9/9/19

Σταύρος Αβαγιάννης, Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής υπερασπιστής της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής       υπερασπιστής της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Σταύρου Αβαγιάννη
Θεολόγου, ΜΑ Θεολογίας, Υποδιευθυντή ΙΕΚ Γλυφάδας
Ο Γιώργος Καλαντζής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και πτυχιούχος και διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Υπήρξε σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών και αργότερα αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου από το 1996 έως το 2009 ενώ υπηρετεί στη θέση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων από το 2011.
Ο κ. Καλαντζής ενώ δεν ήταν θεολόγος ούτε παιδαγωγός, συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες που έγιναν τόσο για την κατάρτιση, όσο και για την εδραίωση των Νέων πολυθρησκειακών Προγραμμάτων Σπουδών, από μια μικρή ομάδα Θεολόγων που αποτελούν τον Σύνδεσμο Θεολόγων «Καιρός». Ο κ. Καλαντζής, ενώ υπηρετούσε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, έλαβε ενεργό μέρος, υπεραμυνόμενος των ακυρωμένων από το ΣτΕ νέων Προγραμμάτων Σπουδών, σε συνάξεις του Συνδέσμου «Καιρός», όπως στην ημερίδα παρουσίασης του Τόμου που εξέδωσε ο «Καιρός» για τη στήριξη των νέων Προγραμμάτων (1). Είναι χαρακτηριστικό ακόμη, ότι ο κ. Καλαντζής δεν διαφώνησε σε κανένα σχεδόν θέμα με τους Υπουργούς κ.κ. Φίλη και Γαβρόγλου, υιοθετώντας και στηρίζοντας, με φανατισμό μάλιστα, τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την Εκκλησία και το μάθημα των Θρησκευτικών. Αναφέρουμε για παράδειγμα:
 1. Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 3) που στόχευε την εγκαθίδρυση της ουδετεροθρησκείας στην Ελλάδα δεν την ενέκρινε ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ούτε οι Εκκλησίες Ελλάδος και της Κρήτης. Η Νέα Δημοκρατία επίσης, αντιστάθηκε και αγωνίστηκε σθεναρά και παρά ταύτα αυτή η πρόταση ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πέριξ πρόθυμους βουλευτές. Παρ όλες αυτές τις αντιδράσεις, ο κ. Καλαντζής ούτε διαφώνησε ούτε παραιτήθηκε για την κατάσταση αυτή. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία τον αποδέχεται και τον επιβραβεύει διορίζοντάς τον ως Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων πάλι!
2. Ο κ. Καλαντζής ούτε διαμαρτυρήθηκε ούτε παραιτήθηκε για το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας (Π.Δ. 18/2018), το οποίο εισήγαγε τον Φεβρουάριο του 2018 ο πρ. Υπουργός Παιδείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Κ. Γαβρόγλου  και στο οποίο αφαιρέθηκε για πρώτη φορά από τον σκοπό και την αποστολή του Υπουργείου Παιδείας η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» Επίσης, όταν με το ίδιο οργανόγραμμα περιορίστηκε μέσω της υπό σύσταση Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κρήτης και Δωδεκανήσων ο κ. Καλαντζής φαίνεται να συμφώνησε τότε καθώς δεν αντέδρασε ώστε ούτε λίγο ούτε πολύ η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων  να διοικεί απόλυτα την Εκκλησία της Ελλάδος και να μην μπορεί να συμβεί τίποτα στην Εκκλησία αν δεν το εγκρίνει το υπουργείο. Η Εκκλησία της Ελλάδος άμεσα, με προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ, ζήτησε τότε, να κριθούν αντισυνταγματικές οι επίμαχες διατάξεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το  Π.Δ. (18/2018). Ο κ. Καλαντζής και πάλι δεν πήρε θέση για το μείζον αυτό θέμα και σιώπησε.
3. Ο κ. Καλαντζής δεν αντέδρασε τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ο κ. Φίλης με δύο υπουργικές αποφάσεις του επέβαλε τα πολυθρησκειακά Προγράμματα στο Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο και ενώ τον Μάρτιο του 2016 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε αποφασίσει και είχε προτείνει να μην ισχύσουν αυτά τα προγράμματα αλλά το Αναλυτικό Πρόγραμμα και τα Βιβλία του 2003-2006, διορθωμένα και συμπληρωμένα με νέες διδακτικές μεθόδους.  Την Άνοιξη του 2018 το ΣτΕ μετά από προσφυγές, ακύρωσε με δύο αποφάσεις του τις δύο ως άνω Υπουργικές αποφάσεις που μετέτρεπαν τον χαρακτήρα, τον σκοπό και το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών από ορθόδοξο που ήταν σε πολυθρησκειακό. Ο κ. Καλαντζής αμέσως βγήκε σε συγκεκριμένη εκπομπή στην τηλεόραση και ψευδώς και παραπλανητικώς υποστήριξε ότι η Εκκλησία συμφώνησε στα νέα Προγράμματα και βιβλία. Επίσης υποστήριξε ανερυθρίαστα το πραξικόπημα του κ. Γαβρόγλου, δηλαδή την προσπάθεια εξαπάτησης, που έκανε ο κ. Γαβρόγλου, να επαναφέρει σε ισχύ τα δύο ακυρωθέντα από το ΣτΕ Προγράμματα του κ. Φίλη, εκδίδοντας νέα ΦΕΚ με δικές του υπογραφές, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι είναι ανανεωμένα και διαφορετικά, ενώ ήταν ακριβώς τα ίδια που περιελάμβαναν οι δύο αποφάσεις του κ. Φίλη. Ο κ. Καλαντζής υποστήριξε ασμένως και αυτήν την μη έντιμη και μη αληθινή πράξη του κ. Γαβρόγλου, προσβάλλοντας μάλιστα, χωρίς ο ίδιος να έχει ειδικές θεολογικές και παιδαγωγικές γνώσεις, τον συνομιλητή του ειδικό παιδαγωγό καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων, που απλώς παρουσίαζε στην εν λόγω εκπομπή, την αλήθεια των πραγμάτων. 
