30/12/20

Τρία ερωτήματα για τα εμβόλια

Ως ιστολόγιο δεν ασχολούμαστε εκτενώς με το θέμα του εμβολιασμού κατά του covid-19. Μερικές όμως πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που πέρασαν στα ψιλά των συστημικών ΜΜΕ, μας αναγκάζουν να θέσουμε τρία ερωτήματα.

1. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά παρενέβη σήμερα για δηλώσεις του Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ σχετικά με το εμβόλιο. Στις δηλώσεις αναφέρεται ότι στη διαδικασία παραγωγής του εμβολίου χρησιμοποιήθηκε υλικό από έκτρωση εμβρύου. Για το λόγο αυτό προφανώς ο τρόπος παραγωγής του εμβολίου ελέγχεται με τα κριτήρια της ορθόδοξης χριστιανικής (βιο)ηθικής. Άλλωστε, όπως πολλά ΜΜΕ μετέδωσαν τις προηγούμενες μέρες, τέτοιο ηθικό δίλημμα αντιμετώπισε και ο Πάπας, παίρνοντας τελικά την απόφαση να προτρέψει τους πιστούς του στον εμβολιασμό καθώς, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό, «είναι ηθικά αποδεκτό να λαμβάνουμε εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν χρησιμοποιήσει κυτταρικές σειρές από αποβλημένα έμβρυα στη διαδικασία έρευνας και παραγωγής τους». Το Βατικανό προσθέτει μάλιστα στην απόφασή του ότι «η χρήση αυτών των εμβολίων δεν συνεπάγεται ηθική έγκριση της άμβλωσης». Η ανάγκη του Βατικανού να απαντήσει στο ζήτημα ηθικής προέκυψε από ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοηθικής στην οποία αναφέρεται ότι βλαστοκύτταρα από αποβλημένα έμβρυα από τις δεκαετίες 1960, 1970 και 1980 – που αναπαράγονται στο εργαστήριο για δεκαετίες ως «κυτταρικές σειρές» – έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλούς ερευνητές για το σχεδιασμό εμβολίων κατά της Covid-19, για παράδειγμα εντός των ομάδων των Astra Zeneca, Moderna και Pfizer. 
Το δικό μας ερώτημα είναι εάν η Ορθόδοξη Εκκλησία αποδέχεται την απόφανση του Βατικανού ως ηθικά ορθή ή εάν η μέθοδος παραγωγής του εμβολίου και επομένως και το προϊόν της έρευνας (εμβόλιο) απορρίπτονται ως αντιβαίνοντα στην ορθόδοξη χριστιανική ηθική.

2. Ο Μητροπολίτης Ιλιού Αθηναγόρας πριν λίγες μέρες έκανε λόγο για πολυσέλιδη επιστολή της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος που εστάλη στη Σύνοδο σχετικά με τα εμβόλια. Ο Μητροπολίτης είπε ότι η επιστολή ουσιαστικά τέθηκε στο περιθώριο από τα μέλη της ΔΙΣ, επειδή δεν περιείχε σαφείς απαντήσεις για τον εμβολιασμό. Αναφέρεται άραγε το κείμενο αυτό και στο παραπάνω ζήτημα; Κι αν όχι, δεν θα πρέπει να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση; Θα δημοσιευθεί το κείμενο της Επιτροπής Βιοηθικής που εστάλη στη Σύνοδο;

3. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων είπε μεταξύ άλλων: «Οι παρενέργειες συνήθως επικεντρώνονται την πρώτη εβδομάδα ή το πολύ στους δύο πρώτους μήνες. Τώρα, μακροχρόνια μπορεί να υπάρξει κάτι, δεν είμαστε θεοί να ξέρουμε τι θα γίνει μετά από 20 – 30 χρόνια. Αλλά σκεφθείτε την πιθανότητα, που είναι πάρα πολύ υψηλή, να χάσεις τη ζωή σου τώρα, σε σχέση με το να έχεις ένα ήπιο νόσημα…». Ο δημοσιογράφος διέκοψε το λόγο της κ. Λινού, για να μην εξηγήσει περισσότερο τη θέση της. Το ερώτημα είναι για τι είδους νόσημα μιλάει η κ. Λινού και επίσης, εάν τώρα γίνει ομαδικός εμβολιασμός, μετά από 20-30 χρόνια οι σημερινοί νέοι θα είναι ασθενείς με ήπιο νόσημα; Και το ερώτημα  αυτό αναζητά απαντήσεις από την Επιτροπή Βιοηθικής.

