15/10/19

Ουκρανική αυτοκεφαλία: Η Ρωσική Εκκλησία θα απαντήσει στην Εκκλησία της Ελλάδος στις 17 Οκτωβρίου

Στις 17 Οκτωβρίου, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα απαντήσει στην Εκκλησία της Ελλάδος για την απόφαση σχετικά με την ουκρανική αυτοκεφαλία.
Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μόσχα, στις 17 Οκτωβρίου, θα απαντήσει στην Εκκλησία της Ελλάδος για την αναγνώριση της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας.

Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία οι ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας θα απαντήσουν εκ μέρους του Πατριαρχείου Μόσχας στην απόφαση της Ελληνικής Εκκλησίας να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στη «νέα Εκκλησία» της Ουκρανίας και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να χειριστεί περαιτέρω το ζήτημα, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα μέλη της Συνόδου θα συγκεντρωθούν στην κεντρική διοίκηση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την επίσημη, μόνιμη κατοικία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, στη Μονή του Αγίου Ντάνιλοφ, στη Μόσχα.
«Παρά τα αιτήματα κάποιων ιεραρχών να αποφύγουμε να πάρουμε άμεσα κάποια απόφαση, θα μελετήσουμε προσεκτικά τις αποφάσεις. Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα αξιολογήσει τις αποφάσεις και τις συνέπειές τους για τον Ορθόδοξο κόσμο και για τις διαεκκλησιαστικές σχέσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ.
Υπενθυμίζεται ότι σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε το δικαίωμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία, καθώς και το προνόμιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα. Σημειώνεται ότι επτά μητροπολίτες ζήτησαν αναβολή για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέδωσε τον τόμο της αυτοκεφαλίας στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας. Είχε προηγηθεί η λεγόμενη «ενωτική σύνοδος» στο Κίεβο για τη συγκρότηση της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Επιφάνιο.

Τόσο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας όσο και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δέχτηκαν να αναγνωρίσουν τη νέα εκκλησιαστική δομή όπως και την απόφαση για χορήγηση αυτοκεφαλίας. Για «νομιμοποίηση του σχίσματος» μίλησε το Πατριαρχείο Μόσχας προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)