3/7/17

Σταύρος Αβαγιάννης, Η σβούρα. Ένα πρώτο σχόλιο στο Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η  σβούρα
Ένα πρώτο σχόλιο στο Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου
της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος(27/06/2017)
Σταύρου Αβαγιάννη, Θεολόγου Καθηγητή
Οι αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος(27/06/2017), όσον αφορά τουλάχιστον, στο μάθημα των Θρησκευτικών, θυμίζουν έντονα το παιχνίδι της σβούρας των παιδικών μας χρόνων.
Αν τώρα κάποιος αναρωτηθεί: Αυτό είναι καλό ή κακό; Η απάντηση που μπορεί να δοθεί θεωρούμε ότι είναι απλή : Ο χρόνος θα δείξει… 
Η υπόθεση του μαθήματος των Θρησκευτικών, λόγω της σβούρας, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει…

Σε μια  πρώτη ανάγνωση του Δελτίου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος(27/06/2017), δεν μπορεί παρά να διαφωνήσει κάποιος, με την τακτική της Ιεραρχίας, να μην λαμβάνει ουσιαστικά, καμιά απόφαση, ούτε αρνητική αλλά ούτε και θετική, επί των Προγραμμάτων, των ΦΕΚ και των «Φακέλων μαθητή» και ταυτόχρονα να συνεχίζει το διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας μέχρι την έκδοση των νέων βιβλίων.
Τυπικά, λοιπόν, έχει δίκιο η ΠΕΘ να λέγει ότι το ΙΕΠ λέει ψέματα, ασκεί μαύρη προπαγάνδα και εξαπατά την κοινή γνώμη, με την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε και στην οποία προσπαθεί να παρουσιάσει την Ιεραρχία ότι αποδέχεται το νέο Πρόγραμμα. Στην ουσία, όμως, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, η μη ψηφοφορία στην Ιεραρχία για το νέο Πρόγραμμα και η απόφαση για συνέχιση του διαλόγου από την ίδια επιτροπή της Ιεραρχίας με το Υπουργείο, είναι στοιχεία που φαίνεται να μαρτυρούν αδιάψευστα ότι κάποιοι πετυχαίνουν το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την με κάθε τρόπο επιβολή του νέου Προγράμματος και την προώθηση συγγραφής νέων εγχειριδίων για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Αν κάποιος τώρα, θελήσει να ισχυριστεί, χρησιμοποιώντας τους όρους νίκη και ήττα, ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι ήττα της ΠΕΘ, οφείλουμε να του απαντήσουμε ότι  η απόφαση αυτή, μάλλον είναι ήττα του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του μαθήματος των Θρησκευτικών, της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής, της επιστήμης της Θεολογίας, της Ορθόδοξης πίστης και ότι, ουσιαστικά, στρέφεται εναντίον της πνευματικής και ορθόδοξης χριστιανικής κατάρτισης των παιδιών  του ελληνικού λαού. Διότι η ΠΕΘ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αγωνίζεται για τα δίκαια της Εκκλησίας, για να κηρύττεται και να τιμάται το όνομα Ιησού του Χριστού και όχι τα ονόματα των ψευδοσωτήρων θεών της πολυθεΐας και της πολυπολιτισμικότητας.  Η θέση μας αυτή θεωρούμε ότι στηρίζεται επίσης και στους λόγους που πολύ όμορφα παρουσίασε συνοπτικά, τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος με την εισήγησή του στην Ιεραρχία  (28-06-2017), η οποία αξίζει να μελετηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο και με τους οποίους λόγους ο Σεβασμιώτατος αποδομεί πλήρως τα νέα Προγράμματα, όσο και όλα όσα έχουν υποστηρίξει με άρθρα τους η ΠΕΘ, ο κ. Γ. Παπαθανασόπουλος, ο κ. Δ. Βογιατζής κ.ά.
Η εισήγηση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι, μαζί με τις αξιόλογες παρεμβάσεις των Μητροπολιτών, Ηλείας, Πειραιώς και Καισαριανής διέσωσαν την τιμή και την υπόληψη της Ιεραρχίας στην προειρημένη συνεδρίασή της.
Αντίθετα, η εισήγηση  του Μητροπολίτη Ύδρας αλλά και οι λόγοι και οι πράξεις, όλων όσων άλλων κληρικών ή λαϊκών, συνέπραξαν σε αυτό το αίσχος των νέων Προγραμμάτων, θεωρούμε ότι είναι εναντίον του μαθήματος των Θρησκευτικών, εναντίον της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής, εναντίον της επιστήμης της Θεολογίας, εναντίον των Θεολόγων, εναντίον της Ορθόδοξης πίστης, και ουσιαστικά εναντίον του Χριστού και εναντίον του πνευματικού καταρτισμού των παιδιών του ελληνικού λαού. Με αυτές τις θέσεις που εξέφρασαν ο Μητροπολίτης Ύδρας αλλά και οι Μητροπολίτες Μεσογαίας και Δημητριάδος –τις σχεδόν ταυτόσημες θέσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών διαβάσαμε πρόσφατα στο διαδίκτυο-  και όλοι οι όμοια φρονούντες, εμπαίζονται οι πάντες, ακόμη και οι αλλόθρησκοι και ουσιαστικά αποτελούν τη μελανότερη μέχρι τώρα σελίδα στην ιστορία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Διότι δεν είναι δυνατόν και δεν είναι ηθικό ούτε καν χριστιανικό, στο όνομα οποιωνδήποτε εκκλησιαστικών ή πολιτικών σκοπιμοτήτων να παίζεται μπιλιάρδο σε βάρος του μαθήματος των Θρησκευτικών, της πνευματικής οικοδομής των Ελλήνων Χριστιανών Ορθοδόξων μαθητών και των Θεολόγων και μάλιστα, να κατακρεουργείται στο βωμό αυτών των παιγνίων, κάθε έννοια επιστήμης, Θεολογίας, εκκλησιαστικής πίστης και Αλήθειας.
Επειδή όμως, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης ακυρώσεως που είχε καταθέσει η ΠΕΘ εναντίον των ΦΕΚ Φίλη και, επειδή, επίσης, το γενικότερο κοινωνικοπολιτικό αλλά και εκκλησιαστικό περιβάλλον στη χώρα μας παρουσιάζεται ρευστό, υπακούοντας θαρρείς κι αυτό στην αδήριτη Ηράκλειο ρήση «τα πάντα ρει», καλό θα είναι να κρατάμε μικρό καλάθι στις κρίσεις μας και να αναμένουμε γεγονότα τα οποία, υπάρχει πάντα αυτή η ελπίδα, θα ανατρέψουν τις σημερινές φαινομενικά όχι και τόσο ευχάριστες εξελίξεις.
Μέχρι, βέβαια, να συμβούν όλα αυτά τα μελλοντικά, η ΠΕΘ οφείλει και αυτό πιστεύουμε θα πράξει, να αιτηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας την επίσπευση της έκδοσης της απόφασης της σχετικής με την αίτηση ακυρώσεως, που είχε καταθέσει εναντίον των ΦΕΚ Φίλη και, άμεσα, να προσφύγει και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με νέα αίτηση ακυρώσεως κατά των νέων ΦΕΚ Γαβρόγλου. Και … έχει ο Θεός…