Κανένας δεν αρνείται ότι στα ζητήματα ιατρικής φύσεως τον πρώτο λόγο  έχουν οι γιατροί. Η σύγχρονη όμως ιατρική ακολουθεί πολλές φορές μονοπάτια που αντιβαίνουν τις αρχές της χριστιανικής διδασκαλίας. Το γεγονός αυτό άλλωστε γέννησε την επιστήμη της Βιοηθικής, η οποία και τώρα καλείται σε επίσημο και θεσμικό επίπεδο να δώσει απαντήσεις. Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια τους γιατρούς πριν βεβαιωθούμε ότι οι ιατρικές τους μέθοδοι εκτός από ασφαλείς  είναι χριστιανικά ηθικές και πνευματικά ορθές.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου γνώριζε ότι έκανε εμβόλιο το οποίο περιέχει στα συστατικά του κυτταρικους ιστούς από έμβρυα που έχουν υποστεί έκτρωση ;
Καμάρωνε μπροστά στις κάμερες για το κατόρθωμα του.

Έγραψε ολόκληρο άρθρο στο οποίο μας ενημέρωνε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους προέβη σε αυτήν την πράξη. Ήθελα να ήξερα αν τον ελέγχει η συνείδηση του .
Οφείλει να δώσει εξηγήσεις, να ζητήσει συγγνώμη και να παροτρύνει τον κόσμο να μην το κάνει το εμβόλιο. Καλή μετάνοια Σεβασμιωτατε.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως η Επιτροπή Βιοηθικής δεν έδωσε σαφή απάντηση γιατί χρειάζεται περισσότερα στοιχεία να μελετήσει; Πως μπορεί να απαντήσει άμεσα για ένα εμβόλιο που γίνεται με νέα μέθοδο, πρώτη φορά με αυτή τη μέθοδο (mRNA); Θα μπορούσε η ΔΙΣ να πει "επιφυλάσσομαι για την απάντηση" για αργότερα.
Αντί αυτού είδαμε από το κείμενο του Ναυπάκτου ότι ο Αρχιεπίσκοπος, για μια ακόμη φορά, χωρίς να εξετάσει το θέμα από ηθικής απόψεως, δήλωσε πλήρη συμφωνία με την κυβέρνηση και τους "ειδικούς" και έσπευσε να εμβολιάσει... τον Ναυπάκτου.

Ανώνυμος είπε...

Ean αρχίζεις κ εσύ τα ψεκασμενα, τι να σου πω;;;

Ανώνυμος είπε...

Έχεις επιχειρήματα φίλε μου ή απλά κολλάς ταμπέλες όπως ψεκασμενος, συνωμοσιολογος, ακραίος κλπ;
Πες την γνώμη σου ελεύθερα, στοιχειοθετησε την με τεκμήρια και επιχειρήματα.
Έτσι γίνεται ο διάλογος.

Ανώνυμος είπε...

Παπαγαλάκι της Νέας Τάξης είσαι ψεκασμένε ανώνυμε 1:29 μμ;

Α.

Ανώνυμος είπε...

Bre atheofovoi, tha eprepe na ntrepeste me th synomosiologia sas. Tosoi anthropoi exoun pethanei ki eseis to violi sas. Theo den exete mesa sas? Ntropi sas!

Αντώνης είπε...

Χριστός Ετέχθη!
Καλή Χρονιά!
Ευλογείτε!

Λοιπόν, δηλωμένος δωρητής οργάνων πέφτει θύμα ενός μανιακού και καταλήγει ετοιμοθάνατος στην κλίνη Νοσοκομείου.. οι γιατροί από άλλη Κλινική, δικτυωμένοι όντες, δε διστάζουν να παρακολουθήσουν την πορεία της υγείας αυτού του άτυχου νέου... κάποια στιγμή επέρχεται ο "καρδιακός θάνατος" του νέου και χωρίς καθυστέρηση τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα και με τη βοήθεια όλων των υπευθύνων αφαιρούν, μέσα σε μια 1-2 ώρες, όσα όργανα του νέου είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση και βοηθούν ισάριθμους ασθενείς που είναι στη λίστα αναμονής για μόσχευμα!!
Ποιος θα τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για τις παραπάνω κινήσεις;;; Ουδείς!! Ούτε η Εκκλησία!

