1/11/20

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει τις εκκλησίες

Εξόδιος ακολουθία Μητροπολίτου Μαυροβουνίου Αμφιλοχίου (01.11.2020)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει τις εκκλησίες
Ύπουλα, σιγά – σιγά, χωρίς μεγάλες φωνές και επίσημες ανακοινώσεις, η κυβέρνηση προχωρά στο ουσιαστικό κλείσιμο των εκκλησιών, με τη Διοικούσα Εκκλησία να μην αντιδρά ουδόλως, μάλλον δε και να συμφωνεί σε όλα.
Συγκεκριμένα, με την εξαγγελία των νέων μέτρων για τον covid-19 από τον πρωθυπουργό και την εξειδίκευσή τους από τους αρμόδιους υπουργούς, περισσότερη από τη μισή Ελλάδα, όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, θεωρούνται πλέον «κόκκινη» περιοχή, επιπέδου Β, «αυξημένου κινδύνου», για την οποία μεταξύ των άλλων μέτρων ισχύει ότι: «Για τους χώρους λατρείας στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές και λειτουργίες». Με αυτές τις λέξεις ακριβώς περιέγραψε τα μέτρα ο Νίκος Χαρδαλιάς και πριν ακόμη την ακριβή διατύπωση του ΦΕΚ, που δεν αναμένεται να διαφοροποιεί σε κάτι τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι σε κάθε ναό ασχέτως τετραγωνικών μέτρων θα πρέπει να εισέρχονται μόνο 9 άτομα! Και στο μικρότερο εξωκκλήσι ενός χωριού και στο ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης ή στη Μητρόπολη Αθηνών! Εάν αυτό δεν λέγεται κάψιμο της ανθρώπινης λογικής, εάν αυτή η οριζόντια ισοπεδωτική ρύθμιση για την λατρεία των πιστών δεν αποτελεί πρόκληση, τότε ας απαντήσουμε όλοι στο ερώτημα ποιοι είναι τελικά οι «ψεκασμένοι» σε αυτή τη χώρα; Οι πολίτες που συνεχίζουν να σκέφτονται έστω και λίγο λογικά - ας αφήσουμε κατά μέρος την πνευματική προσέγγιση του ζητήματος -  ή τα επιτελεία των «σοφών» επιστημόνων και πολιτικών που καθημερινά μας ξεφουρνίζουν και από μία δέσμη μέτρων ισοπεδωτικών, χωρίς διακρίσεις, χωρίς περίσκεψη, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς απλή λογική;  
Ουσιαστικά πρόκειται για κλείσιμο των ναών και στέρηση του συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας στην πίστη, της μετοχής στη λατρευτική ζωή. Ήδη σήμερα Κυριακή σε πολλούς ναούς οι θύρες ήταν κλειστές με σημειώματα ότι «καλύφθηκε ο προβλεπόμενος αριθμός εισερχομένων (9)», «τηρείται σειρά προτεραιότητας – επιτρέπονται 9 άτομα εντός του ναού», και άλλα τραγελαφικά. Επίτροποι, κανδηλανάφτες, μοναχοί και μοναχές «έφραζαν» την πόρτα της εισόδου του ναού, με τους ναούς άδειους (μόνο με 9 άτομα) και τους πιστούς είτε να παραμένουν στο προαύλιο (όταν δεν τους «εκδίωκαν» και από εκεί) ή να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Και με σχετική καλοκαιρία σήμερα σε όλη σχεδόν τη χώρα. Τι θα συμβεί άραγε τις επόμενες ημέρες καθώς ο χειμώνας θα πλησιάζει; Κάποιοι λίγοι ιερείς επέτρεψαν δειλά μικρές «παραβάσεις» του ορίου των 9 ατόμων και άλλοι έψαχναν τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να γίνει η Μετάληψη των πιστών που παρέμειναν εκτός του ναού.
Η κυβέρνηση έκλεισε ουσιαστικά τους ναούς, όχι για τα Χριστούγεννα αλλά πριν ακόμη αρχίσει η νηστεία των Χριστουγέννων! Σκεφθείτε τι θα κάνουν όταν θα πλησιάζει η μεγάλη εορτή… Πολλοί πιστοί «σιγοβράζουν», άλλοι είναι πλήρως απογοητευμένοι από τη Διοικούσα Εκκλησία, άλλοι σκέφτονται τρόπους πνευματικής επιβίωσης και είναι άγνωστο που μπορεί να οδηγήσει τελικά η «σκληρή» γραμμή της κυβέρνησης που έχει εξασφαλίσει (άγνωστο με ποιο τρόπο) την πλήρη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου σε όσα μέτρα κι αν λαμβάνει σε βάρος της λατρευτικής ζωής των πιστών.
Την ίδια στιγμή στο Μαυροβούνιο μέγα πλήθος πιστών αποχαιρέτησε σήμερα τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο θέτοντας την πνευματική ευαισθησία πολύ πιο πάνω από τον φόβο της εξάπλωσης ενός ιού. Και να σκεφθεί κανείς ότι κατά πως γράφουν τα γνωστά ΜΜΕ ο μακαριστός Μητροπολίτης πέθανε από κορωνοϊό!  

