισμού με τα μονοπώλια, που πλέον, με ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα τους, θα αποσπάσουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Το μέτρο αυτό επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα των μνημονίων δεν αποτελούν μόνο κάποιες απαιτήσεις των δανειστών. Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για να προχωρήσει πιο γρήγορα η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, για να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων και των κατεστραμμένων μικρομάγαζων. Είναι μια ακόμη απόδειξη για τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της «ανάπτυξης», που επιδιώκουν η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα.

Οι ισχυρισμοί ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα τονώσει την αγορά είναι προκλητικοί, σε μια περίοδο που έχουν τσακιστεί οι μισθοί και οι συντάξεις, που εκατομμύρια άνθρωποι δε μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.

Είναι ανάγκη, οι εργατοϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο, με τον κοινό τους αγώνα, να ορθώσουν τείχος στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, να διεκδικήσουν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και πρέπει να βρουν την ενεργητική στήριξη από όλους τους εργαζομένους.

Η λύση βρίσκεται στην κοινωνική συμμαχία για την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, ο δρόμος της αντεπίθεσης για την υπεράσπιση των δικών τους αναγκών και όχι για τα υπερκέρδη των μονοπωλίων.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λάθος Θεώρηση ή ρητορική Κύριοι. Η Κυριακή είναι - και πρέπει να παραμείνει - ημέρα Θρησκευτικής αργίας και όσο απομακρύνεται ο Κόσμος από το Θεό τόσο αυτή θα τίθεται εν αμφιβόλλω η παραμονή της ως αργίας. Τα περί προσωπικής ή οικογενειακής ζωής δεν είναι σοβαρό επιχείρημα διατήρήσής της, διότι απλούστατα μπορεί να σου αντιτείνουν οι Αθεϊστές και Εθνικο-μηδενιστές Κυβερνώντες Αριστεροί, τι πρόβλημα υπάρχει εάν δουλεύεις την Κυριακή και να κάθεσαι μία άλλη ημέρα της εβδομάδας ;

Ανώνυμος είπε...

πάντως ΚΚΕ και Εκκλησία δείχνουν να έχουν σταθερότητα σε κάποιες αξίες

Ανώνυμος είπε...

Ποιό το πρόγραμμα του ΚΚΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών; το θέλουν ορθόδοξο ή θρησκειολογικό;;;
Καλό είναι να το τονίσετε αυτό για να μην παρασυρθεί κανείς και ψηφίσει ΚΚΕ απο παρεξήγηση ότι και εσείς ακόμα το διαφημίζετε.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Η δημοσίευση των θέσεων ενός κόμματος δεν σημαίνει προτροπή για ψήφισή του.
Έχουμε στο παρελθόν προβάλλει τις θέσεις όλων των κομμάτων για το μάθημα των Θρησκευτικών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προτρέπουμε σε υπερψήφιση όλων των κομμάτων;

Τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων για το ΜτΘ μπορείτε να δείτε πατώντας την ετικέτα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜτΘ (http://thriskeftika.blogspot.gr/search/label/%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91%20%CE%9A%CE%9F%CE%9C%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91%20%CE%93%CE%99%CE%91%20%CE%9C%CF%84%CE%98)

Η πιο πρόσφατη τοποθέτηση του ΚΚΕ για τα Θρησκευτικά έγινε μέσω του Γεν. Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: http://thriskeftika.blogspot.gr/2016/09/blog-post_552.html

Ανώνυμος είπε...

Εάν έχει κάτι καλό να επιδείξει το ΚΚΕ - που να εναρμονίζεται με τις αρχές της Εκκλησίας - είναι η χρησιμοποίηση ακόμη του όρου '' Ελλάδος '' στον τίτλο του, όταν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα Πολιτικά Κόμματα τον έχουν προ πολλού απεμπολήσει ή τον επικαλούνται επιλεκτικά και ψηφοθηρικά. Επίσης όποιο Κόμμα παρουσιάζει σταθερότητα στις αρχές του δεν σημαίνει πως είναι και σωστές, αν κρίνουμε από Κόμματα Νεοναζιστικά , Φασιστικά ή και Αναρχοκομμουνιστικά που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να προβάλλονται εξίσου όλες οι θέσεις αλλά να ακούγεται - αντί των επικρίσεων - , που και που, και κανένα Ευχαριστώ προς το Blog εδώ ( προσωπικά δεν τους γνωρίζω ) το οποίο φιλοξενεί τις απόψεις μας, ανιδιοτελώς.

