25/7/19

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Η κυβέρνηση και ο πολιτισμός

Η κυβέρνηση και ο πολιτισμός
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Ο πολιτισμός λείπει από το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αυτό δίνεται έμφαση στις επενδύσεις, στη μείωση των φόρων, στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια, στην φύλαξη των συνόρων, στην εκπαίδευση, στο περιβάλλον, στο αποτελεσματικό κράτος, στην αναγέννηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, στις υποδομές και επισημαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο  «η Ελλάδα θα αποκτήσει φωνή και αξιοπιστία στην Ευρώπη και τον κόσμο». Πρόκειται περί λάθους εκτιμήσεως. Και αν  πετύχει η κυβέρνηση στους παραγωγικούς στόχους της η χώρα μας θα υπολείπεται σημαντικά των προηγμένων τεχνολογικά και επιστημονικά χωρών της ΕΕ.

Στην προσέγγισή της προς τις βιοτικές συνθήκες των άλλων ανεπτυγμένων χωρών ουσιαστικά θα βοηθηθεί από την καλλιέργεια της Παιδείας και του Πολιτισμού μας. Εδώ έχουμε το πλεονέκτημα που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας και καλλιέργησαν εκλεκτοί σύγχρονοί μας. Μόνο με τα πνευματικά εφόδιά μας μπορούμε να πρωτεύσουμε στην Ευρώπη. Μόνον σε αυτά υπερτερούμε και δεν τα αξιοποιούμε.
Η πολιτισμική φτώχεια μας οφείλεται στην «προοδευτική» ιντελιγκέντσια, που  διακατέχεται από πτωχοπροδρομισμό και ένα πάθος κακής απομίμησης της ξένης κουλτούρας. Δεν βιώνουμε και υποτιμάμε τον Πολιτισμό και την Ταυτότητά μας, που όλος ο άλλος κόσμος θαυμάζει! Σωστά όμως είπε ο  αρχιμουσικός Ρικάρντο Μούτι, πως «η Ελλάδα χωρίς την ταυτότητά της δεν είναι πια Ελλάδα».  
Στα παλιά τα χρόνια αφομοιώναμε και αναπτύσσαμε  τη γνώση και την πείρα των ξένων. Τώρα ακολουθούμε την αδιέξοδη κουλτούρα των ιθυνόντων της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Γιούνκερ στο στρατηγικό σχέδιο της Κομισιόν  για την περίοδο 2019 –2024 μίλησε  για «δίκαιη, προστατευτική, ανταγωνιστική, βιώσιμη Ευρώπη, που να ασκεί στρατηγική επιρροή στον κόσμο». Τα ίδια είπε και η νέα Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. Από αυτά που είπαν αποδεικνύεται ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός  είναι το μείζον πρόβλημα της Ευρώπης και όχι η ανάπτυξη.
Οι Βρυξέλλες δεν αντιλαμβάνονται ότι μια Ευρώπη χωρίς τα πολιτισμικά της θεμέλια είναι οντότητα με πήλινα πόδια. Δεν αντιλαμβάνονται ότι στη δημοκρατία η δημαγωγία και ο λαϊκισμός εμφανίζονται όταν υπάρχει απαίδευτο εκλογικό σώμα και οι πολίτες δεν κατανοούν πλήρως τι σημαίνει να αποτελούν μέρος μιας κοινωνίας, όπως είπε σε συνέντευξή του ο Γκρέγκορι Ναζ, καθηγητής της κλασσικής φιλολογίας στο Χάρβαρντ.

Η Κυβέρνηση οφείλει πρώτιστα να βελτιώσει το επίπεδο της Παιδείας του λαού, και να προβάλλει τον Πολιτισμό του χωρίς κόμπλεξ έναντι των Βρυξελλών. Μετά θα έρθουν όλα τα άλλα. Είναι ανησυχητικό  οι αμερικανίδες καθηγήτριες του Γέιλ Τόνι Ντόρφμαν και Έλεν Μακ Λάφλιν να παρατηρούν ότι «τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μελετώνται σε όλα τα πανεπιστήμια, ωστόσο στην Ελλάδα η έρευνα υπολείπεται». Οι ξένοι διψούν για τον Πολιτισμό μας. Φαίνεται από το ότι σε όλο τον κόσμο και αυτό το καλοκαίρι παίζονται οι αρχαίοι τραγικοί και παρουσιάζονται τα έπη του Ομήρου. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία.-  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)