14/5/23

Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος, Να μην εκδιωχθεί το μάθημα των Θρησκευτικών και να μην στερηθεί η πίστη σε όσους τη χρειάζονται

 

Με αφορμή την εθνική τραγωδία από τις δύο επιθέσεις στο Βελιγράδι με τραγικό απολογισμό τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος
έκανε έκκληση για προσευχή και για ειρήνη, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται συγκρούσεις, λογομαχίες και διαιρέσεις. Με το σύνθημα «Η Σερβία ενάντια στη βία» χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Μακαριώτατος κ.κ. Πορφύριος, στο κήρυγμά του μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ στην Bežanijska Kosa, κάλεσε σε προσευχή «για τα παιδιά μας, για την επικράτηση ειρήνης, καθώς και για να κατανοήσουμε ότι όλοι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον». 

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία: «Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η προσευχή. Και μην κρύβετε τα θρησκευτικά από τον δημόσιο χώρο, μην τα χάσουμε από τα σχολεία, ως μέρος της θρησκευτικής εκπαίδευσης, ως υποχρεωτικό μάθημα επιλογής. Το μάθημα των Θρησκευτικών έχει ήδη αναχθεί σε μάθημα επιλογής και δεν έχει μόνιμη θέση στο σχολικό σύστημα. Γι’ αυτό προτρέπω να μην εκδιωχθεί και να μην στερηθεί η πίστη σε όσους τη χρειάζονται. Σε αντίθετη περίπτωση  καταστρέφετε όλες τις προσπάθειές σας, ό,τι χτίζετε, και καταδικάζετε σε αποτυχία κάθε μάχη που δίνετε».

Επίσης, ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας αναφέρθηκε στις διάφορες φωνές οι οποίες κάνουν λόγο για παρέμβαση της Εκκλησίας στην πολιτεία: «Ακούμε ότι η Εκκλησία είναι ένοχη για τη βία εναντίον των γυναικών. Μην το κάνετε αυτό, γιατί θα σας απαντήσουμε και τότε όλοι θα δουν ότι όλα αυτά αποτελούν ψέματα. Έως τώρα δεν έχουμε απαντήσει σε αυτές τις δηλώσεις, γιατί προσευχόμαστε στον Θεό και προσευχόμαστε και για όσους μας κατηγορούν».

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, η Εκκλησία είναι ζωντανή και δεν χρειάζεται να την επιβάλει κανείς: «Η Εκκλησία δεν έχει τέτοια πρόθεση, γιατί τότε δεν θα ήταν Εκκλησία. Υπάρχουν εκείνοι που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την Εκκλησία. Υπάρχουν επίσης και αυτοί που κατηγορούν και συκοφαντούν την Εκκλησία, Επισκόπους, ιερείς, ακόμα και εμένα. Θα στραφούμε στον Κύριο με πίστη και προσευχή, αν και θα υπάρξουν καταστάσεις που θα χρειαστεί να μιλήσουμε και εμείς, γιατί ο Θεός μας εμπιστεύτηκε να φροντίζουμε όλους πνευματικά».

Σύγκληση Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας

Κατόπιν εισήγησης του Πατριάρχη Σερβίας, αποφασίστηκε η σύγκληση Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας, βάσει του άρθρου 59 του Συντάγματος του Πατριαρχείου Σερβίας.

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 στην κρύπτη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Πρίγκιπα Λαζάρου του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ.

Πορεία ενάντια στη βία

Με το σύνθημα «Η Σερβία ενάντια στη βία» δεκάδες χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν πριν δύο μέρες πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου. Η πορεία ξεκίνησε μπροστά από το κτίριο του σερβικού κοινοβουλίου και κατέληξε στο Νέο Βελιγράδι.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν για δύο ώρες κεντρικό οδικό κόμβο ανισόπεδων διαβάσεων. Τη διαδήλωση οργάνωσε η αντιπολίτευση και είναι η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε μετά τις δύο μαζικές δολοφονίες που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα και κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, του αρχηγού της κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών (BIA), την παραίτηση των μελών του Συμβουλίου Ηλεκτρονικών Μέσων (REM) και την αφαίρεση της άδειας χρήσης εθνικών συχνοτήτων για δύο ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια τα οποία, όπως καταγγέλλουν, προωθούν τη βία.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε ήρεμα παρά το γεγονός ότι πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων εγκλωβίστηκαν, αφού η αστυνομία δεν φρόντισε να αποκλείσει την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους απ’ όπου θα περνούσαν οι διαδηλωτές.

Λίγο πριν την έναρξη της πορείας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξη Τύπου κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «εκμεταλλεύεται δύο τραγικά γεγονότα για να προωθήσει τα πολιτικά της συμφέροντα».

 spc, Večernje novosti orthodoxianewsagency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)