11/11/08

ΥΠΕΠΘ: Μέτρα κατά της βίας στα σχολεία

Συνέντευξη τύπου του Υπ. Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα θέμα είναι η παιδική βία και η εφηβική βία κι όλα αυτά τα πράγματα. Πιστεύετε ότι τα γήπεδα είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά εν πάση περιπτώσει θα πάρουν τα κατάλληλα μαθήματα; Εγώ δεν έχω και πολύ μεγάλη σχέση με τα αθλητικά, αλλά έχω δει σημεία και τέρατα. Δηλαδή δε θα πήγαινα το παιδί μου εύκολα σε ένα γήπεδο εν πάση περιπτώσει, παρά το γεγονός ότι το θεωρώ ότι θα έπρεπε να το πηγαίνω το παιδί μου εύκολα εκεί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η βία της νέας γενιάς, η παιδική εγκληματικότητα και η παιδική παραβατικότητα είναι ένα από τα σημεία που προσελκύουν το ενδιαφέρον της πολιτικής μας και στα οποία θα εκδηλώσουμε πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.
Οι πρωτοβουλίες δεν είναι μόνο διαγνωστικές, δηλαδή να εντοπίζουμε το θέμα και να το περιγράφουμε, αλλά αφορούν και τη θεραπεία του, δηλαδή, πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε στην πράξη.
Θα σας πω λοιπόν ότι γίνεται μία πρωτοβουλία από το Υπουργείο για την αξιοποίηση των επιστημόνων της ψυχολογίας-παιδοψυχολογίας σε κάθε σχολική μονάδα προκειμένου να παρέχονται αντίστοιχες υπηρεσίες, ότι θα υπάρξει δηλαδή μέριμνα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ψυχολόγοι και παιδοψυχολόγοι να καλύπτουν τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Όταν θα είμαστε έτοιμοι θα σας ανακοινώσουμε τον τρόπο με τον οποίον θα παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες.
Τρίτον, έχουμε ήδη σχεδιάσει μέσα στα νέα αναλυτικά προγράμματα τα οποία αρχίζουν να συζητούνται τώρα την ειδική μέριμνα ώστε το παιδί να διαπαιδαγωγείται και έναντι αυτών των φαινομένων. Έχουμε σκεφθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να μην παρασύρονται οι νέοι σε τέτοιου είδους αντιδράσεις θα πρέπει να γίνεται η σωστή τους ενημέρωση και από το διαδίκτυο. Γι΄ αυτό και έχουμε πάρει μέτρα: κόμβοι που χρησιμοποιούνται στο σχολικό δίκτυο, που είναι το ισχυρότερο ηλεκτρονικό δίκτυο στη χώρα μας, να αξιοποιούν το ασφαλές διαδίκτυο, και να εκτοπίζουν τον νέο που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή από τόπους που παρασύρουν σε τέτοιου είδους φαινόμενα ή παραπληροφορούν διαφθείροντας νεανικές συνειδήσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι προσανατολισμένο και το πρόγραμμα «goneis.gr», που δεν περιορίζει μόνο την ενημέρωση στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ούτως ή άλλως εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή και επιμορφώνονται και ήδη 90 χιλιάδες έχουν επιμορφωθεί το διάστημα που διανύσαμε μέχρι τώρα, αλλά το προεκτείνει και στους γονείς, οι οποίοι στο σπίτι μπορούν να συνεχίσουν τη φροντίδα του δασκάλου προστατεύοντας το παιδί τους από κακή πληροφόρηση, που μπορεί να προέλθει μέσα από τις νέες τεχνολογίες.
Τέλος, παρακολουθούμε με ανησυχία το φαινόμενο της έξαρσης της σχολικής βίας από σχολικούς ή εξωσχολικούς παράγοντες, αλλά πάντοτε σε χώρους εκπαιδευτικούς, και μελετούμε την ανάληψη κάποιων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων σε συνεργασία με τη συντεταγμένη Πολιτεία.
Υπάρχουν τέτοιου είδους εξάρσεις φαινομένων σε κάποιες περιπτώσεις καταλήψεων δυστυχώς κυρίως από τους σχολικούς παράγοντες, θεωρούμε όμως ότι θα πρέπει κι αυτές να αντιμετωπισθούν και θα γίνει αυτό με μία σειρά πρωτοβουλιών που θα αναπτυχθούν από το Υπουργείο το επόμενο διάστημα.
Τέλος, να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους Αθλητικούς Συλλόγους και τα Ποδοσφαιρικά Σωματεία της χώρας, που δίπλα στις άλλες δραστηριότητές τους αναπτύσσουν τις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου όπου δείχνουν κατά κάποιο τρόπο τον τρόπο τον οποίον κι εμείς τον μιμούμαστε μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, και αναδεικνύουν τον αθλητισμό ως μία μέθοδο όχι απλά ανάπτυξης των ολυμπιακών αρχών και αξιών, αλλά και εκτόνωσης της νεανικής ενεργητικότητας.
Ένα από τα μέτρα που εμείς σκεφτόμαστε συμπληρωματικά με αυτή τη λογική να κάνουμε, είναι να μετεξελίξουμε τους «αυλοχώρους» όπου υπάρχουν σε αθλοχώρους προσβάσιμους για τα παιδιά της γειτονιάς την ώρα που το σχολείο δε θα λειτουργεί.
