27/10/17

Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Η Εκκλησία στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών πρόδωσε την αποστολή της!

ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ! 

  «ΕΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΚΑΡΔΙΑΣ…..»

Στην πρωϊνή μας προσευχή μεταξύ άλλων χρησιμοποιούμε και την φράση «εν εξομολογήσει καρδίας…», για να ομολογήσουμε την ειλικρίνεια της ψυχής μας, με την οποία απευθυνόμεθα προς τον Πανοικτίρμονα Θεό, τον Οποίον παρακαλούμε και ικετεύουμε να μας αξιώνει να ανυμνούμε το  άγιον Όνομά Του με ειλικρίνεια (βλ. Προοιμιακή προσευχή).

_______Καθώς, λοιπόν, τελείωσαν και περατώθηκαν οι εργασίες της Τακτικής κατ’ έτος Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος (03-06.10.2017) πολλοί πιστοί θα ήθελαν να πληροφορηθούν τις θέσεις της Ιεραρχίας μας πάνω σε σύγχρονα καυτά ζητήματα της επικαιρότητος.
_______Μεταξύ των άλλων σχολίων κλπ., τα οποία είδαν το φώς της δημοσιότητος τούτες τις ημέρες, την προσοχή μας τράβηξε η ακόλουθη επιγραφή από την ιστοσελίδα »ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ» (29.09.2017):

«Εδώ τα Θρησκευτικά, εκεί τα Θρησκευτικά, που είναι τα Θρησκευτικά στην ατζέντα της Ιεραρχίας; Δυσοίωνα τα μηνύματα ενόψει της συνεδρίασης την άλλη εβδομάδα».

      ……….  Συγκεκριμένα, ενώ η χώρα και το εκπαιδευτικό σύστημα συγκλονίζεται από τις κινητοποιήσεις αναφορικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, η διοικούσα Εκκλησία δεν περιλαμβάνει επισήμως στην θεματολογία της ούτε το ένα ούτε το άλλο! Εκλογές Αρχιερέων, διάλογος με Ρ/καθολικούς και σχέσεις Κράτους-Πολιτείας θα την απασχολήσουν επισήμως….».

    _______Με δεδομένα τα παραπάνω αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω δημοσίως συγγνώμην από το σύνολο των πιστών χριστιανών, οι οποίοι αγωνιούν για τις εξελίξεις στο μάθημα  των Θρησκευτικών, θέμα με το οποίον, δυστυχώς, ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ η Συνέλευση των Ιεραρχών της Εκκλησίας μας.  
_______Αισθάνομαι ντροπή, όταν σκέπτωμαι, ότι είμαι ένας από τους Ιεράρχες-Μέλος της προλαβούσης Συνόδου, που δεν κατώρθωσε να μεταδώσει τις ανησυχίες του εκκλησιαστικού Πληρώματος στους Αδελ- φούς του Ιεράρχες.
________Εκφράζω τον πόνο της ψυχής μου και ζητώ την συγχώρεση από  την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων,   από κάθε γνήσιο Εκπαιδευτικό, από από τους θλιμμένους γονείς και από κάθε άλλον, που έχει σκανδαλισθεί από την χαλαρή στάση της Εκκλησίας στο καυτό αυτό θέμα.
________Βεβαίως δεν παρέλειψα να πράξω το καθήκον μου. Στη Συνεδρία της  Πέμπτης (5ης Οκτωβρίου) έλαβα τον λόγο και -μεταξύ των άλλων - αναφέρθηκα και στο καυτό θέμα των Θρησκευτικών. Κατήγγειλα τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο οποίος με Δηλώσεις στις 29 Σεπτεμβρίου αποκάλυψε, ότι όσα εφαρμόζονται σήμερα στην Εκπαίδευση ως προς το μάθημα των Θρησκευτικών έγιναν αποδεκτά από την Εκκλησία, δηλ. με την σύμφωνη γνώμη των εκκλησιαστικών Παραγόντων, αλλά με τον τρόπο αυτό εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Μητέρα Εκκλησία!  Επί λέξει είπε τα εξής σκανδαλώδη:

«Στο βιβλίο έχουν γίνει αλλαγές  μετά από συζητήσεις με την Εκκλησία, οι οποίες (το ορθόν: τις οποίες) και τις δέχθηκε.Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο συνύπαρξης παρά τις διαφορές μας».

