18/12/18

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Το μάθημα των Θρησκευτικών πρώτιστα πρέπει να έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα

- Τι έχετε να μας πείτε για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία;
“Θέλουμε, δε θέλουμε πλέον βρισκόμαστε σε μια πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική κοινωνία. Το μάθημα των Θρησκευτικών πρώτιστα πρέπει να έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και διάσταση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το γενικότερο πλαίσιο παροχής παιδείας -δεν εννοώ εκπαίδευσης αλλά παιδείας που αυτό σημαίνει περιεχόμενο της γνώσης και της παιδείας- είναι το να δώσεις στο παιδί τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
Το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι απ' αυτά τα οποία συμβάλλουν σε αυτήν τη διαμόρφωση της ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Συγχρόνως το παιδί πρέπει να μαθαίνει για κάθε μορφή θρησκευτικής οργάνωσης ή διάστασης που μπορεί να υπάρχει μέσα στην κοινωνία, προκειμένου να είναι γνώστης αυτού του ανθρώπου που έχει δίπλα του. Που μπορεί να μην είναι χριστιανός, μπορεί να μην είναι ορθόδοξος αλλά μπορεί να είναι βραχμάνος, να είναι ινδουιστής και που εξαιτίας του θρησκεύματός του έχει κάποιες ιδιαιτερότητες στον τρόπο της ζωής του, όπως και εμείς έχουμε τις δικές μας ιδιαιτερότητες ως χριστιανοί ορθόδοξοι και θα πρέπει να τις σεβόμαστε όπως και εμείς απαιτούμε να σέβονται τις δικές μας. Δεν είμαι υπέρ της αντίληψης ότι μπορεί να υπάρξει μια ισοπεδωτική και οριζόντια αντιμετώπιση των θρησκευμάτων, των εκκλησιών αλλά και των ομολογιών. Είμαι όμως υπέρ της άποψης ότι πρέπει να σεβόμαστε τον άλλον, ως διαφορετικό, να μην τον προσβάλουμε, να σεβόμαστε την προσωπικότητά του, να σεβόμαστε τη θρησκευτική του συνείδηση και τότε νομίζω ότι οι θρησκείες θα γίνουν αφορμή και σημείο που θα μπορεί να δεθεί μια κοινωνία και να μην αποτελέσουν οι θρησκείες και οι εκκλησίες αφορμή διάσπασης των κοινωνιών. Οι μορφές των ιερών πολέμων αυτή τη στιγμή νομίζω ότι πρέπει να μην επιτρέψουμε να εμφανιστούν μέσα στις κοινωνίες των κρατών”.

Απόσπασμα συνέντευξης που πήραν σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Καλαμάτας από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μάθημα των Θρησκευτικών πρώτιστα πρέπει να έχει Ορθόδοξο χαρακτήρα και διάσταση.

Ευριπίδης

Ανώνυμος είπε...

Θα περιμέναμε από τον Μεσσηνίας Σαββατο, μιας και είναι μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδας, να πει αυτά που σχολίασε ο Ευριπίδης, να δώσει προτεραιότητα πρώτιστη στον ορθόδοξο χαρακτήρα αλλά εις μάτην....

Ανώνυμος είπε...

τότε Ευριπίδη να πας να το κάνεις στην ενορία και μόνο εκεί

Ανώνυμος είπε...

Καλά κρασιά...

Ανώνυμος είπε...

Έτσι σε δασκάλεψαν οι διεθνιστές οικουμενιστή 1:52 μ.μ.; Κάνεις ΛΑΘΟΣ! Φαίνεται έρχεσαι από άλλο πλανήτη...

Α.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά σε τέτοιας λογικής "επιχείρημα" αγαπητέ Α δεν περιμένεις και απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

Και φυσικά να προσθέσω για τον Ευριπίδη και τον Α πως δεν είμαι καθόλου φαν του ΝΠΣ όχι βέβαια για λόγους οικουμενισμού, συγκρητισμού και λοιπόν φληναφημάτων αλλά για καθαρά επιστημονικούς - εκπαιδευτικούς λόγους.

Ανώνυμος είπε...

Σεβασμιώτατε Μεσσηνίας, επειδή τονίζετε αποκλειστικά τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των νέων ΠΣ, διερωτώμαι, αλήθεια πόσο παιδαγωγικό είναι να μπερδεύονται τόσες θρησκείες και για να μπορέσουν να συνταιριάξουν, να αλλοιώνονται, κι έτσι μπερδεμένες και αλλοιωμένες να προσφέρονται σε ανήλικους μαθητές;
Αλήθεια όταν διδάσκετε στο Πανεπιστήμιο έτσι ανακατεύετε ετερόκλητα θέματα; Κι αν δεν το πράττετε ενώ έχετε ενώπιόν σας ενήλικους φοιτητές, γιατί αυτό πρέπει να συμβεί στα μικρά παιδιά που δεν διαθέτουν στοιχειώδεις γνώσεις, ώστε διακρίνουν την αλήθεια από τη σύγχυση;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 6:45 μ.μ. και 10:33 μ.μ. τα δικά σου "επιχειρήματα" και των ομοϊδεατών σου είναι απίστευτα! Μηδέν στο πηλίκο είναι στην πραγματικότητα.

Τί άλλο να σου πει ο Α. με αυτές τις αρλούμπες που γράφεις λες και ήλθες από άλλο πλανήτη! Λές και δεν ξέρεις ότι παιδιών άλλων θρησκειών έχουν στην Ελλάδα το αυτονόητο δικαίωμα να διδάσκονται τις θρησκείες του και μόνο οι Ορθόδοξοι στο σπίτι τους στην Ελλάδα δεν έχουν το δικαίωμα! Πραγματικά Φαίνεται έρχεσαι από άλλο πλανήτη...

Για να ονομάζεις φληναφήματα τον οικουμενισμό και συγκρητισμό καταλαβαίνουμε πόσο άπιστος και οικουμενιστής είσαι!

Μυαλωμένος

Ανώνυμος είπε...

Αν διδάσκονται οι πλάνες των άλλων θρησκειών, πολύ περισσότερο, πάρα πολύ περισσότερο έχουν δικαίωμα τα Ορθόδοξα παιδιά να διδάσκονται στην Ορθόδοξη χώρα τους, την αληθινή Πίστη, την Ορθοδοξία!

Ιωνάς

Ανώνυμος είπε...

Δεν χαρίζουμε στα τυφλά σε κανένα οικουμενιστή και "θρησκειολογιστή" και σε κανένα αυτο-ονομαζόμενο "προοδευτικό" ούτε την παιδαγωγική, αλλά ούτε επιστημονική - εκπαιδευτική, σωστή κρίση και γνώση!

Αντιοικουμενιστής Αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Ο τρίτος από την αρχή ανώνυμος (1:52 μ.μ.) μπορεί να μην είναι από άλλο πλανήτη. Μπορεί απλά να μισεί την Ορθοδοξία και να θέλει η Ορθοδοξία συνεχώς να αδικείται και να καταπιέζεται.

Κοιτάξτε και αυτή την περίπτωση μιας και δεν είναι καθόλου απίθανη.

Φ.


Ανώνυμος είπε...

Αλλοίμονο αν δεν έχει πρώτιστα Ορθόδοξο χαρακτήρα και διάσταση! Τότε τί κάνουμε; Βράζουμε όρυζα;

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν πολλές Εκκλησίες! Τί απρεπέστατη φράση είναι αυτή;

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ! Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!

ΧΡ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)