30/7/17

«Μάχη» για το τουρμπάνι σε σχολείο της Μελβούρνης

Το Δικαστήριο Πολιτικών και Διοικητικών Υποθέσεων Μελβούρνης πρόκειται να εξετάσει εάν η άρνηση ενός χριστιανικού σχολείου να εγγράψει μαθητή αποτελεί διακριτική μεταχείριση.
Ο λόγος για τον 5χρονο Sidhak Singh Arora μέλος της κοινότητας Σιχ που ακολουθεί το πρωτόκολλο της θρησκείας του φορώντας τουρμπάνι.

Σύμφωνα με τον πατέρα του, Sagardeep Singh Arora, το σχολείο στο Melton, στα δυτικά της Μελβούρνης, όπου φοιτά, αρνήθηκε να αφήσει τον μικρό μαθητή να φοιτήσει σε περίπτωση που φορούσε το παιδικό τουρμπάνι του -πάτκα- ή άφηνε τα μαλλιά του μακριά.

Το μη κόψιμο των μαλλιών και το κάλυμμα της κεφαλής με τουρμπάνι, αποτελεί αναπόσπαστη πρακτική της θρησκείας των Σιχ, όμως ο διευθυντής του σχολείου, David Gleeson, υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να καθορίζει τον κώδικα ενδυμασίας των μαθητών.

Ο κ. Gleeson δήλωσε ενώπιον του ακροατηρίου υπερήφανος για την «ουδετερότητα» της στολής που εξαφανίζει οποιεσδήποτε διαφορές μεταξύ των μαθητών, παραλληλίζοντας, μάλιστα, την υπόθεση με παλαιότερη περίπτωση μαθητή του Year 11 στον οποίο δεν επιτράπηκε να φοράει καπέλο τζόκεϊ αθλητικής μάρκας.

Όμως, ο πατέρας του 5χρονου κάνει λόγο για παράβαση του Equal Opportunity Act, της νομοθετικής πράξης που καθιστά παράνομη οποιαδήποτε διακριτική μεταχείριση στο δημόσιο βίο για λόγους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η θρησκευτική πίστη.

«Πρέπει να έχουμε καλυμμένα τα μαλλιά μας όλη την ώρα. Δεν είναι κάποια μόδα ή αξεσουάρ για μόδα, είναι μια βασική αρχή της θρησκείας μας» εξήγησε μιλώντας στην SBS ο κ. Singh Arora

«Εάν δέχεσαι μαθητές από διαφορετικές κοινότητες, πρέπει να τους επιτρέπεις να ασκούν τα θρησκευτικά τους πιστεύω... δεν θα έπρεπε να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πίστη τους.

Η υπόθεση θα εξεταστεί μεν από το δικαστήριο πολιτικών και διοικητικών υποθέσεων, όμως την εξέλιξή της παρακολουθεί και η Επιτροπή Βικτώριας για την Ισότητα Ευκαιριών και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως δοκιμαστική υπόθεση για συγκεκριμένο άρθρο του Equal Opportunity Act.

Αυτό διότι, από την πλευρά του, το σχολείο επικαλείται μια εξαίρεση στη νομοθετική πράξη του Άρθρου 42, λέγοντας ότι επιτρέπει στα σχολεία να καθορίζουν και να επιβάλλουν «στο μέτρο του λογικού» κώδικες ενδυμασίας για μαθητές.

Το σχολείο επικαλείται την εφαρμογή ακόμη μιας εξαίρεσης που επιτρέπει σε σχολείο που είναι «εξολοκλήρου ή κυρίως για μαθητές συγκεκριμένου φύλου, φυλής [ή] θρησκευτικής πίστης» να μη δέχεται μαθητές που ανήκουν σε διαφορετική ομάδα.

Όμως η δικηγόρος για την Επιτροπή, Elizabeth Bennett, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ακρόασης, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη εξαίρεση θεσπίστηκε όχι με βάση σκεπτικό αδικαιολόγητου αποκλεισμού και μίλησε για απόπειρα «επιλεκτικής εφαρμογής της εξαίρεσης».

Ανέφερε, επίσης, ότι ακόμη και αν το σχολείο της υπόθεσης αποφασίσει να εγγράψει άλλους μαθητές Σιχ, θα εξακολουθούσε να προβαίνει σε διακριτική μεταχείριση εάν απέκλειε όσους μαθητές Σιχ φορούν τουρμπάνι.

Μεταξύ άλλων δήλωσε πως η κίνηση του σχολείου μοιάζει με προσέγγιση του τύπου: «δεν έχουμε πρόβλημα να έχουμε Σιχ [...] που δεν εκδηλώνουν τη θρησκεία τους με τρόπο που με κάνει να νιώθω άβολα[...] αρκεί να μένουν στο πίσω μέρος της τάξης και να μη δημιουργούν θέματα».

Σημειώνεται ότι ο κ. Singh Arora ήθελε να εγγράψει το γιο του στο συγκεκριμένο σχολείο της περιοχής του λόγω καλής φήμης, ενώ ο 5χρονος πλέον παρακολουθεί μαθήματα σε άλλο σχολείο όπου του επιτρέπουν να φοράει το τουρμπάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)