_______Θεωρώντας  πολύ βασικό και άκρως επείγον το ζήτημα αυτό, δυστυχώς, ομίλησα ενώπιον της Ιεραρχίας και ενήργησα «το κατά δύναμιν». Δυστυχώς ΔΕΝ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑ να συγκινήσω τις ψυχές των Σεβ. Συνέδρων. Τα λόγια του κ. Υπουργού, εάν αληθεύουν -και γιατί να μη αληθεύουν;- αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη, ότι η Εκκλησία στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών πρόδωσε την αποστολή της! 
_______Ένα επί πλέον  δείγμα  περί της συντελεσθείσης προδοσίας αποτελούν τα εγκωμιαστικά λόγια, τα οποία είπε ο κ. Γαβρόγλου για τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Επιτροπής Διαλόγου κατά την διάρκεια του Αγιασμού σε κάποιο Δημοτικό της Αίγινας, Αγιασμό  κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Να τι ακριβώς είπε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη ………. Πραγματικά είναι για μένα τιμητικό να είμαστε σήμερα με τον Μητροπολίτης μας για ένα λόγο που ενδεχομένως οι περισ-σότεροι από σας δεν γνωρίζετε. Ο Μητροπολίτης μας είναι επικεφαλής της Επιτροπής, που όρισε η Εκκλησία με εντολή του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Κυρίου Ιερώνυμου για το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Απεδείχθη - δεν ξέρω αν είναι λόγω της νησιώτικης καταγωγής του - ένας συγκλονιστικός καπετάνιος, ένας Ιεράρχης από τον οποίον έμαθα εγώ πάρα πολλά πράγματα. Νομίζω, ότι επιλύσαμε πολύ σύνθετα ζητήματα λόγω και της συμβολής του Μητροπολίτη μας.Θέλω να τον ευχαριστήσω και γι’ αυτό»!!!!.

_____Έπειτα από όλα αυτά αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη πρωτίστως από τον Φιλάνθρωπο Κύριό μας Ιησού Χριστό και εν συνεχεία από τους ευσεβείς Ορθοδόξους χριστιανούς για την εκ μέρους μας συντελεσθείσα προδοσία. Ήμαρτον, Θεέ μου! Αμαρτήσαμε, αδελφοί μου! Αμαρτήσαμε, αγαπητά μου τέκνα εν Κυρίω! «Ημάρτομεν…. Ηνομήσαμεν ενώπιόν Σου, Κύριε!». Προδώσαμε την αγία Ορθοδοξία μας! Υποχωρήσαμε στις απαιτήσεις αθέων και απίστων Υπουργών της Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, του Πρωθυπουργού και άλλων  παραγόντων του εν γένει πολιτικού φάσματος. 
_____Αμυνόμενοι, εμείς εδώ στην ιστορική μας Μητρόπολη, προσφύγαμε στη βοήθεια του Κυρίου. Από της 1ης Σεπτεμβρίου ε.έ. στούς ιερούς Ναούς της Επαρχίας μας κατά την τέλεση της θείας λατρείας στα Ειρηνικά προσθέσαμε την εξής δέηση:

«Υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου…
«Υπέρ  των ασεβεστάτων, αθέων και απίστων Αρχόντων ημών, των πολεμίων της αμωμήτου ημών Πίστεως και της Πατρίδος, Μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πάσης πολιτικής αποχρώσεως, των μισούντων και αδικούντων ημάς, και της μετανοίας και επιστροφής αυτών, του Κυρίου δεηθώμεν». 