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην ταυτίζετε τις απόψεις των Μεσσηνίας και Ύδρας με αυτές του Μεσογαίας. Αν διαβάζατε αναλυτικά το κείμενο του Μεσογαίας θα βλέπατε ότι παραδέχεται πως πολλά πράγματα δεν έγιναν κατορθωτά, δεν τα δέχτηκε η πολιτεία και ότι το νέο ΜτΘ δεν έχει την πνευματική αύρα της Ορθοδοξίας αλλά είναι πολυθρησκειακό συγκρητιστικό!

Ανώνυμος είπε...

3 Ιουλίου 2017 - 9:52 μ.μ.

και ότι και να είχαν το σωστο μάθημα δεν υπάρχουν ορθοδοξοι θεολόγοι να το διδάξουν.

Οπότε;

Ανώνυμος είπε...

Τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος , από ωραία λόγια και έξυπνες επικοινωνιακές πρακτικές ...να φαν κι οι κότες!!!
Η προηγούμενη απόφαση της Συνόδου ήταν για διάλογο της συγκεκριμένης Επιτροπής με το ΙΕΠ 'από μηδενική βάση", τηρήθηκε ??? ΟΧΙ. Τότε γιατί συνέχισαν το διάλογο χωρίς τα προαπαιτούμενα της Συνόδου??? Λειτουργεί ο Συνοδικός θεσμός ή όχι...???
Οι ευθύνες της επιτροπής, αλλά και της Συνόδου της 27ης -6- 2017 είναι τεράστιες.
Η μετακύλιση τους είναι εύκολο επικοινωνιακό τέχνασμα.ΌΛΟΙ ΤΕΛΟΣ ΠΆΝΤΩΝ ας αναλάβουμε στο ποσοστό που μας αναλογεί από δώ και πέρα τις ευθύνες μας....
Η Ιστορία επι γής και ο Θεός εν ουρανοίς θα μας κρίνει όλους για τις πράξεις μας κι όχι για τις "καλέςμας προθέσεις" .

Ανώνυμος είπε...

9:52, επιτρέπεται ο Μεσογαίας να μιλάει για προσπάθεια χειραγώγησης της συνόδου από τους θεολόγους που αντιδρούν στο ΝΠΣ;

Ανώνυμος είπε...

Δεν θεωρείτε ο Μεσογαίας ως άνθρωπος που μπορεί να χειραγωγηθεί, πολλώ μάλλον η Σύνοδος. Άρα επικοινωνιακό τέχνασμα αποφυγής ευθυνών....
Τώρα εάν προτιμά ο άγιος Μεσογαίας να χειραγωγείται από το ΙΕΠ και τον Γαβρόγλου της "αποδόμησης" και τον πρόθυμο Γιακάζογλου της "πολλαπλότητας" ...αυτό δεν το ξέρω.
Ούτως ή άλλως η ΠΕΘ ούτε ρωτήθηκε, ούτε συμμετείχε...μιας κι αυτή έχει την ρετσινιά της "συντηρητικής" .
Μπορεί να μας πεί λοιπόν ο Αγ. Μεσογαίας ξεκάθαρα, ποιοί Θεολόγοι προσπαθούν να "χειραγωγήσουν" ολόκληρη Σύνοδο;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, 4 Ιουλίου 2017 - 11:26 π.μ.,
Μάλλον εννοεί Συνάδελφε τα βλαστάρια του ΚΑΙΡΟΥ δηλαδή τους πάλαι ποτέ Χ.Σ.K.- Σ. με το τετριμμένο σύνθημα « Παιδεία για τον Άνθρωπο και όχι για το σύστημα », ώσπου εν τέλει εντάχθηκαν και ενσωματώθηκαν κι οι ίδιοι στο « σύστημα », πιάνοντας μάλιστα καλά στασίδια εντός αυτού και τώρα, ως φαίνεται, επιχειρούν να χειραγωγήσουν και την Ιερά Σύνοδο. Μπράβο θράσος !!

Δημήτρης

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)