9/4/09

Διαμαρτυρία πολιτών για την εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" της ΝΕΤ

πηγή: http://aktines.blogspot.com/2009/04/blog-post_8201.html
.
Προς το διευθυντή της ΕΡΤ
κ. Χρ. Παναγόπουλο
και τους δημοσιογράφους της
κ. Βασ. Λυριντζή και κ. Δημ. Οικονόμου
Α θ ή ν α
.
Θέμα: Διαμαρτυρία για την εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»
.
Εκφράζουμε τη λύπη μας για το περιστατικό, το οποίο γύρισε την Ελληνική Τηλεόραση (Κρατική ΝΕΤ) πολλά χρόνια πίσω σε εποχές και χώρες, που κανείς δεν θέλει να θυμάται.
Συγκεκριμένα σε εκπομπή στις 3-4-2009 ήταν καλεσμένοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ Χρυσόστομος, ένας εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Κογκούλης. Ο κ. Κοσμήτορας και καθηγητής της Παιδαγωγικής στο τμήμα της Θεολογίας προσπαθούσε να εξηγήσει το περιεχόμενο της επιστολής του Αρχιεπισκόπου, που εστάλη στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διευκρίνιζε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι υποχρεωτικό για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, γι΄ αυτούς δηλαδή που βαπτίστηκαν στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Εξηγούσε – εν μέσῳ φωνασκούντων και διαμαρτυρομένων δημοσιογράφων ότι τάχα μιλά για άλλο θέμα – πως οι γονείς με τη βάπτιση του παιδιού τους δηλώνουν όχι μόνο την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου μαθήματος στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα, αλλά και τό είδος του προσανατολισμού, που επιθυμούν να έχει η παιδείας μας· ξαφνικά όμως διακόπηκε η μετάδοση και δεν επανήλθε στη γραμμή ο κ. Κοσμήτορας, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να επικοινωνήσει έστω και τηλεφωνικά.
Δείγμα σωστής δημοσιογραφίας είναι να εκθέτει απόψεις˙ και όχι να προσπαθεί να επιβάλει τις δικές της, φιμώνοντας τις άλλες, μέσα μάλιστα από ένα κρατικό κανάλι, που εκόντες - άκοντες το πληρώνουμε όλοι, ακόμη κι όσοι δεν έχουν τηλεόραση. Παρατηρήσαμε επίσης ότι στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» θέματα εκκλησιαστικά καί σχετικά με την ορθόδοξη πίστη αντιμετωπίζονται με τρόπο που δημιουργεί προβληματισμούς και ερωτηματικά. Μια τέτοια αντιμετώπιση δεν τιμά καθόλου το κρατικό κανάλι. Επιπλέον για το μάθημα των Θρησκευτικών από την ΕΡΤ-ΝΕΤ απαιτούμε σεβασμό· δεν μπορούμε να ανεχθούμε καμία παραπληροφόρηση.
Κύριε διευθυντά και κύριοι δημοσιογράφοι,
Αναφέρθηκε ως αιτία της διακοπής η πτώση του κυκλώματος. Ας μην υποτιμάται η νοημοσύνη μας με τέτοιου είδους δικαιολογίες. Δυστυχώς – πιστεύουμε - με τα δικά μας χρήματα κάποιοι ανέλαβαν εργολαβικά να επιβάλουν την άποψη της θορυβώδους μειοψηφίας.
Η εθνική τηλεόραση όμως δεν είναι ιδιωτικό μαγαζί.Αν η διακοπή οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα, περιμένουμε να αποκαταστήσετε το θέμα, αφού καλέσετε τόν κ. Κοσμήτορα καί τον αφήσετε να διατυπώσει τις απόψεις του.
________________________________
Κοινοποίηση:
κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα
Υφυπουργό Εσωτερικών (αρμόδιο για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης)
.
Εκ μέρους όσων υπογράφουν
Αυγουστίνου Ευδοξία, φιλόλογος – θεολόγος,

1 σχόλιο:

ΜΑΡΙΟΣ είπε...

Δυστυχώς τα ΜΜΜΕ ( Μέσα Μαζικής ΜΗ Επικοινωνίας )ΠΑΝΤΑ παραπληροφορούν . Όταν γνωρίζει κάποιος ένα θέμα προσωπικά ο ίδιος και δει μετά πώς το παρουσιάζουν τα ΜΜΜΕ , βλέπει την παραπληροφόρηση και κατανοεί ότι για όσα θέματα δεν γνωρίζει προσωπικά το τι του σερβίρουν .΄Εχω πολλά προσωπικά παραδείγματα .Κάποτε έβλεπα μόνο τίτλους ειδήσεων . Τώρα δεν ανοίγω την τηλεόραση .

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)