Στην ίδια εκπομπή ο κ. Καλαντζής υπεραμύνθηκε του αυταρχισμού του κ. Γαβρόγλου ο οποίος απειλούσε με παραπομπή στο Πειθαρχικό οσους θεολόγους δεν διδάσκουν τα νέα πολυθρησκειακά Προγράμματα,  ισχυριζόμενος ψευδώς ότι έχουν αλλάξει και είναι νόμιμα. Ο κ. Καλαντζής γνωρίζοντας την αλήθεια υποστήριζε σθεναρά ότι οι Θεολόγοι είναι υποχρεωμένοι να διδάσκουν τα ακυρωμένα από το ΣτΕ θρησκευτικά, ενώ οι Θεολόγοι διά του Προέδρου τους υποστήριζαν ότι έχουν κάθε δικαίωμα νόμιμα να μη διδάξουν διδασκαλίες Προγραμμάτων και Βιβλίων που έχουν κριθεί ακατάλληλες και αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.
Ο κ. Καλαντζής, όμως, με αυτήν τη στάση του σε εκείνη την εκπομπή, εναντιώθηκε και στη ΝΔ., διότι τον Οκτώβριο του 2018 η νυν Υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως παραχώρησε συνέντευξη(2)  στη Βραδυνή της Κυριακής, με την τότε ιδιότητα της ως Τομεάρχου Παιδείας της Ν.Δ. Ερωτηθείσα για την «κόντρα» που είχε τότε ξεσπάσει μεταξύ Γαβρόγλου και της ΠΕΘ είχε απαντήσει:
«Όσο και αν προσπαθεί ο Υπουργός να παρουσιάσει την επικράτηση μιας διευρυμένης συναίνεσης επί των προτεινόμενων αλλαγών της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, μετά λύπης διαπιστώνουμε διαρκείς συγκρούσεις και όξυνση των αντιπαραθέσεων. Η ύλη και η φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου έχουν κριθεί ως αντίθετα προς το Σύνταγμα και τους νόμους, με τις αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γονείς και εκπαιδευτικοί επιθυμούν τη συμμόρφωση του υπουργείου με τις δικαστικές αποφάσεις, κάτι που δε φαίνεται να πραγματοποιείται προς το παρόν. Θεωρώ ότι η πολύπαθη εκπαιδευτική πολιτική της χώρας μόνο ζημιωμένη βγαίνει από απειλές και αυταρχικές συμπεριφορές εκ μέρους των κυβερνώντων».
Ένα ακόμη δείγμα των συριζαίϊκων αποδομητικών θέσεων του κ. Καλαντζή για το μάθημα των Θρησκευτικών αποτελεί και η δήλωσή που έκανε σε ημερίδα με θέμα: «Μάθημα Θρησκευτικών και Δημόσιος Χώρος». που διοργάνωσε και πάλι ο Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης» το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 στην οποία ήταν βασικός ομιλητής. Βλέπει κανείς τις επιλογές του κ. Καλαντζή να συνεργάζεται μονίμως από τη θέση που κατέχει με έναν σύλλογο θεολόγων που δημιούργησε τα Προγράμματα εκείνα που θα έφερναν τους μαθητές μακριά από την Εκκλησία τους και ενάντια στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των γονέων τους. Είπε τότε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Το μάθημα των θρησκευτικών, αν έχει ένα λόγο ύπαρξης , δεν  είναι να μας κάνει καλύτερους Χριστιανούς Ορθοδόξους. Αυτό το κάνει άλλος, το κάνει η μητέρα πρώτη και καλύτερη, ο παπάς, η Εκκλησία. Όχι το σχολείο όμως. Δουλειά του σχολείου, πρώτα και κύρια, είναι να μας δώσει τη δυνατότητα να γίνουμε δημοκρατικοί πολίτες, πολίτες  που μπορούν να καταλάβουν σε ποιο κόσμο ζούνε και να διαλεγόμαστε μαζί του.           
Αν στον χώρο του σχολείου που είναι δημόσιος χώρος  η αντίληψη είναι πώς θα επιβάλλουμε ένα θρήσκευμα σε όλους……….. Η αντίληψη που λέει μένω στη δική μου αλήθεια και δεν διαλέγομαι με τον κόσμο, μας θέτει στο περιθώριο και της γειτονιάς μας και του κόσμου…..»(3)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
Το ερώτημα είναι: Στελέχη ικανά δικά της δεν είχε η ΝΔ να χρησιμοποιήσει σε αυτήν την Γραμματεία και έπρεπε να χρησιμοποιήσει τον κ. Καλαντζή, ο οποίος εκτός των άλλων υπερασπίζεται συνταγματικά πραξικοπήματα(4), όπως ήταν η εφεύρεση της φαινομενικά νόμιμης, αλλά ηθικά απαράδεκτης και απατηλής απόφασης Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά, η οποία δημοσιεύτηκε ως νέο ΦΕΚ (το περιεχόμενο της οποίας ήταν, κατά γράμμα, το ίδιο με το ακυρωθέν από το ΣτΕ), με στόχο την περιφρόνηση και τη μη εφαρμογή των ακυρωτικών αποφάσεων του ΣτΕ εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας; Οι επιλογές που πληγώνουν την ψυχή των ψηφοφόρων της ΝΔ αυξάνουν με ραγδαία ταχύτητα. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό σημάδι!

