28/6/17

Ανακοίνωση του ΙΕΠ για την απόφαση της Ιεραρχίας για τα Θρησκευτικά

Image result for ΙΕΠ thriskeftikaΑθήνα, 27 Ιουνίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ανακοίνωση του ΙΕΠ για την απόφαση της Ιεραρχίας

Το ΙΕΠ εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας που αψήφησε τις ακραίες φωνές ορισμένων κληρικών και λαϊκών και αποδέχθηκε ομόφωνα τα νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τα νέα προγράμματα σχεδιάστηκαν από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του ΙΕΠ και, σύμφωνα με την εντολή του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, συζητήθηκαν εκτενώς με την τριμελή επιτροπή της Ιεραρχίας.

Το προϊόν αυτού του διαλόγου, που αποτυπώθηκε σε συγκεκριμένες βελτιώσεις των προγραμμάτων, έγινε αποδεκτό σήμερα από την Ιεραρχία.

8 σχόλια:

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΕΤΖΑΚΗΣ είπε...

Από που κι ως που έβγαλε συμπέρασμα το ΙΕΠ ότι η Ιεραρχία στις 27 Ιουνίου "αποδέχθηκε ομόφωνα τα νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση."?
Διάβασε καλά το ανακοινωθέν της Ιεραρχίας????
Υπάρχει πουθενά η λέξη "αποδοχή" ή "έγκριση"???

Όσο κι αν ο διακαής πόθος της κυβέρνησης και του ΙΕΠ είναι η χειραγώγηση της Ιεραρχίας στο ζήτημα αυτό (κατά τις επιθυμίες των εμπνευστών του ΝΠΣ στα Θρησκευτικά) η Εκκλησία πολύ σοφά κι έξυπνα "παρέκαμψε τον σκόπελο" και μιλάει μόνο για «Ενημέρωσις περί του μαθήματος των Θρησκευτικών» για "πλήρη ενημέρωση" και συμπερασματικά το ανακοινωθέν της, καταλήγει : "Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, αφού ενημερώθηκε περί των αποτελεσμάτων του διαλόγου μεταξύ της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής και της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, αποφάσισε την συνέχιση του διαλόγου υπό της ιδίας Επιτροπής διά την παρακολούθηση του υλικού των νέων βιβλίων πριν αυτά τυπωθούν."
Άλλο "ενημέρωσις" άλλο "έγκριση" (ΙΕΠ) και άλλο "αποδοχή" (ανακοίνωση Φίλη:Η αλήθεια που θέλουν να συσκοτίσουν είναι, ότι, τελικά, αποδέχονται το περιεχόμενο του νέου μαθήματος που μέχρι χθες πολεμούσαν λυσσαλέα... ).
Αυτά για όσους δεν παρασύρονται από την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και βλέπουν κι άλλες αποχρώσεις εκτός του άσπρου και του μαύρου.

Ανώνυμος είπε...

Αντιχριστοι [οι μεν] και προδοτες [οι δε], δια τας αμαρτιας ημων. Μακαρι να μας εμπνευσει μετανοια ο Κυριος.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Καί πώς όχι ;

«ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΚΛΗΣΙΑΣ-ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ:
Δίδεται στούς μαθητές τό τραγούδι «Ὁ Προσκυνητής» τοῦ Ἀλκίνοου Ἰωαννίδη μέ κενά σέ ὁρισμένους στίχους καί ὁ μαθητής καλεῖται νά βρεῖ ἀπό ποῦ λείπουν καί νά συμπληρώσει τίς λέξεις: «ταξίδι-ψυχή μου-κάποιος-τάματα (2) – προσευχή – ἔρωτας – ἀγάπη».
Τό τραγούδι αὐτό πού γράφτηκε με ἀφορμή τό βιβλίο «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΥ», δρᾶ ὡς ἐρέθισμα γιά τήν διαπραγμάτευση τοῦ θέματος, τό ὁποίο ἐξελίσσεται σταδιακά καί καταλήγει στήν ἀναζήτηση τοῦ ἀληθινού Θεοῦ.
Ἀποφασίστηκε ἀπό τόν Διάλογο τό τραγούδι νά παραμείνει (βλ καί τόν Φ.Μ., σελ. 10-11).

κχ
«25 Εἰ ζῶμεν Πνεύματι, πνεύματι καὶ στοιχῶμεν. ». Θά πρέπει όμως νά τό διορθώσουμε, τό «στοιχῶμεν» νά τό κάνουμε "στιχίζωμεν". Δέν γράφεται βέβαια αυτό, αλλά ποιός νοιάζεται ;

Θά ήταν προτιμότερο, αν ετίθετο στούς εγκεφάλους τού ΙΕΠ, πού επεξεργάστηκαν τήν ύλη τών Θρησκευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, νά μάς δώσουν τή δική τους "διαπραγμάτευση" (sic) στόν 2 στίχο του 75 Ψαλμού τού Δαυίδ : « Γνωστὸς ἐν τῇ Ἰουδαίᾳ ὁ Θεός, ἐν τῷ Ἰσραὴλ μέγα τὸ ὄνομα αὐτοῦ. ».