Πάμε πάλι!
Νεαρά δεσποινίδα μέσα στο άγχος της ανεπιθύμητης κύησής της καταλήγει σε Κλινική για εκούσια αποβολή εμβρύου! Νόμιμα όλα για την Πολιτεία αν και φόνος για την Εκκλησία! Από ερευνητικό κέντρο άλλης Κλινικής γνωρίζουν τις δραστηριότητες της 1ης και από τα εκατοντάδες έμβρυα τα οποία φονεύονται εκεί ζητούν και παίρνουν ένα πριν καταλήξει κι αυτό στο αποτεφρωτήριο! Αφαιρούν από τον πνεύμονα ή το νεφρό του εμβρύου λίγο ιστό και έτσι δημιουργούν την "κυτταρική σειρά" με το Χ όνομα την οποία χρησιμοποιούν για 50-60 χρόνια (τουλάχιστον!) φτιάχνοντας έτσι πολλά εμβόλια που έσωσαν και θα σώσουν χιλιάδες; εκατομμύρια;; ποιος ξέρει, τυχερότερους ανθρώπους!
Βρείτε και πείτε μου ποιο σημείο της δεύτερης ιστορίας θα κάνει κάποιον να αρνηθεί να εμβολιαστεί με εμβόλιο το οποίο παρασκευάστηκε με τη βοήθεια της Χ κυτταρικής σειράς επικαλούμενος Ηθικό/Πνευματικό "Μολυσμό"
Συγγνώμη αν σας κούρασα!
Χαίρετε!

Ανώνυμος είπε...

Τί έπαθε ο αθεόφοβος ανώνυμος 9:35 μ.μ. και βρίζεις χωρίς κανένα λόγο;
Και εσείς γιατί βάζετε τέτοια δηλητηριώδη και ανυπόστατα σχόλια σε κοινή θέα;

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη πέρασαν τα Χριστούγεννα. Έγινε και η Απόδοση των Χριστουγέννων.
Δηλαδή αν κατάλαβα σωστά, εσύ δεν θεωρείς αντίθετο με την χριστιανική ηθική, αν ένα φάρμακο ή εμβόλιο έχει μέσα του διάφορα στοιχεία από δολοφονημένα έμβρυα;;
Τα λέω σωστά;

Ανώνυμος είπε...

Ωραία! Αυτό είναι ένα επιχείρημα! Δίνεις αξία στην ζωή του ανθρώπου λοιπόν και καλά κανεις! Συμφωνώ μαζί σου.
Όμως, την ίδια αξία και τα ίδια δικαιώματα στη ζωή έχουν και τα εκτρωμενα έμβρυα από τα οποία προήλθαν τα εμβόλια. Ειναι ηθικό το: " Ο θάνατός σου η ζωη μου;"
Η συνομοσιολογια που βρισκεται; αν θες γίνε πιο σαφής.
Το CNN , το BBC , η Καθημερινή κλπ υιοθετούν επιστημονικες μελέτες στα ένθετα τους, οι οποίες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Είναι και αυτοί συνομοσιολογοι;

Αντώνης είπε...

@ Ανώνυμο 2 Ιανουαρίου 2021 - 11:28 μ.μ.
Χριστός Ετέχθη, χαρά μου :-)
(σου ακούγεται περίεργη και η συνήθεια του χθεσινού εορτασθέντος αγίου;;;)
Γιατί, εσύ θεωρείς μολυσμό τη μεταμόσχευση οργάνων νεκρού δότη;; ή τα έμβρυα τα σκοτώνουν οι ερευνητές;;

Αντώνης είπε...

@Ανώνυμο 3 Ιανουαρίου 2021 - 7:45 π.μ.

