12/4/09

Η Σταύρωση στο νέο βιβλίο Θρησκευτικών της Β΄ Γυμνασίου



























Η αριστερή εικόνα είναι η 125η σελίδα του νέου βιβλίου Θρησκευτικών της Β΄ Γυμνασίου που περιέχει το κείμενο της Καινής Διαθήκης για τη Σταύρωση του Χριστού. Δεξιά είναι η ίδια ακριβώς σελίδα με διαφορετική όμως εικόνα, προϊόν μοντάζ που έκανε κάποιος φίλος του blog. Αλήθεια, ποια από τις δύο εικόνες ταιριάζει πιο πολύ με το ιερό κείμενο για τη Σταύρωση; Ποια εικόνα εκφράζει με καλύτερο και πιο ορθόδοξο τρόπο όσα περιγράφονται στο κείμενο της Καινής Διαθήκης;

Φαίνεται όμως πως για τους συγγραφείς του βιβλίου Θρησκευτικών της Β΄ Γυμνασίου προέχει η κουλτουριάρικη οπτική του Μιχάλη Βασιλάκη (ζωγράφου της εικόνας αριστερά) παρά η βυζαντινή εικονογραφία του Θεοφάνους του Κρητός (εικόνα δεξιά).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα αυτονόητα ρωτάτε κ.Τάτση;Και λίγα λέτε.Ο Σταυρός, το σύμβολο της πίστεώς μας που βρίσκεται;Αλήθεια άλλοι Θεολόγοι δεν υπάρχουνε να ξεσηκωθούνε;Τι ρόλο έχουνε στα σχολεία;Μόλις βλέπουνε τα νέα βιβλία που έχουνε αλλάξει, δεν μπορούνε να κάνουνε συλλογικά υπομνήματα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο;Φαίνεται ότι είχε δίκιο άλλος αναγνώστης που έλεγε ότι οι σπουδές τους στην Δυτική Ευρώπη τους έχουνε επηρεάσει.Που είσαι Εμμανουήλ Πανσέληνε να φρίξεις!

ΜΑΡΙΟΣ είπε...

Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας που επιτρέπει τέοια βιβλία δεν είναι Παιδείας αλλά α-παιδείας . Τι παιδεία προσφέρει ; Αν δεν αντιδράσουμε όλοι μας , στο μέλλον θα θερίσουμε τους καρπούς της απραξίας μας και δεν θα είναι γλυκείς .

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)