1. https://www.youtube.com/watch?v=7F7larZpq5g Δείτε στο παραπάνω βίντεο από το 16:20 έως το 25:20 λεπτό, http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2014/01/blog-post_6886.html (φώτο - βίντεο)
Στην ημερίδα του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ με θέμα: «Μάθημα Θρησκευτικών και Δημόσιος Χώρος» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης», ένας από τους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο κ. Γ.  Καλαντζής.
4. http://aktines.blogspot.com/2018/09/blog-post_700.html, Τό πραξικόπημα του Υπουργείου Παιδείας κατά των    αποφάσεων Δικαιοσύνης καί τρόποι άμυνας εκπαιδευτικών, γονέων καί μαθητών, Χάρη Άνδραλη, δικηγόρου.


Από την εφημερίδα «Ορθόδοξος τύπος», 6/09/2019

8 σχόλια:

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ είπε...

Συγχαρητήρια για το θάρρος και την παρρησία σου συνάδελφε!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Ο κος Αβαγιάννης κάνει σφάλμα να ταυτίζει τα ΦΕΚ Φίλη με τα ΦΕΚ Γαβρόγλου ότι είναι όμοια κι αυτό που αλλάζει είναι οι υπογραφές. Υπάρχουν αλλαγές στο περιεχόμενο των Θεματικών Ενοτήτων σε σχέση με τα ΦΕΚ Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών. Γι αυτό εξάλλου οσονούπω αναμένεται νέα απόφαση από το ΣτΕ. Λίγη υπομονή δεν βλάπτει...