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1.11.2020
Εκπλήσσομαι και εξοργίζομαι ταυτόχρονα, διότι ένα τέτοιο μέτρο, προσβάλλει όλους τους πιστούς χριστιανούς. Μάλλον, η αντίχριστη κεντρική εξουσία μισεί το χριστιανισμό κι έτσι βρίσκει ευκαιρίες για να τον επιτίθεται. Τι θα τους πείραζε εάν επιτρέπονταν σαράντα ή πενήντα άτομα με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των, αντί εννέα ; Τίποτα. Κανένας κίνδυνος δεν θα υπήρχε. Δεν θέλω να πιστέψω ότι, ένα τέτοιο μέτρο εφαρμόζεται και σε άλλη ορθόδοξη χώρα. Αν συμβαίνει μόνο σε μας, τότε ως ορθόδοξη χώρα είμαστε άκρως επικίνδυνη και απαράδεκτη.΄Αραγε, το μέτρο αυτό θα ισχύει επίσης για τα μουσουλμανικά τζαμιά και τις εβραϊκές συναγωγές ή μόνο για τις χριστιανικές εκκλησίες;

Ανώνυμος είπε...

Τι τα γράφεις εδω;
Δεσπότη δεν έχεις;
Πήγαινε μαζί με άλλους ευλαβείς πιστούς και διαμαρτυρηθείτε.

Ομοίως και στους ιερείς που εφαρμόζουν τα ΦΕΚ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός είναι ο κύριος Μητσοτάκης και η παρέα του.
Αυτός είναι ο σεβασμός του στη θρησκευτική ελευθερία.

Νικήτας Αποστόλου είπε...