Τι λένε τα κανάλια, οτι τα έμβρυα τα σκοτώνουν οι ερευνητές για να δημιουργήσουν κυτταρικές σειρές;;
Εκατομμύρια έμβρυα έχουν φονευθεί τόσα χρόνια για ένα σωρό λόγους και μόνο λίγα, μετρημένα στα δάχτυλα, στην κυριολεξία, κατέληξαν στα ερευνητικά κέντρα αντί στη φωτιά ή στα σκουπίδια !!
Δε σκοτώνουν τα έμβρυα για να δημιουργήσουν κυτταρικές σειρές, τόσο απλά!!!
Και να γνωρίζεις οτι δεν παρακολουθώ τον τρόπο σκέψης του CNN ή του BBC ή του Πάπα!! Δε μ'ενδιαφέρει η άποψή τους κι ούτε θα τους χρησιμοποιούσα ποτέ ως "παράδειγμα"!
Ως παράδειγμα προς αποφυγήν, ίσως!!

Ανώνυμος είπε...

Πού είδε ο Αντώνης ν΄ αναφέρθηκε ο σχολιαστής 11:28 στη μεταμόσχευση οργάνων;
Δεν ξέρει να διαβάζει καλά τα σχόλια;
Τον ρώτησε μία απλή ερώτηση ο σχολιαστής 11:28 και αυτός αντί να απαντήσει, κάνει άσχετες ερωτήσεις. Γιατί Αντώνη;

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ κι εγώ μαζί σου στο ότι δεν με αφορά ο τρόπος σκέψης του BBC και του Πάπα. Σου λέω απλώς ότι δεν είναι σενάριο συνωμοσίας το γεγονός ότι τα εμβόλια έχουν δημιουργηθεί από κυταρικους ιστούς από εκτρωμενα έμβρυα. Σε αυτό συμφωνούμε.

Το ζητούμενο είναι: Αν είναι σύμφωνο με την Χριστιανική ηθική να κάνουμε ένα τέτοιο εμβόλιο.

Τελικά ο Σεβ. Κυθήρων είχε δίκιο και έχω να πω ότι είναι ο μόνος που αντιστέκεται και ομολογεί την Αλήθεια.

Αντώνης είπε...

@ Ανώνυμο 3 Ιανουαρίου 2021 - 12:33 μ.μ.

Από καιρού εις καιρόν μου αρέσει να κάνω ερωτήσεις! Πάντα σχετικές με το θέμα μας!
Λοιπόν, εσύ μπορείς να μου πεις γιατί να έχω θέμα με τα εμβόλια κατά την παρασκευή των οποίων οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυτταρικές σειρές από ανθρώπινα έμβρυα όταν αυτά τα έμβρυα δεν τα σκότωσαν οι ίδιοι όπως δεν σκότωσαν τους δότες οργάνων αυτοί που πήραν τα όργανα και βοήθησαν άλλους;; Νεκρός στη μια περίπτωση νεκρός και στην άλλη.
(Την ερώτησή σου τη θεώρησα "ρητορική" αφού είναι ηλίου φαεινότερον τί θεωρώ σωστό.. Φυσικά έως ότου υπάρξει γνώμη της Εκκλησίας!)

Αν είναι η αλήθεια αυτό που λέει ο άγιος Κυθήρων και εσείς @ [Ανώνυμε 3 Ιανουαρίου 2021 - 12:45 μ.μ.] θα έπρεπε να μας πείτε σε ποιο σημείο βλέπετε πνευματικό μολυσμό!
Γιατί αν δεχθείτε οτι τα έμβρυα δεν τα σκοτώνουν οι ερευνητές τότε η θέση σας είναι στον αέρα! Κυριολεκτικά!!

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη,
ούτε η δωρεά οργάνων είναι ηθική πράξη, οργάνων από εγκεφαλικά νεκρό που τον "τελειώνουν" για να λάβουν τα όργανα!

Αντώνης είπε...

@Ανώνυμε, 3 Ιανουαρίου 2021 - 5:16 μ.μ.

Μιλάω για δωρεά οργάνων μετά από καρδιακό θάνατο!! Στην περίπτωση αυτή δε μπαίνει κανένα θέμα από κανέναν!! Να μη τα μπερδεύουμε!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)