17/4/18

Παράθυρο για υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ανοίγει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας

Το νομοθέτημα διευρύνει το πλαίσιο του θεσμού της αναδοχής ώστε εκτός από τις οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους να γίνονται ανάδοχοι γονείς και ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης - Όμως, με νόμο του 2015 σύμφωνο συμβίωσης μπορούν να συνάπτουν και ομόφυλα ζευγάρια.

Το δικαίωμα να γίνουν ανάδοχοι γονείς δίνει σε ομόφυλα ζευγάρια το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που κατατέθηκε στην Βουλή.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις διευρύνεται το πλαίσιο του θεσμού της αναδοχής ώστε εκτός από τις οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους να γίνονται ανάδοχοι γονείς και ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο του 2015 σύμφωνο συμβίωσης μπορούν να συνάπτουν και ομόφυλα ζευγάρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 8 – «Ανάδοχοι Γονείς – Προϋποθέσεις», του νομοσχεδίου: «Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή).

Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη ρύθμιση εκτός του ότι δεν προβλέπει τα σύμφωνα συμβίωσης επισημαίνει ότι η αναδοχή από μεμονωμένα άτομα γίνεται σε «εξαιρετικές περιπτώσεις».

Πέραν αυτών στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «προβλέπεται για πρώτη φορά η παροχή δυνατότητας απόκτησης της ιδιότητας του ανάδοχου γονέα σε όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης».

Το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις υιοθεσίες τέκνων δεν φαίνεται να επεκτείνει τον θεσμό και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο, στελέχη της αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν να υπάρξει σχετική «νομοτεχνική βελτίωση» από το αρμόδιο υπουργείο.

Να σημειωθεί ότι η υιοθεσία είναι νομική πράξη κατά την οποία το υιοθετημένο παιδί απολαμβάνει όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα ενός φυσικού παιδιού και η οικογένεια έχει τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό σαν να ήταν φυσικό παιδί της. Με την πράξη της υιοθεσίας αλλάζει η νομική ταυτότητα του παιδιού το οποίο πλέον παίρνει το επώνυμο των γονιών που το έχουν υιοθετήσει.

Σύμφωνα με τον θεσμό της ανάδοχης οικογένειας βρέφη και παιδιά που από έκτακτες ή χρόνιες ανάγκες στερούνται οικογενειακών φροντίδων, τοποθετούνται σε οικογένειες που προσφέρονται γι' αυτό το σκοπό και που καλούνται ν' αναπληρώσουν την φυσική οικογένεια. Οι ανάδοχες οικογένειες λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)