27/10/09

Να καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο ζήτησε ο Κριαράς από τον πρωθυπουργό

πηγή: Καθημερινή
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την ευκαιρία να θέσει για πρώτη φορά διά ζώσης σε πρωθυπουργό τις απόψεις του για την Παιδεία είχε χθες, στο 104ο έτος της ηλικίας του, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Κριαράς. Σε συνάντηση μισής και πλέον ώρας στο σπίτι του επί της οδού Αγγελάκη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γ. Παπανδρέου άκουσε με σεβασμό τη σταθερή εδώ και χρόνια άποψη του μαχόμενου δημοτικιστή για την κατάργηση της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο Γυμνάσιο..........

αίτημα που είχε θέσει κατ’ επανάληψη σε επιστολές του τόσο σε πρωθυπουργούς όσο και σε υπουργούς Παιδείας.
«Ομολογώ ότι ειναι η πρώτη φορά που θέτω κατ’ ιδίαν σε πρωθυπουργό τις απόψεις μου. Ο κ. Παπανδρέου με εξέπληξε, αλλά με εξέπληξε ευχάριστα με την επίσκεψή του», ανέφερε στην «Κ» ο υπεραιωνόβιος λόγιος δάσκαλος, που στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου κατείχε την τελευταία και τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
«Σε αυτήν την ευχάριστη συνάντηση υπογράμμισα στον πρωθυπουργό την ανάγκη να επαναφέρει το παλαιό σύστημα διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας -την κατάργησή της δηλαδή απο το γυμνάσιο και τον περιορισμό της στο λύκειο- που είχε καθιερώσει η μεταρρύθμιση του 1976 επί υπουργού Παιδείας Γεωργίου Ράλλη στην πρώτη μεταδικτατορική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή», εξήγησε. «Δυστυχώς δέκα χρόνια αργότερα, το 1986, ο τότε υπουργός Παιδείας Αντώνης Τρίτσης στην προσπάθειά του να καινοτομήσει και με τις επιρροές αντιδραστικών κύκλων επανέφερε τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής στο γυμνάσιο με την οποία διαφωνώ απολύτως. Η ταυτόχρονη διδασκαλία Νέων και Αρχαίων Ελληνικών στην πράξη προκαλεί σύγχυση, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι μαθητές να είναι γλωσσικά ακατάρτιστοι» υπογράμμισε ο κ. Κριαράς.
Ο πρωθυπουργός έδειξε να συμφωνεί με τις επιστημονικές απόψεις του ομότιμου καθηγητή, ο οποίος μάλιστα τον παρέπεμψε σε γραπτά μαθητών για να αντιληφθεί «το μέγεθος της γλωσσικής σύγχυσης», ενώ φάνηκε πρόθυμος να ενισχύσει τα οικονομικά του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας προκειμένου να συνεχίσει το επιστημονικό του έργο, μεταξύ αυτών το μνημειώδες λεξικό Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας -το επιστημονικό έργο του καθηγητή Εμμ. Κριαρά- που βρίσκεται στον 17ο τόμο του.

8 σχόλια:

Μία φιλόλογος είπε...

Άρχισαν τα όργανα...
Που τον ξέθαψαν τον πάππο, να κάνει το όνειρό του ο Γιώργος πραγματικότητα , λίγο πριν πεθάνει...

Ανώνυμος είπε...

http://www.ypepth.gr/el_ec_page1424.htm

ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ : ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ..ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ..

Ανώνυμος είπε...

AISXOS!!!
POY EINAI O LAOS NA ANTIDRASEI???
YPARXEI LAOS ORTHODOXOS EPITELOUS???

Ανώνυμος είπε...

Ο πρωθυπουργός έδειξε να συμφωνεί με τις επιστημονικές απόψεις του ομότιμου καθηγητή, ο οποίος μάλιστα τον παρέπεμψε σε γραπτά μαθητών για να αντιληφθεί το μέγεθος της γλωσσικής σύγχυσης..

ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ... Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΗΘΗΣ.. ΔΙΟΛΙΣΘΑΙΝΩΝ ΣΕ ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΕΙΣ ΣΟΛΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΙΣΜΟΥΣ

Επώνυμος

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Τι πάππος κυρία φιλόλογος; Αστειεύεστε ασφαλώς! Δεν μιλάμε για παλαιολιθική, νεολιθική ή έστω του χαλκού εποχή. Εδώ μιλάμε για άνθρωπο των σπηλαίων και εσείς μιλάτε για πάππο;

Ωραία άποψη! Να μη διδάσκουμε τα παιδιά μας αρχαία για να μείνουν αγράμματα. Τι να πει κανείς;

Κουράγιο πάντως! Οι Πασόκοι μόλις εγκαινίασαν την ευεργετική τους διακυβέρνηση. Εχουν να δουν τα μάτια μας και να χορτάσουν τα αυτιά μας πολλά ακόμη!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς και η τελευταία παράγραφος (όπως και οι άλλες) του σχολίου του κ. Τελεβάντου είναι αληθινή!

Ένας πιστός

Ένας φιλόλογος είπε...

Είστε αδαείς.Το να μαθαίνει ένα γυμνασιόπαιδο τα εις -μι ρήματα είναι σχιζοφρενικό! Τα αρχαία πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθούν από το Γυμνάσιο! Επίσης είναι απαράδεκτο η λογοτεχνία να αποτελεί μάθημα προς εξέτασιν.Όσο για τον Κριαρά,αποδεικνύει ότι η βιολογική νεότητα δε συμβαδίζει κατ'ανάγκην με την πνευματική! Είναι νέος με τα όλα του και μπροστά του όλοι εσείς είστε εκπαιδευτικά αρτιοσκληρωτικοί και μικρόνοοι!

Ανώνυμος είπε...

Μη αποκρίνου εις τον άφρονα (α-φιλόλογο 2009 11:01 μμ)
κατά την αφροσύνην αυτού δια να μη γένης και συ όμοιος αυτού.
Παροιμίαι ΚΣΤ'

Η/Υ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2010

Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά «επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων».
Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι «Η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Γι’ αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως».

Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως «νοηματική» γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν «σημειολογικές».

«Νοηματική γλώσσα» θεωρείται η γλώσσα στην οποία το «σημαίνον» δηλαδή η λέξη και «το σημαινόμενο» δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει,(πράγμα, ιδέα, κατάσταση) έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ «σημειολογική» είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το α «πράγμα» (σημαινόμενο) εννοείται με το α (σημαίνον).

Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν «πρωτογένεια», ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν κάτι απλά επειδή έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν. Π.χ στην Ελληνική, η λέξη ενθουσιασμός=εν-Θεώ, γεωμετρία=γη+μετρώ, προφητεία=προ+φάω, άνθρωπος=ο αναθρών οπωπάς (ο αρθρώνων λόγο).

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ’ αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι’ αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.

Γι’ αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)