____Επίσης στην ευχή «Του αγίου Ιωάννου, προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου….», την οποίαν διαβάζει ο ιερεύς μυστικώς αμέσως μετά την καθαγίαση των Τιμίων Δώρων, και μετά τις λέξεις «υπέρ των εν αγνοία και σεμνή πολιτεία διαγόντων»  προσθέσαμε τα εξής:
«Μνήσθητι, Κύριε, των ασεβεστάτων, αθέων και απίστων Αρχόντων ημών, των πολεμίων της αμωμήτου ημών Πίστεως και της Πατρίδος, Μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πάσης πολιτικής αποχρώσεως, των μισούντων και αδικούντων ημάς, και της μετανοίας και επιστροφής αυτών. Δος αυτοίς ειρηνικήν την Αρχήν, ίνα και ημείς, εν τη γαλήνη αυτών, ήρεμον και ησύχιον βίον διάγωμεν εν πάση ευσεβεία και σεμνότητι».

Ο Χριστός σώζοι την Ελλάδα μας! Αμήν.

Αίγιον, 25  Οκτωβρίου 2017

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
******************
ΣΗΜ.
________Στη συνέχεια, και μόνο για την ιστορία, σας παραθέτω: 
1ον) Την αγόρευσή μου ενώπιον της Ι.Σ.Ι. κατά την Συνεδρίαν της 5ηςΟκτωβρίου, όπως έχει καταχωρισθεί στα Πρακτικά.
2ον) Κείμενα διαμαρτυρίας Συλλόγων και μεμονωμένων προσώπων επί του θέματος των Θρησκευτικών. 

1ον)  Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ:

