6/11/19

Η ΔΙΣ μελέτησε επιστολή της ΠΕΘ και την απόφαση του ΕΔΔΑ για τα Θρησκευτικά και αναμένει τις ενέργειες του Υπουργείου

Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Ιερά Σύνοδος
(6/11/2019)
Συνήλθε από την Δευτέρα 4 έως και σήμερα 6 Νοεμβρίου η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις τρεις Συνεδρίες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:
Ενέκρινε την τοποθέτηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Βαρνάβα Θεοχάρη στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κατόπιν εισηγήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Επλήρωσε τις κενές επιτελικές θέσεις της Ιεράς Συνόδου, διορίζοντας:

- Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Νεκτάριο Καρσιώτη, ως Γραμματέα Κωδικογράφο της Ιεράς Συνόδου.
- Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Πολύκαρπο Κεντικελένη, στο Γραφείο Αρχείου της Ιεράς Συνόδου.
- Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Μάξιμο Μητράρα, στο Γραφείο Επικυρώσεων της Ιεράς Συνόδου.
- Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Αθηναγόρα Σουπουρτζή, ως Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων.
- Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Σάββα Ζέρβα, ως Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Έργου και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως.
- Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Χερουβείμ Μουστάκα, ως Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας.
- Τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Παντελεήμονα Παπασυννεφάκη, ως Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών.
Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος:

α) Περί της λειτουργίας αυτής κατά τα έτη 2020-2021.

β) Περί της συνάξεως των εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την οργάνωση των εορταστικών Εκδηλώσεων για την επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

γ) Περί του μαθητικού διαγωνισμού Μαθητών της τρίτης τάξεως των Γυμνασίων για την προβολή προσωπικοτήτων κατά την περίοδο της Επαναστάσεως του 1821.

δ) Περί της Τιμητικής Εκδηλώσεως εις μνήμην του προσφάτως κοιμηθέντος Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολοπούλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 18η Νοεμβρίου ε.έ. στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου.

Ενέκρινε τον υποβληθέντα απολογισμό του υπό της Ε.Σ.Ε. Πολιτιστικής Ταυτότητος διοργανωθέντος Η’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, την πρόταση περί διοργανώσεως του Θ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το έτος 2020, ως και τους τίτλους και την ανακοίνωση συμμετοχής στα Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια των ετών 2020 και 2021.

Εξέτασε επιστολή της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ), ενώ ενημερώθηκε και περί της προσφάτου αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) περί του ζητήματος του μαθήματος των Θρησκευτικών και αναμένει σύμφωνα και με παλαιότερη απόφασή της, τις ενέργειες του αρμοδίου Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ενέκρινε κατ’ αρχήν την υποβληθείσα πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος (Υποεπιτροπή Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων), την σχετική με την δημιουργία «ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» και «ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» της ως άνω Συνοδικής Επιτροπής και αναμένει την συγκεκριμενοποίηση της σχετικής προτάσεως.

Απεφάσισε την σύνταξη και την αποστολή φυλλαδίου ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ προς ενημέρωση όλων περί της καύσεως και της αποτεφρώσεως των νεκρών, επί του θέματος δε αυτού εμμένει ως οφείλει στην δογματική διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας μας Εκκλησίας που τελεί υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε Κανονισμούς Ιερών Μονών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Εισηγήσεις Συνοδικών Επιτροπών, αποσπάσεις κληρικών και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Διοικούσα Εκκλησία της Ελλάδος έχει προ πολλού απεμπολήσει το δικαίωμα που της δίνει ο Καταστατικός της Χάρτης να παρεμβαίνει για το μάθημα Θρησκευτικών. Ακόμη χειρότερα έχει ταυτιστεί, σε επίπεδο αρχιεπισκοπικής αυλής, με τους νεωτεριστές θεολόγους που μας έφτασαν ως εδώ. Τώρα "απλώς αναμένει"! Δεν έχει καμία θέση; Δεν έχει άποψη; Δεν παρεμβαίνει; Ούτε καν εκφράζει επιθυμία για το σε ποια κατεύθυνση να είναι οι ενέργειες του Υπουργείου; Κρίμα...

Ανώνυμος είπε...

Σκοτώθηκε στη μελέτη...

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί να πάρει θέση η Διοικούσα Εκκλησία; Τελικά, φαίνεται ότι ο αρμόδιος να αποφασίζει τι είναι και τι δεν είναι ορθόδοξο είναι το ΣτΕ. Η Απόφαση της Ιεραρχίας του Ιουνίου του 2017 για τα Θρησκευτικά είδαμε να ανατρέπεται ωραιότατα στο ΣτΕ! Ας λέει η Εκκλησία! Εδώ φτάσαμε!

Ανώνυμος είπε...

Ο αρχιεπίσκοπος ,όπως και η πλειονότητα των ιεραρχών της ελλαδικής εκκλησίας δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για την τύχη του μαθήματος ,διότι δεν τους έχουμε δει να παίρνουν θέση και να προτείνουν λύσεις για όσα συμβαίνουν σχετικά με τα πολύπαθα θρησκευτικά τα τελευταία χρόνια. Φωτεινή εξαίρεση οι Ναυπάκτου Ιερόθεος και Πειραιώς Σεραφείμ, οι οποίοι στα κείμενά τους έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο κύριος Ιερώνυμος, περιορίζεται σε χλιαρά σχόλια και αόριστα ευχολόγια. Μήπως όμως με το κύρος που του δίνει το αξίωμά του και ο θεσμικός του ρόλος, θα έπρεπε να ενεργήσει συζητώντας με την υπουργό - και όχι να αναμένει τις αποφάσεις της -για τη διάσωση του μαθήματος, πριν αδειάσουν οι αίθουσες από μαθητές (ανεξέλεγκτα) για λόγους...συνείδησης και πριν φτάσουμε να οικτοίρουμε τους εαυτούς μας κατόπιν εορτής, για όσα μπορούσαμε να κάνουμε αλλά δεν τα κάναμε;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)