4/7/17

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Καταχνιά στα Θρησκευτικά

Καταχνιά στα Θρησκευτικά
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Σύγχυση προκαλεί στην κοινή γνώμη για το τί πραγματικά ισχύει στο μάθημα των Θρησκευτικών. Οι αντικρουόμενες πληροφορίες που διοχετεύθηκαν από του Μαξίμου και τη Σύνοδο προκαλούν  καταχνιά στην αλήθεια. Ποιόν εξυπηρετεί αυτή η σύγχυση;  Ασφαλώς την Κυβέρνηση. Αυτή προχωρεί το αθεϊστικό πρόγραμμά Της....

Μερικά γεγονότα που προκάλεσαν τη σύγχυση:
          Στην Ιεραρχία της 27ης Ιουνίου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είπε ότι με βάση τα στοιχεία, που του προσκόμισε η τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή, «Η συζήτηση άρχισε από μηδενική βάση». Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος αντίθετα είπε: « (Στα χέρια μας) Υπήρχε η αίσθηση ότι ενώ μιλούσαμε για μηδενική βάση, στην ουσία υπήρχε τετελεσμένο».
          Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι διατηρήθηκε «ο Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος». Το ίδιο υποστήριξε και ο πρόεδρος της 3μελούς Επιτροπής, Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ. Αντίθετα ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, μέλος της Επιτροπής, τόνισε ότι το νέο μάθημα των Θρησκευτικών « αντί να είναι Ορθόδοξο...είναι ουδετερόθρησκο, δηλαδή με σαθρή ταυτότητα. Ένα μάθημα με θρησκευτικές θερμίδες που αρρωσταίνουν και παχαίνουν και όχι με βιταμίνες που προσφέρουν ζωή και υγεία...».  
          Ο Μητροπολίτης Ύδρας ενημέρωσε την Ιεραρχία ότι οι τρεις Ιεράρχες – εκπρόσωποί Της – εξέτασαν τους Φακέλους των Μαθητών (ΦΜ)  «άμα τη δημοσιεύσει αυτών» και διαπίστωσαν ότι «σε όλα τα κεφάλαια τίθεται με σαφήνεια η σωτηριολογική διάσταση της Εκκλησίας». Αντίθετα ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, πέραν της πλήρους αμφισβήτησης της διάστασης του μαθήματος, σημείωσε ότι η Επιτροπή ζήτησε να δει τους ΦΜ, «οι οποίοι τελικά δεν τους δόθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν πριν από μόλις δέκα μέρες (17/6/2017)».
          Από τη Σύνοδο διοχετεύθηκε η πληροφορία ότι η κυβέρνηση  υποχώρησε πλήρως σε όσες αλλαγές και τροποποιήσεις είχε ζητήσει η Εκκλησία. Αντίθετα η πληροφορία που διοχετεύθηκε από το ΙΕΠ ήταν ότι η Ιεραρχία αποδέχθηκε ομόφωνα τα νέα προγράμματα σπουδών! Η Πανελλήνια Ένωσις Θεολόγων κατάγγειλε το ΙΕΠ, ότι προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη και τόνισε ότι η Ιεραρχία συγκατένευσε μόνο στο να συνεχιστεί ο διάλογος με το Υπουργείο και δεν πήρε απόφαση για τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών.
          Ως προς τις διορθώσεις, που ζήτησε η Εκκλησία στο πρόγραμμα και κάποιες έγιναν δεκτές, δεν αφορούν στην ουσία του μαθήματος. Αυτό  παραμένει θρησκειολογικό.  Η κυβέρνηση πετυχαίνει το μείζον και κάνει «δώρα» στην Εκκλησία την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των θρησκευτικών και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας στους θεολόγους καθηγητές, για να κλείσει στόματα. Αλλά «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»... Γνωρίζει ότι  σήμερα τα δώρα της δεν της κοστίζουν τίποτε και εύκολα μπορεί να τα πάρει πίσω....
Για το πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών πρέπει να υπάρξει, έστω την εσχάτη ώρα,  έντονη και αποτελεσματική αντίδραση της Εκκλησίας. Αλλιώς η Κυβέρνηση θα επιβάλλει στα ελληνόπουλα τον συγκρητιστικό - θρησκειολογικό χαρακτήρα του μαθήματος και θα προωθήσει έτσι την παγκοσμιοποίηση στις επόμενες γενιές, υπονομεύοντας την ιδιοπροσωπία  τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)