«.... Σς ε­χα­ρι­στ, Μα­κα­ρι­ώ­τα­τε. ­χω τήν ν­τύ­πω­ση ­τι στήν συ­ζή­τη­ση, πού κά­νου­με σήμερα, ­χου­με ξεφύγει από  τό θέ­μα μας. ν τό θέ­μα μας ε­ναι ο σχέ­σεις κ­κλη­σί­ας καί Κρά­τους, συ­ζη­το­με γιά ­πί μέ­ρους λε­πτο­μέ­ρει­ες. Τό βα­σι­κό μας θέ­μα ε­ναι:  ποι­ές ε­ναι ο σχέ­σεις μας μέ τήν Πο­λι­τεί­α. Τό ζη­τού­με­νο ε­ναι κ­κλη­σί­α, σάν Σ­μα, τι είδους σχέσεις θά έχουμε μέ τήν Πο­λι­τεί­α. Επάνω σέ α­τό γι­νε μιά πά­ρα πολ­ύ κα­λή ε­σή­γη­ση. Πλήν όμως α­τό τό θέ­μα δέν τό ­ξαν­τλή­σα­με.Αυτά τα οποία  παρεπιπτόντως ελέχθησαν από Αδελφόυς ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, τώρα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το Σύνταγμα της Χώρας! Ανα­φέ­ρον­ται στά ­σω­τε­ρι­κά μας ζη­τή­μα­τα.  Πρέ­πει, νομίζω,  νά ξε­κα­θα­ρί­σου­με πρ­τα ποι­ά θά ε­ναι στά­ση μας ­πέ­ναν­τι στήν Πο­λι­τεί­α, ­φ' ό­σον κα­ταρ­γον συ­νε­χς καί κά­τι και παραθεωρούν την Εκκλησία. Τί θά κά­νου­με ­μες ς Ποι­μέ­νες; 
                Πρέ­πει νά δο­με τή σχέ­ση μας μέ τό Κρά­τος καί χι μέ τά πρό­σω­πα. Δε­χό­με­θα τόν Πρω­θυ­πουρ­γό νά ρ­χε­ται στά Θε­ο­φά­νεια καί νά με­τέ­χει στήν κο­λου­θί­α το Αγια­σμο τν δά­των καί ­πό τήν λ­λη τον ανεχόμεθα  νά ψη­φί­ζει ( Πρω­θυ­πουρ­γός) Νό­μους, οι οποίοι κα­ταρ­γον τήν κ­κλη­σί­α! Α­τά ε­ναι ­πα­ρά­δε­κτα πράγ­μα­τα. Πρέ­πει ­πο­μέ­νως νά πά­ρου­με μί­α ­πό­φα­ση. Θά ε­μα­στε μα­ζί ή θά ν­τι­τα­χθο­με σέ α­τά τά πο­α κά­νουν;
                Τώ­ρα, στά επί ­μέ­ρους θέ­μα­τα, τά πο­α ­τέ­θη­σαν, ­χω καί ­γώ νά διατυπώσω κά­ποιες πτωχές σκέψεις. ­γιος Δρά­μας ­ρώ­τη­σε:  τί ­χει γί­νει μέ τό θέ­μα τν Θρη­σκευ­τι­κν; Στο ερώτημά Σας απάν­τη­σις εκ μέρους της Ιεραρχίας μας δέν ­χει δο­θε 
               Σεβασμιώτατε ­γι­ε Δρά­μας θα Σας απαντήσω εγώ: Τό μά­θη­μα τν Θρη­σκευ­τι­κν στά σχο­λε­α ­χει χα­θε. Η μάχη χάθηκε! ­πουρ­γός Παι­δεί­ας είπε, ­τι στό βι­βλί­ο ­χουν γί­νει λ­λα­γές, τίς ­πο­ες κ­κλη­σί­α αποδέ­χθη­κε! ­πό τήν λ­λη πλευ­ρά ­να­κοι­νώ­νε­ται στόν Τύπο, καθώς δι­α­βά­ζου­με στό δι­α­δίκτυο, ­τι Νορ­βη­γί­α κα­τα­δι­κά­σθη­κε ­πό τό Ε­ρω­πα­ϊ­κό Δι­κα­στή­ριο, δι­ό­τι στά δη­μό­σια σχο­λε­α εισήγαγε πο­λυ­θρη­σκευ­τι­κή ­λη στό μά­θη­μα τν Θρη­σκευ­τι­κν, αντιγράφοντας το σύστημα της Ελλάδος! ­τσι, λοι­πόν, ενώ  σαν πρόσθετο επιχείρημα ­χου­με μί­α κα­τα­δι­κα­στι­κή ­πό­φα­ση του συστήματος Γαβρόγλου α­πό το Ε­ρω­πα­ϊ­κό Δι­κα­στή­ριο,   δι­κός μας ­πουρ­γός  δηλώνει, και μάλιστα με περισσή υπερηφάνεια, ­τι ­μες ς κ­κλη­σί­α ­πο­δε­χτή­κα­με τίς λ­λα­γές στά βι­βλί­α τν Θρη­σκευ­τι­κν! Εξ όσων όμως γννωρίζω, εμείς ως Ιεραρχία ουδέποτε αποδε­χθή­κα­με  ­λες αυτές τίς λ­λα­γές, τίς ­πο­ες ε­σά­γουν τά νέ­α βι­βλί­α!

                   Γι' αυτό ακριβώς και έχουμε πολλές αντιδράσεις! 