Ανώνυμος είπε...

Ἄς ἀφήσουμε τά κόμπλεξ καί τίς ὑποκρισίες. Ὄλοι γνωρίζουμε ὅτι τό ΚΚΕ εἶναι κόμμα μέ δεδηλωμένη ὑλιστική καί ἀθεϊστική κοσμοθεωρία. ΟΜΩΣ εἶναι πραγματικά ἐντυπωσιακό καί ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ προβάλλεται ἐδῶ ἡ συγκεκριμένη θέση του, τό γεγονός ὅτι ἀπό ὅλα τά κόμματα τῆς Βουλῆς μηδέ τῶν λεγομένων συντηρητικῶν καί δεξιῶν ἐξαιρουμένων, εἶναι τό μόνο πού μέ τόση παρρησία καί ἀνυποχωρητικότητα μάχαται ὑπέρ τῆς διατηρήσεως τῆς Κυριακῆς Ἀργίας! Καί μάλιστα δέν δίνει μία τελείως ὑλική διάσταση στό θέμα, ἀλλά στό βαθμό πού ἐπιτρέπει ἡ κοσμοθεωρία του μιλάει ἀνθρώπινα καί σχεδόν χριστιανικά. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ καθώς καί ὅλοι οἱ δῆθεν χριστιανοί τῶν λεγομένων συντηρητικῶν κομμάτων πού ἔχουν καταπιεῖ τή γλώσσα τους καί δέν τολμοῦν νά ψελλίσουν κἄν ὡς χριστιανοί ὅτι δέν δεχόμαστε τήν ἀσέβεια καί τόν παραλογιαμό τῆς καταργήσεως τῆς ἀργίας τῆς Κυριακῆς. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΤΟΣΟ ΑΣΕΒΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΓΙΝΑΜΕ ΠΙΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Το Κ.Κ.Ε. '' μάχεται ὑπέρ τῆς διατηρήσεως τῆς Κυριακῆς Ἀργίας! '' αλλά για Πολιτικούς και όχι για Θρησκευτικούς λόγους. Άλλωστε, διαχρονικά, ήταν ένα Άθρησκο και εχθρικά διακείμενο προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτή είναι η πραγματικότητα είτε θέλει κανείς να την παραδεχθεί είτε όχι. Από την άλλη πλευρά για τα περί των '' λεγομένων συντηρητικῶν καί δεξιῶν '' δεν διαφωνώ καθόλου. Επίσης '' σχεδόν χριστιανικά '' Μανιφέστα παρουσιάζουν και τα φιλοναζιστικά ή νεοφασιστικά Κόμματα εντός και εκτός Ελλάδος. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται πως θα πρέπει να παρασυρθεί κάποιος και να τα ακολουθήσει. Δυστυχώς, Φίλε μου Ανώνυμε της 8 Μαΐου 2017 - 1:14 π.μ., άλλα διακηρύσσουν τα Κόμματα προεκλογικά ενώ μετεκλογικά πράττουν ακριβώς τα αντίθετα.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 8-5-2017 - 1:14 π.μ.
δεν φταίμε εμείς για να ντρεπόμαστε για τους δήθεν χριστιανούς των συντηρητικών κομμάτων.
Απο την άλλη πρέπει τονιστεί η πρώτη σειρά του σχολίου σου "το ΚΚΕ εἶναι κόμμα μέ δεδηλωμένη ὑλιστική καί ἀθεϊστική κοσμοθεωρία". Μην το ξεχνάς.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)