29/4/12

Μοναχός Μωυσής, Μικρή κατήχηση

Μικρή κατήχηση
Γράφει ο μοναχός Μωυσής, αγιορείτης
Στους καιρούς μας, παρά τα όσα δεινά, υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν την αλήθεια, τη γνήσια Ορθοδοξία, για να ξεδιψάσουν πνευματικά. Επιθυμούν με λαχτάρα και φιλότιμο να γνωρίσουν την ακρίβεια της αλήθειας, της ζωντανής πίστεως και του βάθους τους. Δεν πρόκειται για σχολαστική ανάλυση των αληθειών της πίστεως, αλλά για κάθαρση του εσώτερου ανθρώπου. Είναι μια θεραπευτική μέθοδος, την οποία χρησιμοποιεί η Εκκλησία για να θεραπεύσει τον πεσμένο άνθρωπο, για να τον οδηγήσει στον αγιασμό και τη θέωση. Αυτός είναι ο σκοπός του ανθρώπου αλλά και ο στόχος της Εκκλησίας...

Στις παρελθούσες εορτές ήταν κατάμεστες οι εκκλησίες. Στο Άγιον Όρος εισήλθαν τη Μεγάλη Εβδομάδα πέντε χιλιάδες άνδρες. Η πίστη ζει. Πίστη είναι το πρώτο βήμα για να πλησιάσουμε στον Θεό. Δίχως την πίστη είναι αδύνατον να γνωρίσουμε τον Θεό. Χρειάζεται θεία φώτιση για να γνωρίσει κανείς τα μυστήρια του Θεού.

Μόνο με την καθαρότητά του μπορεί ο πιστός να γνωρίσει τον Θεό. Η χάρη του Θεού θα βοηθήσει τον άνθρωπο να τον κατανοήσει και να τον γνωρίσει. Δίχως αυτή την κατανόηση και γνώση θα ήταν δυστυχισμένος. Ο Θεός ονομάζεται πατέρας. Ως πλάστης, δημιουργός και προστάτης όλων. Πιστεύουμε σε τριαδικό θεό, που είναι η αυτοαγάπη. Η σχέση των αγιοτριαδικών προσώπων είναι η αγάπη και η πηγή της αγάπης. Από μεγάλη αγάπη δημιούργησε ο Θεός τον κόσμο.
Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από τον Πανάγαθο Θεό για να μετέχει των αγαθών του. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού. Μοιάζει με τον Θεό κατά την αγάπη. Η θεωρία της ωραιότητος του παραδείσου τον οδηγούσε σε δοξολογία και ευχαριστία. Έφθανε να συνομιλεί μαζί του καθημερινά. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κόσμος του κόσμου και εντελώς ελεύθερος. Αν δεν ήταν ελεύθερος, δεν θα χαιρόταν τα αγαθά που του πρόσφερε. Ο άνθρωπος όμως έκανε παράχρηση της ελευθερίας του και έχασε την οικείωση του παραδείσου. Αποτέλεσμα της ανταρσίας του ήταν ο πόνος και ο θάνατος, αφού ζωή δίχως Θεό είναι θάνατος. Με την παρακοή του βίωσε τον ψυχικό θάνατο. Η αμαρτία του στέρησε πολλά αγαθά.
Για να βοηθήσει ο Θεός τον πεσμένο άνθρωπο είναι η ενάνθρωση του Χριστού, η σταύρωση, η ανάσταση και η ανάληψη. Από αγάπη ο Θεός δεν άφησε το πλάσμα στην πτώση του. Έγινε ο Θεός άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος Θεός. Έπαθε ο απαθής, για να σωθεί ο εμπαθής. Ο Θεός έγινε σαρκοφόρος για να γίνει ο άνθρωπος πνευματοφόρος. Σημαντική η συμβολή της Παναγίας στο έργο της σωτηρίας του ανθρώπου.
Σώμα του Χριστού είναι η Εκκλησία και κεφαλή της το σώμα του Χριστού. Η Εκκλησία γεννήθηκε από τον Χριστό και τρέφεται από τον Χριστό. Η Εκκλησία φανερώθηκε στον κόσμο την ημέρα της αγίας Πεντηκοστής. Η είσοδός μας στην Εκκλησία γίνεται με το άγιο βάπτισμα. Την Εκκλησία διέσπασαν οι διάφορες αιρέσεις. Η πίστη στην αιώνια ζωή είναι βασική και βέβαιη. Η πρώτη παρουσία του Χριστού έγινε ταπεινά στη Βηθλεέμ. Η Δεύτερη Παρουσία του Χριστού θα γίνει ένδοξα και κανένας άνθρωπος δεν γνωρίζει σίγουρα πότε θα γίνει. Οι δίκαιοι θα ευφραίνονται αιώνια και οι αμετανόητοι θα δυστυχούν αιώνια. Ο Θεός ευλογείται στον ναό. Κάθε ναός είναι κομμάτι του ουρανού στη γη. Είναι απαραίτητος ο εκκλησιασμός και η μυστηριακή ζωή.
Οι εικόνες παρουσιάζουν αυτούς που πριν από εμάς θεώθηκαν και μας εμπνέουν. Ο σταυρός είναι σχήμα δυνάμεως κι ευλογίας. Τα τίμια λείψανα πηγές αγιασμού κι εμπνεύσεως. Η θεία λειτουργία είναι το μυστήριο των μυστηρίων, η μυστηριακή αναβίωση της ζωής του Χριστού, η βρώση και η πόση του σώματος και του αίματος του Χριστού, η μυστική ένωση με τον Χριστό. Τα μυστήρια είναι του βαπτίσματος, του χρίσματος, της ιεροσύνης, της εξομολογήσεως, του γάμου, της Θείας Ευχαριστία και του ιερού ευχελαίου.
Η ζωή της ασκήσεως, της προσευχής, της μετανοίας αποτελούν την ορθόδοξη πνευματικότητα. Ο Θεός μας προσκαλεί να γίνουμε κατά χάρη Θεοί. Σκοπός της ζωής μας είναι η θέωση. Η Εκκλησία είναι ο κύριος χώρος της θεώσεως. Το έλεος και τη χάρη ελκύουμε με το ταπεινό φρόνημα. Η έπαρση μόνο γκρεμίζει. Η ταπείνωση ανυψώνει και λυτρώνει. Ο Χριστός ταπεινώθηκε για να ανέλθουμε εμείς. Οι αγέρωχες μυροφόρες είχαν μεγάλη αγάπη και γνήσια ταπείνωση και αξιώθηκαν πρώτες να δουν τον ανοιχτό τάφο του Σωτήρος και Λυτρωτή Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)