·                                 χου­με γο­νες πού ­πι­στρέ­φουν τά βι­βλί­α.
·                                 Σεβ. Γλυ­φά­δας ­νι­σχύ­ει τούς γο­νες στο νά ­πι­στρέ­ψουν τά βι­βλί­α.
·                                 Επίσης δικός μας Εφημέριος μας καί πα­τέ­ρας τρι­ν παι­δι­ν ­πέ­στρε­ψε και αυτός τα νέα βι­βλί­α. 
         Διερωτώμαι, λοιπόν: Τι  συμβαίνει;  Εμείς ως Εκκλησία απορρίψαμε ή μήπως αποδε­χθή­κα­με  τά νέ­α βι­βλί­α;  Α­τό το ερώτημα α­ω­ρε­ται! 
          Επομένως, εάν αποφασίσουμε να συγκροτήσουμε μί­α ­πι­τρο­πή, ­ποί­α θά συνομιλήσει μέ τό Κρά­τος  για οποιοδήποτε από τα θέματα, που απασχολούν την Εκκλησία μας, ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ πρέ­πει νά δο­με ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ θά συγ­κρο­τη­θ α­τή ­πι­τρο­πή. Δι­ό­τι ή ­πι­τρο­πή, που συγκροτήσαμε, για να  συ­ζητήσει μέ τό πουρ­γε­ο Παιδείας τό μά­θη­μα τν Θρη­σκευ­τι­κν, έπειτα από αυτά που είπε ο κ. Υπουργός,φαίνεται πως επρόδωσε την αποστολή της!  Ο ­πουρ­γός της α-Παιδείας, χωρίς περιστροφές, δήλωσε δημοσίως:  «ό,τι λλαγές έγιναν, τις ­χου­με συμ­φω­νή­σει μέ τήν κκλησία». Ας σημειωθή, ότι η ελαχιστότης μου, ως Μέλος της Ιεραρχίας,  ουδέποτε ρωτήθηκε, συνεπως δε και ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ  π.χ.  νά τεθεί Μω­ά­μεθ δί­πλα στόν Σωτήρα Χρι­στό! Ουδέποτε επίσης συνεφώνησε  νά γί­ν μί­ξις τν Θρη­σκει­ν, δηλ. το μάθημα των Θρησκευτικών να μετατραπεί σε μάθημα Θρησκειολογίας! Μια τέτοια εκδοχή ουδέποτε συζητήθηκε μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα! ­ρα  γιά τό μά­θη­μα τν Θρη­σκευ­τι­κν πρέ­πει νά ξε­κα­θα­ρί­σου­με γιά λ­λη μί­α φο­ρά τίς πραγ­μα­τι­κές μας θέ­σεις.

Ας έλθουμε τώρα και στο έτερο ζήτημα. Στό θέ­μα τς λ­λα­γς το φύ­λου. Τα παιδιά των Ελλήνων με μια Δήλωσή τους θα μπο­ρον νά προβαίνουν σε αλλαγή του φύλου των ­πό τήν ­λι­κί­α τν .....δε­κα­πέν­τε (15) ­τν. Στο θέμα αυτό εμείς, ως Ιεραρχία, θά πά­ρου­με κάποια θέ­ση; Αυτό δέν ε­ναι ­να πολύ σο­βα­ρό θέ­μα; Δεν ανατρέπει τούς Νόμους της φύσεως; Δεν εισάγεται ο Σοδομισμός; 
κό­σμος πε­ρι­μέ­νει νά ­κού­σ τήν φωνή τς κ­κλη­σί­ας!  Χθε­σι­νό δη­μο­σί­ευ­μα Αθηναϊκής Εφημερίδος έγραφε: «ς λ­πί­σου­με, ότι   ­ε­ραρ­χί­α τς κ­κλη­σί­ας μας θά πά­ρ μί­α ρ­θή χρι­στι­α­νι­κή θέ­ση στό ζή­τη­μα τς νο­μι­κς ­να­γνωρί­σεως τς ταυ­τό­τη­τος το φύ­λου».
Σήμερα τό πρω­ϊ, καθώς ρ­χό­μουνα στήν Σύ­νο­δο, εκεί κάτω στην Είσοδο του Συνοδικού Μεγάρου ρ­γα­να τς ­στυ­νο­μί­ας μέ ­ρώ­τη­σαν: «Σε­βα­σμι­ώ­τα­τε, ­άν ψηφισθεί α­τός Νό­μος περί αλλαγής του φύλου, δέν θά καταργηθεί τό ­βα­τον το γίου ­ρους;»
Και ε­γώ, λοιπόν,  προσθέτων μια ακόμη πτυχή στο συγκεκριμένο ζήτημα. Διατυπώνω ενώπιόν Σας μια άλλη ανησυχία μου:  «εάν αύριο προσέλθει ένα πρόσωπο ως υποψήφιος Κληρικός, το οποίον έχει μεν γεννηθή ως κο­ρίτσι,  διά Δηλώσεώς του όμως έχει αλλάξει φύλο και στα χαρτιά του εμφανίζεται ως αγόρι, και ζητήσει να χειροτονηθεί ως ιερεύς, επικαλούμενο ως επιχείρημα, ότι εκ του Νόμου αναγνωρίζεται ως άνδρας, τί θά κά­νουμε»;  Πρέπει, λοιπόν, να αποφασίσουμε σήμερα και απεριφράστως να καταδικάσουμε τον υπό ψήφιση Νόμο. Να αποφασίσουμε, ότι ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ στην Ιερωσύνη άτομα, τα οποία θα εμφανίζωνται ως άρρενες, συνεπεία της αλλαγής φύλου. Αυτά τα άτομα ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΑ στην Ιερωσύνη.  
Εάν παρ' ελπίδα δεν το πράξουμε, τότε Σας δηλώνω εκ των προτέρων τα εξής: εάν Σύ­νο­δος δέν ­πο­φα­σί­σει σήμερα γιά τό θέ­μα α­τό, ο ομιλών, ευθύς ως ψηφισθεί ο κατάπτυστος αυτός Νόμος, θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες για αλλαγή του φύλου του! Αυτο θα το πράξω, μόνο και μόνο για να διαπιστώσω  το τι θα πράξετε τότε Υμείς. ρ­χι­ε­ρεύς, εμφανιζόμενος κατά τον Νόμο ως  γυ­να­κα, θά μπο­ρε νά βρί­σκε­ται σέ α­τήν τήν Α­θου­σα;
Επομένως με πολλή περίσκεψη πρέπει να μελετήσουμε το πρόβλημα της διά Νόμου αλλαγής του φύλου!

