13/10/09

Ανακρίβειες για όσους στηρίζουν τον αντι-οικουμενιστικό αγώνα

Στο ιστολόγιο Ιδιωτική Οδός δημοσιεύεται άρθρο του Αριστείδη Βικέτου με τον τίτλο ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε πρόσωπα που μετέχουν στον αντι-οικουμενιστικό αγώνα.
Λάβαμε και δημοσιεύουμε την απάντηση του κ. Παναγιώτη Τελεβάντου σχετικά με τις ανακρίβειες που αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο γύρω από το προσωπό του. Το άρθρο αναφέρει:...........

Μεταξύ των επιφανών στελεχών της κίνησης κατά του θεολογικού διαλόγου στην Ελλάδα είναι και ο Κύπριος Φιλόλογος - Θεολόγος Παναγιώτης Τελεβάντος, ο οποίος συνδέεται πνευματικά με τη Μονή Σταυροβουνίου.
Ο κ. Τελεβάντος σε άρθρο του στο διαδίκτυο, πριν μερικές μέρες, κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι ψεύδεται, όταν δηλώνει ότι δεν θα περάσουμε την «κόκκινη γραμμή». Ο κ. Τελεβάντος ισχυρίζεται ότι «εκείνο που ο Παναγιώτατος δεν κατανοεί (ή για να ακριβολογούμε προσποιείται ότι δεν κατανοεί), είναι ότι ΟΛΟΙ οι πυλώνες της προσέγγισής του με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους βρίσκονται εντελώς έξω από το πνεύμα του Χριστού και της ορθόδοξης πίστης».

Η Απάντηση του κ. Τελεβάντου στα παραπάνω:
Μου έκανε εντύπωση η αναφορά στο όνομά μου στην ιστοσελίδα σας "ως επιφανούς στελέχους" κατά του Οικουμενισμού για τους ακόλουθους λόγους:

1.) Είμαι εξ αντικειμένου ένας κυριολεκτικά ασήμαντος άνθρωπος και εξ απόψεως γνώσεων και εξ απόψεως συμβολής στην κίνηση κατά του Οικουμενισμού.
2.) Επιπλέον είναι εντελώς ανακριβής η αναφορά σας ότι είμαι εναντίον των διαλόγων με τους Παπικούς, τους άλλους αιρετικούς ακόμα και με τους αλλόθρησκους. Ο Αγιοι Πατέρες διαλέγονταν με όλους και εμείς οφείλουμε να στοιχούμε στο παράδειγμά τους.
3.) Εκείνο που είναι όμως αλήθεια είναι ότι είμαι εναντίον της προδοσίας της πίστης μας και της κατάφωρης παραβίασης των κανόνων που απαγορεύουν τη συμπροσευχή με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους.
4.) Είμαι επίσης πολέμιος της ισότιμης συμμετοχής των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο παγκόσμιο συμβούλιο των αιρέσεων γνωστό ως ΠΣΕ όπως και της επιδίωξης ουνιτικού τύπου ένωσης Ορθοδόξων και Παπικών που θα επιτρέψει στον καθένα να πιστεύει ότι θέλει αρκεί να αναγνωρίσει το πρωτείο του Πάπα και να εφαρμόζει τη "διακοινωνία" πριν οι Παπικοί αποπτύσσουν τις κακοδοξίες τους.
5.) Είμαι επίσης σφορδρός πολέμιος της θεωρίας των "αδελφών εκκλησιών", της "θεωρίας των κλάδων" και της "βαπτισματικής θεολογίας" επειδή όλες οι πιο πάνω αιρέσεις υποσκάπτουν καίρια την πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι ΜΟΝΟΝ στους κόλπους της παρέχονται έγκυρα μυστήρια επειδή όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της πίστεως είναι η ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
6.) Αναφέρεται επίσης στο άρθρο σας ότι συνδέομαι με τη Μονή Σταυροβουνίου. Είναι ακριβής η αναφορά σας επειδή όταν ζούσα στην Κύπρο είχα την ευλογία να εξομολογούμαι στο Γέροντα Αθανάσιο. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι όλοι οι διδάσκαλοι που είχα στην εν Χριστώ ζωή με δίδαξαν τα ίδια πράγματα για τον Οικουμενισμό: Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Πόποβιτς, π. Παίσιος, π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης και άλλοι. Γι' αυτό και έχω τη βεβαιότητα (πέραν της μαρτυρίας των Αγίων Πατέρων) ότι ο αγώνας κατά του οικουμενισμού είναι αδήριτο χρέος κάθε ορθόδοξου πιστού ακόμα και ανθρώπων αμαρτωλών, ασήμαντων και ανάξιων λόγου όπως ο συντάκτης αυτού σχολίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)