Πληροφορηθήκαμε ότι ο Εισαγγελεύς Πρωτοδικών Κέρκυρας άσκησε έφεση κατά της αποφάσεως του δικαστηρίου που αθώωσε τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την υπόθεση της λιτανεύσεως του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή των Βαΐων.
Το γεγονός αυτό θέτει στην επικαιρότητα το ζήτημα της νομιμοφροσύνης των Χριστιανών προς τις κοσμικές εξουσίες. Τις θέσεις μου ως Χριστιανός για το θέμα αυτό εκθέτω παρακάτω.
Η Εκκλησία , είναι “σώμα Χριστού” (Α΄Κορινθ. Κεφ. ΙΒ 27). Όταν λέμε στρατευομένη Εκκλησία να εννοούμε όλο το σύνολο των πιστών μελών της ( λαϊκούς και κληρικούς).
H Εκκλησία συνιστά στα μέλη της, συγκεκριμένο τρόπο ζωής, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, που αναφέρεται στις σχέσεις με τον Θεό, τον «πλησίον», και τον εαυτό τους.
Σημειώνω τον τελικό επίγειο στόχο της Θείας Πρόνοιας το “ελθέτω η Βασιλεία Σου γεννηθήτω το θέλημα Σου ως εν Ουρανώ και επί της Γης”(Ματθ. Κεφ. 6 9-10). Στόχος, που θα υλοποιηθεί όταν “έλθει το πληρωμα του χρόνου” . (Μιχ. Δ. 1-8), (Δαν. Β 1-46, Ψαλμ. Νστ΄1-10, Ησαϊας Β 2-4 κ.α.)
Στα Ευαγγέλια (Ματθ. Κεφ. Δ 8-11), (Λουκάς Κεφ. Δ 5-8) & (Μαρκ. Ι 42-45) έχουμε τη διαπίστωση ότι τα Κράτη όπως διαχρονικά δομήθηκαν έχουν, ως αυτοσκοπό και ως θεσμική διάρθρωση και ως νοοτροπία εξουσίας, αντίθετη στόχευση προς την ανωτέρω στόχευση της Εκκλησίας.
Τα ανωτέρω πρέπει να τα έχουμε υπόψη μας, για να αντιληφθούμε ορθά όσα ο Απόστολος Παύλος στο κεφ. ΙΓ της προς Ρωμαίους Επιστολή. Εκεί ο Απόστολος μας τονίζει την αποστολή των εξουσιών ως εξής. “Θεού γαρ διάκονος εστί σοι εις το αγαθόν” Εδώ πρέπει να παρατηρήσουμε όμως ότι διάκονοι του Θεού εν προκειμένω δεν μπορεί να είναι φορείς εξουσιών που είναι τυραννικές και δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία. “...Ἐὰν οὖν ὁ Υἱὸς ὑμᾶς ἐλευθερώσῃ, ὄντως ἐλεύθεροι ἔσεσθαι” (Ἰωαν. Η 36). Υπ΄ αυτήν την έννοια η νομιμοφροσύνη του Χριστιανού προς τους φορείς των εξουσιών υπόκειται σε αυτήν την προϋπόθεση. Άλλως ισχύει η διακήρυξη του Αποστόλου Πέτρου “πειθαρχείν δει Θεω μάλλον ή ανθρώποις” (Πράξεις Αποστόλων Κεφ. Ε 29). Επομένως ο Χριστιανός αντιμάχεται την αδικία, την ανισότητα την καταπίεση και την αυθαιρεσία . Αντιμάχεται γενικά θεσμούς νοοτροπίες και πρακτικές πάσης φύσεως αρχόντων που εμποδίζουν να υλοποιηθεί η επαγγελία του Κυρίου μας για όλη η ανθρωπότητα “και γενήσεται μια ποίμνη εις ποιμήν” (Ιωαν. Ι΄ 16).
Οι Επίσκοποι της Εκκλησίας μας , ως ποιμένες, διάδοχοι των Αποστόλων, οφείλουν να εξηγήσουν προς τους πιστούς , πως και γιατί δέχονται η Εκκλησία του Χριστού , σήμερα και για άγνωστο χρόνο, ό,τι έχει μέσα της που είναι Θεανθρώπινο και αδιαίρετο η Θεία η Ευχαριστία και κάθε θείον μυστήριον και γενικά όλη η ζωή και η διάρθρωσή της, να τίθεται σε ένα είδος “χειμερίας νάρκης” . Αλλά και μέχρι πότε; Για έναν μήνα για δυό τρείς , για χρόνια; ¨Ηδη έχουμε περάσει το εξάμηνο.
Σημειώνω ότι άλλο η ατομική προσευχή και άλλο η κοινή προσευχή όλων των πιστών και τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Oikonomidou Juli είπε...

Να ισχύσει το μέτρο και στα λεωφορεία και στα αεροπλάνα... 9 άτομα παντού! Είναι απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν!!!

Ανώνυμος είπε...


Σχολικές αίθουσες 100 τ.μ. 25 άτομα. Εκκλησίες 500 και 600 τ.μ. 9 άτομα !! Νομίζω οι κυβερνώντες δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Αντιχριστιανική και η σημερινή κυβέρνηση των κατά τα άλλα συντηρητικών και νοικοκυραίων. Δυστυχώς!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)