κ. ­πουρ­γός Παι­δεί­ας, ευρεθείς προσφάτως σέ ­για­σμό, που έγινε σε Δημοτικό Σχολείο  σέ κάποιο Νη­σί του Σαρωνικού, α­να­φέρ­θηκε στην μεγάλη συμβολή του Ιεράρχου-Προέδρου τς ­πι­τρο­πς μας για το μάθημα  των Θρησκευτικών, εδήλωσε απεριφράστως ­τι ο Πρόεδρος και εκπρόσωπός μας το ­λυ­σε ­λα τα προβλήματα, τον έβγαλε από όλα τα δι­έ­ξο­δα! Ας συλλογισθούμε όμως:  ­άν ­πουρ­γός βγ­κε ­πό ­δι­έ­ξο­δα, τότε μήπως εμείς,  ς κκλησία, εισήλθαμε σέ ­δι­έ­ξο­δα!  
Επισφραγίζοντας τις πτωχές σκέψεις μου και τις ανησυχίες μου, θά ­θε­λα νά Σας πα­ρα­κα­λέ­σω, νά δο­με χω­ρι­στά τό θέ­μα τν σχέ­σε­ων κ­κλη­σί­ας καί Πο­λι­τεί­ας ως πρός το Σύνταγμα και χωριστά, αυτοτελώς και ουχί ως εν παρόδω, θέματα όπως το Μάθημα των Θρησκευτικών, την αλλαγή του φύλου κλπ. 

Μακαριώτατε,
Σεβασμιώτατοι εν Χριστώ Αδελφοί, 

ν πάρ­χει σήμερα λ­λη­νι­κό Κρά­τος, τό ­φεί­λει στήν κ­κλη­σί­α! Πρέπει, λοιπόν, να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας! Διερωτώμαι:Μήπως ουχί αδίκως μς κα­τη­γο­ρον,  ­τι γιά καυ­τά ζητήματα της επικαιρότητος, όπως τα προαναφερθέντα, η Εκκλησία δέν παίρ­νει θέ­ση;  
 Σς ε­χα­ρι­στ πο­λύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)