8/4/09

Δυσαρέσκεια και των Θεολόγων και του Συνηγόρου του Πολίτη από την κυβερνητική πολιτική για τα Θρησκευτικά

Ο Συνήγορος του Πολίτη και οι θεολόγοι έχουν κάτι κοινό! Και οι δύο είναι δυσαρεστημένοι από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα Θρησκευτικά!
.
Και εξηγούμαστε:
.
Ο Συνήγορος του Πολίτη
στην Ετήσια Έκθεσή του γράφει μεταξύ άλλων: «Ο Συνήγορος του Πολίτη χρειάζεται τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, συµπολιτευόµενης και αντιπολιτευόµενης, η οποία δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη, ιδίως όταν οι θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αντιβαίνουν σε απόψεις που εκφράζουν ισχυρές και οργανωµένες οµάδες πίεσης. Τέτοιες καταστάσεις έχει κατά καιρούς βιώσει η Αρχή, µε αποκορύφωµα την πρόσφατη υπόθεση (Νοέµβριος 2008) σχετικά µε τις προϋποθέσεις απαλλαγής των µαθητών από τη διδασκαλία του µαθήµατος των θρησκευτικών»
Δυσαρέσκεια λοιπόν γιατί ο Υπουργός δεν υιοθέτησε την προτροπή του για ξεκάθαρη χορήγηση δικαιώματος απαλλαγής σε όλους τους μαθητές.
.
Ως γνωστόν η αλλαγή στο καθεστώς των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά έγινε το καλοκαίρι με τρεις εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ. Οι εγκύκλιοι άνοιξαν ένα παράθυρο για την απαλλαγή και Ορθοδόξων μαθητών από το μάθημα. Ήδη μάλιστα κάποιοι μαθητές (λίγοι ευτυχώς) έχουν λάβει απαλλαγή παρόλο που είναι Ορθόδοξοι. Οι θεολόγοι από το περασμένο καλοκαίρι και μέχρι σήμερα διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις αποφάσεις αυτές του Υπ. Παιδείας και επιτακτικά ζητούμε την αναστολή των τριών εγκυκλίων του καλοκαιριού (με πρωτοπόρο στο αίτημα αυτό τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ). Όσο το Υπουργείο δεν υλοποιεί το αίτημά μας, έχουμε χίλιους λόγους να είμαστε δυσαρεστημένοι από τη στάση του απέναντι στον κλάδο και το μάθημά μας.
.
Το Υπουργείο καλείται λοιπόν να λάβει μία απόφαση με την οποία θα άρει τη δυσαρέσκεια των θεολόγων. Μια τέτοια απόφαση (η αναστολή των εγκυκλίων για τις απαλλαγές) πιθανότατα θα δυσαρεστήσει ακόμη περισσότερο το Συνήγορο του Πολίτη. Αλλά δεν πειράζει. Είναι που είναι δυσαρεστημένος, ας μείνει στη στεναχώρια του.
Κάθε αντίθετη απόφαση όμως που δεν θα αίρει τη δυσαρέσκεια των θεολόγων μπορεί να αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη για την ίδια την κυβέρνηση (ας μην ξεχνάμε τη δυσάρεστη για την ίδια πολιτική αποτυχία της κ. Γιαννάκου λόγω της επιμονής της στο θέμα του βιβλίου της Στ΄ Δημοτικού). Ας μην ξεχνούν όσοι ασκούν την πολιτική ότι το πολιτικό κόστος αντιχριστιανικών αποφάσεων είναι μεγάλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)