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Η απόφαση ΣτΕ 660/2018, η Υ.Α. Φίλη και η Υ.Α. Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά – Συγκριτική μελέτη του ιστολογίου ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
https://thriskeftika.blogspot.com/2018/03/6602018_29.html

Ανώνυμος είπε...

Καλά δεν ντρέπεται καθόλου ο Συριζαίος 10:37 π.μ. να μας δουλεύει τόσο ολοφάνερα;
Τσίπα δεν έχει;;

Ανώνυμος είπε...

10 Σεπτεμβρίου 2019 - 10:37 π.μ.: Εάν κι η νέα απόφαση από το ΣτΕ είναι καταδικαστική των Ν.Π.Σ. τότε βλάπτει η απώλεια αυτή χρόνου και η υπομονή μας θα έχει οριστικά εξαντληθεί.

Ανώνυμος είπε...

Προς 10 Σεπτεμβρίου 2019,10.37 π.μ. Η συγκριτική μελέτη που έγινε πέρυσι μεταξύ των προγραμμάτων σπουδών για τα θρησκευτικά Φίλη - Γαβρόγλου απέδειξε και στον πλέον κακόπιστο, ότι αυτά είναι πανομοιότυπα σε ποσοστό άνω του 95%.Διαφέρουν σε ελάχιστες ανούσιες λεπτομέρειες.Απλά ο Γαβρόγλου για να ρίξει στάχτη στα μάτια και να κερδίσει χρόνο, παρουσίασε ως διαφορετικό το δικό του"πρόγραμμα" σπουδών, για να μην αναγκαστεί να εφαρμόσει τις καταδικαστικες εναντίον τους αποφάσεις του ΣΤΕ.Τώρα οι δύο πρώην "πεφωτισμένοι" δήθεν εκσυγχρονιστές συριζαίοι υπουργοί αποτελούν παρελθόν.Μένει να δούμε αν η νυν υπουργός ακολουθήσει τα βήματά τους ή αν θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣΤΕ και αυτά που υπόσχονταν προεκλογικά για το πολύπαθο μάθημα των θρησκευτικών

Ανώνυμος είπε...

Ο ανώνυμος στις 10.37 φαίνεται ότι έχει επιλεκτική μνήμη. Η συγκριτική έρευνα που έγινε από ερευνητική μονάδα του ΑΠΘ, όπως είναι το Εργαστήριο Χριστιανικής Παιδαγωγικής και πήρε ευρεία δημοσιότητα, ενώ στάλθηκε και στο Υπουργείο, μετά από εξαντλητική και λέξη προς λέξη σύγκριση των δύο Προγραμμάτων, διαπίστωσε πως οι αλλαγές που έγιναν το 2017 από τον Γαβρόγλου στο Πρόγραμμα Φίλη ήταν προσχηματικές και για τα μάτια του κόσμου, ήταν ανούσιες και αφορούσαν μόνον κάποιες λέξεις και κάποιες λεκτικές αναφορές.Αυτό ακόμη και Φίλης το βεβαιώνει. Ο στόχος του Γαβρόγλου, όπως ειπώθηκε, είναι η αναβολή της εφαρμογής των ακυρωτικών αποφάσεων του ΣτΕ. Την παραπάνω αξιόπιστη επιστημονικά έρευνα κανείς δεν την αμφισβήτησε. Πώς ο ανώνυμος δεν τη γνωρίζει δήθεν!!!! και υποστηρίζει αστήρικτες απόψεις, όπως του έρχονται, χωρίς επιχειρήματα; Ας επικαλεσθεί και ας δημοσιεύσει μια επίσημα δημοσιευμένη συγκριτική έρευνα, εάν έχει στη διάθεσή του!! για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του για δήθεν αλλαγές που έγιναν στα περιεχόμενα των θεματικών ενοτήτων και ας αφήσει τις ιδεοληψίες. Με ιδεοληψίες η χριστιανική θρησκευτική παιδεία είναι βέβαιο ότι πάει προς τα πίσω προς την αποδόμηση προς την ουδετεροθρησκεία, ίσως προς τον Λένιν και τον Μαρξ, αλλά δεν οικοδομεί ούτε προάγει την ορθόδοξη παράδοση και τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό μας. Αλλά το ΣτΕ μάλλον θα δώσει τη δέουσα απάντηση και σ αυτός και στους συνεταίρους του.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)