Έχουμε συζητήσει ήδη με το Υπουργείο Αθλητισμού τη σχετική πρωτοβουλία, αυτή τη στιγμή οι Επιτροπές μας κινητοποιούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει την επιμέλεια συντήρησης των χώρων να προχωρήσει σε αντίστοιχη συντήρηση και μετά θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία
Σχόλιο
- Καλή είναι η εισαγωγή παιδοψυχολόγων στα σχολεία. Αρκεί να γίνει με τρόπο σωστό που θα μπορεί να αποδώσει και στην πράξη.
- Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι ένα μέσο "εκτόνωσης της νεανικής ενεργητικότητας". Αλλά μην ξεχνούμε ότι ο αθλητισμός είναι και ο κύριος χώρος στην Ελλάδα και παγκοσμίως που γεννά φαινόμενα βίας από τους οπαδούς των ομάδων. Αρκετά μεγάλη προώθηση έχει δοθεί στην αθλητική παιδεία στην Ελλάδα. Τη μία η Ολυμπιακή Παιδεία, την άλλη η Καλλιπάτειρα, την επομένη τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης(ΤΑΔ), τώρα οι "αυλοχώροι" που θα χρειάζονται βέβαια και κανένα γυμναστή να τους φυλάει. Μήπως κάπου υπάρχει υπερβολή;
- Ο κ. Υπουργός δεν σκέφτηκε ότι η καταπολέμηση της βίας κυρίως μπορεί να γίνει με την ορθή διαμόρφωση του χαρακτήρα των μαθητών και τη δημιουργία σωστών προσωπικοτήτων; Γιατί παραβλέπει ολοκληρωτικά την προσφορά των θεολόγων και της Εκκλησίας στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών; Δεν γνωρίζει ότι η χριστιανική διδασκαλία και ζωή απομακρύνει κάθε άνθρωπο (και μάλιστα τους νέους) από τη ζωή της βίας και των καταχρήσεων; Δεν πιστεύει ότι η χριστιανική ζωή διδασκόμενη και εφαρμοζόμενη στην πράξη θα εξαλείψει τη νεανική βία; Διώξαμε τους ιερείς από τα σχολεία, υποβαθμίζουμε το μάθημα των θρησκευτικών, προσπαθούμε να καταργήσουμε προσευχή, εκκλησιασμό και εικόνες στις τάξεις και μετά θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη βία; Η βία, κ. Υπουργέ, καταργείται με τον αγιασμό των μαθητών, με την πνευματική ζωή, τη συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας και όχι με τα ανθρώπινα ημίμετρα που προτείνετε. Διότι "εάν μη Κύριος οικοδομήσει οίκον, εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδομούντες".
Υπενθυμίζω τα λόγια του Γέροντος Παϊσίου που δημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες για το πως επιδρά στους μαθητές ο εκκλησιασμός:
Και βλέπω σήμερα που απομακρύνουν τα παιδιά από την Εκκλησία, πως έχουν αγριέψει! Ενώ στην Εκκλησία το παιδάκι θα ηρεμήση, θα γίνη καλό παιδί, γιατί δέχεται την ευλογία του Θεού, αγιάζεται. Δεν τα αφήνουν να πηγαίνουν στην Εκκλησία, για να μην επηρεασθούν από τα πνευματικά! Από τις άλλες ανοησίες όχι μόνον δεν τα απομακρύνουν, αλλά τους τις διδάσκουν κιόλας! Μα δεν καταλαβαίνουν ότι τα παιδάκια, αν επηρεασθούν, ας υποθέσουμε, από την Εκκλησία, από την θρησκεία, στο κάτω-κάτω δεν θα κάνουν αταξίες, θα είναι φρόνιμα, θα έχουν επιμέλεια στα μαθήματά τους, δεν θα είναι ζαλισμένα όπως τώρα. Μέχρι να μεγαλώσουν, και στα θέματα τα εθνικά θα είναι σωστά τοποθετημένα, δεν θα μπλέξουν με παρέες, με ναρκωτικά, να αχρηστευθούν. Όλα αυτά δεν θα είναι μια προϋπόθεση να γίνουν καλοί άνθρωποι; Αυτό τουλάχιστον δεν το αναγνωρίζουν; Δεν το σέβονται;
Αλλά σκοπός τους τώρα είναι να απομακρύνουν τα παιδιά από την Εκκλησία. Τα δηλητηριάζουν, τα μολύνουν με διάφορες θεωρίες, κλονίζουν την πίστη τους. Τα εμποδίζουν από το καλό, για να τα αχρηστέψουν. Τα καταστρέφουν από μικρά. Και τα παιδάκια, φυσικά, από αρνάκια γίνονται κατσικάκια. Αρχίζουν μετά να χτυπούν άσχημα και τους γονείς τους και τους δασκάλους και αυτούς που τα κυβερνούν. Τα κάνουν όλα άνω-κάτω· συλλαλητήρια, καταλήψεις, αποχή από τα μαθήματα. Και τελικά, όταν φθάνουν να ξεκοιλιάσουν αυτούς που τα κυβερνούν, τότε θα βάλουν και αυτοί μυαλό.
-Και κάτι άλλο. Στη συνέντευξη του Υπουργού φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων. Είχαμε προ καιρού επισημάνει σε σχόλιο μας σε άρθρο της εφημερίδας Το Βήμα, ότι σχεδιάζεται μείωση των ωρών διδασκαλίας στο Γυμνάσιο. Τούτο δεν αποκλείεται να σημάνει νέο πόλεμο εναντίον του μαθήματος των Θρησκευτικών, αυτή τη φορά σε επίπεδο ωρών διδασκαλίας του. Τις απόψεις μας για το θέμα δείτε στο άρθρο: http://thriskeftika.blogspot.com/2008/09/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)