7/2/12

Ο επιθανάτιος ρόγχος του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο

Η χθεσινή δήλωση του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη στα ΝΕΑ ότι το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο μετατρέπεται σε επιλεγόμενο δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους Θεολόγους που διδάσκουν στα σχολεία όλης της χώρας. Πρόκειται για το χειρότερο ενδεχόμενο που ξεπερνάει κατά πολύ την πρώτη μεθοδευμένη επίθεση κατά των Θρησκευτικών του Λυκείου με το περσινό σχέδιο μετατροπής του μαθήματος σε μονόωρο στη Β΄ Λυκείου και επιλογής στη Γ΄ τάξη...
Μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε επιλεγόμενο σε όλες τις τάξεις του Λυκείου ισοδυναμεί με κατάργησή του στην πράξη. Αν τελικά τεθεί σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο το τέλος του θρησκευτικού μαθήματος στο Λύκειο είναι προδιαγεγραμμένο. Ελάχιστα τμήματα επιλογής μαθήματος Θρησκευτικών που μπορεί να δημιουργηθούν σε κάποια λύκεια δεν θα αποτελούν παρά τον επιθανάτιο ρόγχο του μαθήματος στο Λύκειο (και έπεται το Γυμνάσιο).
Κι όμως. Κάποιοι στον εκκλησιαστικό και θεολογικό χώρο φαίνεται να μην αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη αυτή. Και όχι μόνο αυτό. Γνώριζαν και δεν είπαν τίποτε για να κινητοποιήσουν τον κλάδο. Αντίθετα μάλιστα καθησύχαζαν τους Θεολόγους δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι τελικά θα κερδηθεί και η 2η ώρα στη Β΄ Λυκείου.
Το ερώτημα είναι σαφές και περιμένει πειστική απάντηση: Γνώριζε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Σύμβουλος Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Σταύρος Γιαγκάζογλου ότι ετοιμάζεται μετατροπή του μαθήματος σε επιλεγόμενο; Κι αν ναι, γιατί δεν ξεσήκωσαν τον θεολογικό κόσμο; Μέχρι που, τέλος πάντων, φτάνει ο φιλοκυβερνητισμός και οι «καλές σχέσεις» με το Υπουργείο Παιδείας; Εάν πάλι δεν γνώριζαν, τι θα πράξουν τώρα ώστε να αποτρέψουν αυτό το σχέδιο;
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, ακούστηκαν ήδη και γράφτηκαν παραφωνίες από νεωτεριστές θεολόγους ότι η μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε επιλεγόμενο είναι ευκαιρία για να αναδείξουμε την αξία του μαθήματος! Τέτοιες ανοησίες είναι ανάξιες περαιτέρω σχολιασμού.
Και τώρα; Ο καθένας μας ας πράξει κατά συνείδησιν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)