7/7/10

Επιστολή Μητροπολίτη Φθιώτιδος μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τα εκκλησιαστικά σχολεία

πηγή: romfea.gr
Την έντονη διαμαρτυρία του για την συγχώνευση των Εκκλησιαστικών Λυκείων προς το Υπουργείο Παιδείας, εξέφρασε με επίστολή του, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι την εν λόγω επιστολή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, την κοινοποιεί σε όλα τα Μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Μητροπολίτης Νικόλαος, στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "Τραγικόν είναι επίσης, ότι εις την απόφασίν της η κ. Υπουργός λέγει: «Έχοντες υπόψη την γνώμη του Εποπτικού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης που διατυπώθηκε στην αριθ. 1η /23-3-2010 συνεδρίασή του ...». Η γνώμη του Εποπτικού ήτο εντελώς αντίθετος με την Υπουργικήν απόφασιν καταργήσεως Εκκλησιαστικών Σχολείων."
Η επιστολή του Μητροπολίτη Φθιώτιδος έχει ως εξής:......
Μετά την Υπουργικήν απόφασιν Υ.Α. 49946/Α2 4-5-2010 ΦΕΚ 651/τ.Β/14-5-2010 της αξιοτίμου Υπουργού Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννας Διαμαντοπούλου, με την οποίαν καταργούνται και συγχωνεύονται Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια και μετά τα όσα αβασανίστως κυκλοφορούν εις τον εκκλησιαστικόν χώρον εις βάρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και εμού προσωπικώς, θεωρώ χρέος μου να σας ενημερώσω λεπτομερώς περί των όσων επράξαμεν, δια να έχετε πλήρη και αντικειμενικήν γνώσιν.

Ορισθείς εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δια την διαβούλευσιν με το Υπουργείον Παιδείας δια τα θέματα της Δευτεροβαθμίου Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως συνηντήθην μετά της αξιοτίμου κ. Υπουργού εις το Γραφείον της την 9ην Μαρτίου, ημέραν Τρίτην και ώρα 6 μ.μ., μετά της οποίας είχαμε μίαν σοβαράν, ειλικρινή και αξιοπρεπή συζήτησιν, παρουσία της Ιδιαιτέρας Γραμματέως αυτής κ. Χαντζηανδρέου. Η κ. Υπουργός είχε πλήρη εικόνα της καταστάσεως των Εκκλησιαστικών Σχολείων και επρότεινεν τον περιορισμόν των, υπογραμμίσασα, ότι έχει την σύμφωνον γνώμην της Ιεράς Συνόδου, επιτροπής Αρχιερέων και μεμονωμένων Μητροπολιτών. Από πλευράς μου υπέμνησα την υποχρέωσιν του Υπουργείου Παιδείας προς την Εκκλησιαστικήν Εκπαίδευσιν και τον Εφημεριακόν Κλήρον, η οποία απορρέει από την σύναψιν συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας και δεν δύναται να διακοπεί. Περί της συζητήσεως και των λεπτομερειών αυτής ενημέρωσα γραπτώς την Διαρκή Ιεράν Σύνοδον και απεφασίσθη η σύγκλησις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, εις την Μητρόπολιν των οποίων λειτουργούν Εκκλησιαστικά Σχολεία, δια την κατάθεσιν απόψεων και την κοινήν αντιμετώπισιν του όλου θέματος.

Την 11ην Μαρτίου, ημέραν Πέμπτην και ώραν 6ην απογευματινήν εις την αίθουσαν των συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επραγματοποιήθη η σύσκεψις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών υπό την Προεδρείαν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και απεφασίσθη να μη συνηγορήσωμεν εις κατάργησιν Εκκλησιαστικών Σχολείων άνευ συμφώνου γνώμης του επιχωρίου Μητροπολίτου.

Επίσης απεφασίσθη να ζητηθεί η επαναλειτουργία της Δ τάξεως του Λυκείου, ο διορισμός Κληρικού εις την θέσιν του Διευθυντού, η κάλυψις των δαπανών των Εκκλησιαστικών Οικοτροφείων από το Υπουργείον και η αλλαγή του συστήματος καλύψεως των θέσεων καθηγητών.

