10/4/20

Σνόουντεν: Με τον κορονοϊό χτίζεται η αρχιτεκτονική της καταπίεσης

Την ανησυχία του για την δημοκρατία και το μέλλον, με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, εκφράζει ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Προβληματισμένος για το μέλλον της δημοκρατίας και των θεσμών εν μέσω της πανδημίας, εμφανίζεται ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ο Σνόουντεν, που εργαζόταν για την NSA και τη CIA, το 2012 αποκάλυψε ένα σκάνδαλο παραβίασης των ιδιωτικών δεδομένων εκατομμύρια πολιτών.
Σήμερα καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές και ζει σε άγνωστη τοποθεσία.
Μιλώντας στο Vice o Σνόουντεν ανέφερε πως η συγκεκριμένη πανδημία ήταν προβλέψιμη.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο προβλέψιμο από μια κρίση δημόσιας υγείας όπως μια πανδημία, σε έναν κόσμο όπου ζούμε απλώς ο ένας πάνω στον άλλο σε πολυσύχναστες και μολυσμένες πόλεις. Και κάθε ακαδημαϊκός, κάθε ερευνητής που το μελετούσε αυτό ήξερε ότι έρχεται. Και μάλιστα, ακόμη και οι υπηρεσίες πληροφοριών, μπορώ να σας πω από πρώτο χέρι, επειδή διαβάζουν τις αναφορές που προετοιμάζονται για τις πανδημίες».
Στη συνέχεια ο Σνόουντεν εκφράζει την έντονη ανησυχία για τη δημοκρατία και την ελευθερία των πολιτών σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας.
«Καθώς ο αυταρχισμός εξαπλώνεται, καθώς οι νόμοι έκτακτης ανάγκης πολλαπλασιάζονται, καθώς θυσιάζουμε τα δικαιώματά μας, θυσιάζουμε επίσης την ικανότητά μας να συλλάβουμε τη διαφάνεια σε έναν λιγότερο φιλελεύθερο και λιγότερο ελεύθερο κόσμο. Πιστεύετε πραγματικά ότι όταν το πρώτο κύμα, αυτό το δεύτερο κύμα, το 16ο κύμα του κορονοϊού είναι μια μακρά ξεχασμένη μνήμη, ότι αυτές οι δυνατότητες δεν θα διατηρηθούν; Ότι αυτά τα δεδομένα δεν θα διατηρηθούν; Ανεξάρτητα από το πώς χρησιμοποιείται, αυτό που «χτίζεται» είναι η αρχιτεκτονική της καταπίεσης», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)