Οι λέξεις προς αντικατάσταση είναι "Ιουδαία", "Θεός", "Ισραήλ", "όνομα". Αλλά, όπως λένε, "τό μυαλό τους καί μιά λίρα", μέ τά θρησκευτικά πού έφτιαξαν καί πάνε νά διδάξουν, μέ τραγουδάκια φτηνής αισθητικής, τά παιδιά. Καί γιά όποιον δυσκολεύεται :
1) Γνωστός εν τη Εκλησία ο Κύριος,
2) εν τώ λαώ
3) μέγα το θείον καί ανθρώπινον αυτού.

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμην, είναι Ανακοίνωση αυτή ενός Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και πάλαι ποτέ Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ή ενός Γραφείου Τύπου Πολιτικού Κόμματος και δή Κυβερνώντος ; Επιπλέον, από που και εως που έχει το όποιο δικαίωμα και στο όνομα τίνος ένα αμιγώς Γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου να σχολιάζει κατά το δοκούν, διερμηνεύοντας μονόπλευρα και με τόση αμεσότητα ''σαν έτοιμο από καιρό'', τις Αποφάσεις μιάς Ιεράς Συνόδου ; Είναι αυτός ο ρόλος και το καθήκον του ; Τι να σας πω κύριοι του ΙΕΠ,( άξιος ο μισθός σας ), ωχριά μπροστά σας και ο Βοκκάκιος ...

Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

«Το υλικό μαθητείας που θα αποτελέσει τα βιβλία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθεί, θα τεθεί εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση […]. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε όλες τις τροποποιήσεις και αλλαγές που έγιναν δεκτές, και σημείωσε ότι με όλες τις παραπάνω αλλαγές, συμφώνησε και η Εκκλησία της Κρήτης […]. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, αφού ενημερώθηκε περί των αποτελεσμάτων του διαλόγου μεταξύ της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής και της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, αποφάσισε την συνέχιση του διαλόγου υπό της ιδίας Επιτροπής διά την παρακολούθηση του υλικού των νέων βιβλίων πριν αυτά τυπωθούν».
Η συζήτηση για τα νέα ΠΣ τελείωσε με κοινή συμφωνία, ύστερα από κάποιες αλλαγές που έγιναν. Η συζήτηση θα συνεχιστεί για τα βιβλία του 2018-19 (δηλαδή όχι για τα βιβλία του 2017-18 που βρίσκονται ήδη στο τυπογραφείο) και μόνο για «δογματική παρακολούθηση».
Τι δεν καταλαβαίνετε;

Ανώνυμος είπε...

Οι αρμόδιοι πνευματικοί άνθρωποι του Ι.Ε.Π. έχουν σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου "οι περιπέτειες ενός προσκυνητού" ή με την οργάνωση αριγκάτου;Δεν είναι γραμμένος στα κατάστιχα της βουδιστικής οργάνωσης συγκεκριμένος δομικός παράγοντας;το διέψευσε και δεν δημοσιεύτηκε;
Γιατί οι παπικοί Ιουδαίοι και μουσουλμάνοι διδάσκονται αμιγώς τα της πίστης τους και δεν το δικαιούνται οι ορθόδοξοι;Ποια ηθική λογική και νομική απάντηση υπάρχει σ αυτό το μείζον ερώτημα; Η ιεραρχία δεν έχει απορίες Σ αυτά;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 29 Ιουνίου 2017 - 2:24 π.μ. :

Ομιλείτε ωσάν να είστε Εκπρόσωπος ή κάποιος ιθύνων νους ή σημαίνων στέλεχος του ΙΕΠ, για να μην πω ότι το όλο ύφος διατύπωσης μάς υπενθυμίζει έντονα το στυλ αλλά και το περιεχόμενο ομιλίας-Γιαγκάζογλου, όπως αυτό το εμπεδώσαμε πλήρως στα Σεμινάρια του ΜαΪου 2017 στο ΠΕΚ Αθήνας. Εάν όντως είστε εκείνος δεν είναι επιλήψιμο να το αναφέρετε - κάθε άλλο - εάν όμως όχι, από που αντλείτε αυτήν την επιβλητικότητα και αυθεντία του λόγου σας ; Πάντως, καλόν είναι να μην λησμονεί κανείς το λοιπόν πως, ενόσω ως φιλοξενούμενος κάνει χρήση του Βlog εδώ, απευθύνετε προς ισοτίμους Συναδέλφους και όχι προς υφισταμένους του. Αντιληπτόν ?

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Συγγνώμη γιά τήν δεύτερη αυτή ενόχληση. Θέλω νά ερωτήω τόν Ανώνυμο 29 Ιουνίου 2017 - 2:24 π.μ., αν η φωτογραφία καί αυτό που περιλαμβάνει στόν δεσμό (μπορεί νά τόν αγνοήσει) που επισυνάπτω, περιλαμβάνονται στό υπό εκτύπωση βιβλίο Θρησκευτικών, περιόδου 2017 - 18, τής Α΄ Γυμνασίου. Κατά συνέπεια δέ, άν τά τής φωτογραφίας είναι συμβατά : α) μέ τήν πίστη μας, ή β) μέ τήν πίστη τών τριών μονοθεΙστικών θρησκειών, τήν οποία επεξεργάζονται οι κύριοι του ΙΕΠ ;

Ο δεσμός είναι http://kyprianoscy.blogspot.gr/2017/06/blog-post_66.html

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)