22/9/10

Ο Πάπας για το Διάλογο Ορθοδόξων – Παπικών στη Βιέννη

Αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο μεταξύ των Ορθοδόξων και των Παπικών, που διεξάγεται στη Βιέννη. Στο διεξαγόμενο Διάλογο αναφέρθηκε ο Πάπας τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Το θέμα της τρέχουσας φάσης είναι ο ρόλος του Επισκόπου της Ρώμης στην κοινωνία της Οικουμενικής Εκκλησίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρώτη χιλιετία της χριστιανικής ιστορίας.....Η υπακοή στο θέλημα του Κυρίου Ιησού και η απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο Χριστιανισμός, μας υποχρεώνουν να δεσμευτούμε σοβαρά στην υπόθεση της αποκατάστασης πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών. Προτρέπω όλους σε έντονη προσευχή για το έργο της Επιτροπής και για τη συνεχή ανάπτυξη και την εδραίωση της ειρήνης και της αρμονίας μεταξύ των βαπτισμένων, ώστε να μπορούμε να δείξουμε στον κόσμο μία ολοένα και πιο αυθεντική ευαγγελική μαρτυρία»
Η δήλωση του Πάπα δείχνει τη σπουδή με την οποία θέλει να κινηθεί προς την ψευτοένωση μεταξύ όλων των «βαπτισμένων Χριστιανών». Καμία όμως πρόθεση μετάνοιας ή αποκήρυξης της κακοδοξίας δεν διαβλέπουμε στην παπική δήλωση. Αντιθέτως αβασάνιστα ο Πάπας προσπαθεί τώρα να στηρίξει την «ένωση των εκκλησιών» στο γεγονός ότι όλοι είμαστε βαπτισμένοι! Το «βάπτισμα» των Λατίνων όμως δεν είναι αποδεκτό (όπως και κανένα «μυστήριο») από τους Ορθοδόξους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)