Τας προτάσεις της συσκέψεως ενέκρινεν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την 15ην Μαρτίου και απεφασίσθη να επιδοθούν εγγράφως εις εμέ δια να κατατεθούν εις το Εποπτικόν Συμβούλιον του Υπουργείου Παιδείας, το οποίον συνήλθε την 22αν Μαρτίου.

Εις το Εποπτικόν Συμβούλιον κατετέθη η υπ ἀριθμ. Πρωτ. 33200/Α2 «Εξαιρετικά επείγον» Υπηρεσιακή εισήγησις του Γενικού Διευθυντού Θρησκευμάτων κ. Ευαγγέλου Γιαλεσάκη «για την ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Λυκείων». Ο κ. Γενικός επρότεινε την κατάργησιν των εξής Σχολείων:



Εκκλησιαστικού Λυκείου Βόλου

Εκκλησιαστικού Λυκείου Καβάλας

Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου

Εκκλησιαστικού Λυκείου Βορείου Αιγαίου (Χίου)

Εκκλησιαστικού Λυκείου Τήνου

Εκκλησιαστικού Λυκείου Καρπενησίου

Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Κιλκίς

Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Τήνου

Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Αθηνών



και την ίδρυση Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Πατρών.



Ευθύς αμέσως μετά την εισήγησιν του κ. Γενικού ανέγνωσα την απόφασιν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, επεκαλέσθην τους ειδικούς Εκκλησιαστικούς και Εθνικούς λόγους ένεκα των οποίων έπρεπε να συνεχίσουν να υφίστανται ορισμένα Εκκλησιαστικά Σχολεία, όπως της Ιεράς Νήσου Τήνου, της ακριτικής Χίου και άλλα και εκάλεσα τα μέλη να στηρίξουν τας θέσεις της Εκκλησίας.

Γενομένης ψηφοφορίας εψηφίσαμεν την κατάργησιν των Εκκλησιαστικών Σχολείων Καρπενησίου και Βόλου, δια τα οποία είχαμε την σύμφωνον γνώμην των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, την ίδρυσιν Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Πατρών και εγώ ως Πρόεδρος την διατήρησιν απάντων των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Λυκείων καταθέσας συγχρόνως τας διαβεβαιώσεις των αδελφών Αρχιερέων, ότι θα συντείνουν τας προσπαθείας των δια την αναζωπύρωσιν του ενδιαφέροντος των κατοίκων της περιοχής των και δια την προσέλκυσιν μαθητών. Κατά την ψηφοφορίαν ως εμφαίνεται και από το επισυναπτόμενον πρακτικόν «του Εποπτικού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης υπ ἀριθμ. 1» είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

Δια το Εκκλησιαστικόν Λύκειον Κορίνθου υπήρξε ισοψηφία 3 + 3, αλλά με την ψήφο του Προέδρου διετηρείτο.

Δια το Εκκλησιαστικόν Λύκειον Χίου 4 υπέρ και 2 κατά. Και αυτό διετηρείτο.

Δια το Εκκλησιατικόν Γυμνάσιον και Λύκειον Τήνου 5 υπέρ και 1 κατά. Και αυτό διετηρείτο.

Δια το Εκκλησιαστικόν Γυμνάσιον και Λύκειον Αθηνών 4 υπέρ και 1 κατά. Και αυτό διετηρείτο.

Δια την συγχώνευσιν των Σχολείων Καβάλας και Κιλκίς 4 υπέρ και 2 κατά.

Δυστυχώς όμως δεν ελήφθησαν υπ ὄψιν, ούτε αι προτάσεις της Ιεράς Συνόδου, ούτε η απόφασις του Εποπτικού Συμβουλίου.

Η αξιότιμος κ. Υπουργός Παιδείας εις την Επιτροπήν Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής εις απάντησιν ερωτήματος του κ. Ανδρέου Λυκουρέντζου, είπε: «Υπεύθυνος είναι ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, ο οποίος είναι υπεύθυνος δια την Δευτεροβάθμιαν Εκπαίδευσιν, με τον οποίον είχαμε έρθει πολλές φορές σε επαφή, όπως και με τον Μητροπολίτην Σύρου, ο οποίος είναι υπεύθυνος δια τα ιδρύματα που φιλοξενούν τα παιδιά. Επανειλημμένα ήταν μαζί μας, επανειλημμένα βρεθήκαμε μαζί τους και βεβαίως συζητήσαμε και στο Εποπτικό Συμβούλιο που συμμετέχουν. Υπάρχει επεξεργασία, υπάρχουν προτάσεις, δεν σημαίνει όμως, ότι όταν κάνεις διαβούλευση αποδέχεσαι υποχρεωτικώς και τις προτάσεις των άλλων...».

