7/3/09

Απαλλαγές από τα Θρησκευτικά: Απόσυρση των εγκυκλίων του καλοκαιριού και όχι 4η εγκύκλιος

Με Επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων ζητάει τη λύση του ζητήματος των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά με την έκδοση νέας (4ης) εγκυκλίου η «οποία, με σαφήνεια και αποκλείοντας κάθε παρανόηση, θα ορίζει ότι από τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν μπορεί να απαλλάσσονται τα παιδιά των ορθοδόξων οικογενειών». Σημειώνει δε αμέσως παρακάτω ότι το ζήτημα προέκυψε με τις δύο πρώτες εγκυκλίους σχετικά με το θέμα που εκδόθηκαν το καλοκαίρι.
Σύμφωνα όμως με Ανακοίνωση της ΠΕΘ στις 5 Φεβρουαρίου και στη συνάντηση με τον κ. Κοτταρά, Διευθυντή του Γραφείου του Υπ. Παιδείας ζητήθηκε «η απόσυρση των εγκυκλίων του περασμένου καλοκαιριού που αναφέρονται στη δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών και επάνοδος στην προ των εγκυκλίων αυτών κατάσταση». Τότε είχαμε συγχαρεί την ΠΕΘ για τη σύμπλευσή της με τους Κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών που ζητούν απόσυρση των εγκυκλίων του καλοκαιριού. Γιατί τώρα η ΠΕΘ δεν επιμένει στο πρώτο της αίτημα για απόσυρση των εγκυκλίων αλλά ζητάει μια 4η εγκύκλιο; Αφού και η ίδια η ΠΕΘ διαπιστώνει ότι «το όλο ζήτημα δημιουργήθηκε, χωρίς λόγο το περασμένο καλοκαίρι, με την έκδοση των δύο πρώτων σχετικών εγκυκλίων», ποια άλλη λύση οριστική μπορεί να υπάρξει παρά η απόσυρση των εγκυκλίων αυτών; Πολλές φορές τονίσαμε γιατί οριστική λύση θα δοθεί με την απόσυρση των εγκυκλίων και όχι με έκδοση μίας ακόμη εγκυκλίου. Τη λύση αυτή προτείνει και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Κογκούλης (και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του). Την επάνοδο στην εγκύκλιο του 2002 ως την ορθότερη λύση είχε προτείνει εξάλλου και ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας που ασχολείται μεθοδικά με το θέμα. Αυτή τη λύση περιμένουμε να ζητήσει τελικά και η ΠΕΘ στην μελλοντική συνάντηση των μελών της με τον Υπουργό Παιδείας.
Γράφουμε όλα τα παραπάνω με κάθε σεβασμό προς τα μέλη της ΠΕΘ αλλά και εκφράζοντας την αγωνία μας για την εύρεση οριστικής λύσης του ζητήματος των απαλλαγών και όχι περαιτέρω περιπλοκής του θέματος (που μπορεί να δημιουργηθεί με μία 4η εγκύκλιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)