Με την κυρία Υπουργόν συναντήθηκα μίαν και μοναδικήν φοράν την 9ην Μαρτίου το απόγευμα, ουδέποτε άλλοτε. Με παράγοντας του Υπουργείου Παιδείας συναντήθηκα εις το Εποπτικόν Συμβούλιον την 22αν Μαρτίου και επίσης με τον κ. Ευάγγελον Γιαλεσάκην, Γενικόν Διευθυντήν Θρησκευμάτων συναντήθηκα εις το Γραφείον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου παρά τη Ιερά Συνόδω. Μάλιστα την συνάντησιν προεκάλεσα προσωπικώς και παρεκάλεσα τον κ. Γενικόν να διακόψει την συνεδρίασιν του πολυμελούς Συμβουλίου της Ριζαρείου Σχολής και να έλθει εις την Ιεράν Σύνοδον εις συνάντησιν του Μακαριωτάτου. Ο Μακαριώτατος τον παρεκάλεσε δια την επαναλειτουργίαν της Δ τάξεως του Λυκείου, δια την οποίαν υπεσχέθη να εξεύρει τρόπον ο κ. Γιαλεσάκης. Ουδεμία άλλη συνάντησις εγένετο.

Τραγικόν είναι επίσης, ότι εις την απόφασίν της η κ. Υπουργός λέγει: «Έχοντες υπόψη την γνώμη του Εποπτικού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης που διατυπώθηκε στην αριθ. 1η /23-3-2010 συνεδρίασή του ...».

Η γνώμη του Εποπτικού ήτο εντελώς αντίθετος με την Υπουργικήν απόφασιν καταργήσεως Εκκλησιαστικών Σχολείων.



Σεβασμιώτατε.



«Παρακαλώ υμάς ανέχεσθε του λόγου και γαρ δια βραχέων επέστειλα υμίν» (Εβρ. 13,22).

Ταύτα παρέθεσα εν πάση δυνατή συντομία, δια να έχετε αληθινήν ενημέρωσιν επί του σπουδαιοτάτου τούτου ζητήματος της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, δια το οποίον υπήρξε εσκεμμένη παραπληροφόρησις και περίεργος φημολογία.

Αντελήφθητε, ότι το Υπουργείον είχε χαράξει εκ των προτέρων την ακολουθητέαν γραμμήν του. Εις την λύσιν αυτήν είχε συνηγορήσει παλαιότερον η Εκκλησία με προτάσεις επιτροπών και αυτής ταύτης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (1-10-2008).

Ιδικοί μας άνθρωποι εζήτησαν τον περιορισμόν του αριθμού των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Λυκείων, την αναστολήν, την συγχώνευσιν και την νέαν κατανομήν. Υπάρχουν έγγραφα, τα οποία επέδειξεν το Υπουργείον, όταν ημείς αγωνιωδώς εζητούσαμεν την διατήρησιν των Εκκλησιαστικών Σχολείων.

Είναι πασίδηλον, ότι η Εκκλησιαστική Εκπαίδευσις διέρχεται μεγάλην κρίσιν. Το Υπουργείον δια πολλούς λόγους, κυρίως οικονομικούς, ευχαρίστως θα παρέδιδεν εις την Εκκλησίαν την λειτουργίαν της Εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως. Μήπως είναι καιρός να περιστείλωμεν περιττάς δαπάνας, αι οποίαι αφειδώς διασκορπίζονται εις τον Εκκλησιαστικόν χώρον και να αναλάβωμεν την εκπαίδευσιν των υποψηφίων ιερέων μας;

Ταύτα εν σεβασμώ καταθέτω εις Υμάς και επικαλούμενος τας ευχάς Υμών διατελώ



Μετά της εν Κυρίω αγάπης

ελάχιστος εν Χριστώ αδελφός

+ Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)