26/3/10

Αποκαλύψεις για το ρόλο του Πάπα στα σκάνδαλα παιδεραστίας

πηγή: Καθημερινή, 26/3/2010
Νέες αποκαλύψεις των «New York Times» για κρούσματα παιδεραστίας και τη στάση του Πάπα Βενέδικτου, αναστατώνουν την κοινή γνώμη.
Νέα στοιχεία, σχετικά με κρούσματα παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και με τον ρόλο του καρδινάλιου Γιόζεφ Ράτσιγκερ, πριν εκλεγεί Πάπας, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «New York Times», μετά τις χθεσινές της αποκάλυψεις.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «ο καρδινάλιος Ράτσιγκερ, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, γνώριζε ότι ο κληρικός Πέτερ Χούλερμαν -ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε ψυχιατρική αγωγή για να θεραπευθεί από την παιδεραστία- επέστρεψε στον ποιμαντικό του ρόλο σε ενορία, λίγες μέρες μετά την έναρξη της συγκεκριμένης αγωγής».....
Το γεγονός συνέβη το 1980 και οι «New York Times» βασίζουν το άρθρο τους στη μαρτυρία δυο Γερμανών ιερωμένων.

«Μια γραπτή έκθεση αποδεικνύει ότι, όχι μόνον ο μελλοντικός Πάπας οργάνωσε συνάντηση στις 15 Ιανουαρίου του 1980, κατά την οποία αποφασίσθηκε η μετάθεση του προβληματικού κληρικού, αλλά πληροφορήθηκε και την επιστροφή του πατέρα Χούλερμαν στα αρχικά του καθήκοντα», αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας, όμως, ότι «δεν είναι σαφές πόσο σε βάθος ασχολήθηκε, ο καρδινάλιος Ράτσιγκερ, με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αν και ο υψηλόβαθμος κληρικός Φρίντριχ Φαρ, ο οποίος παρακολούθησε στενά την περίπτωση, ήταν διαρκώς σε επαφή με τον μελλοντικό ποντίφικα».

Ο πατέρας Χούλερμαν φέρεται να παρενόχλησε σειρά ανηλίκων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, αλλά έως τώρα, η επίσημη θέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι ότι η απόφαση με την οποία είχε επιτραπεί η επιστροφή του σε ενεργό ποιμαντικό ρόλο, είχε ληφθεί με αποκλειστική ευθύνη του στενότερου συνεργάτη τού Ράτσιγκερ, του «νούμερο δύο» στην επισκοπή του Μονάχου, Γκέρχαρντ Γκρούμπερ.

Οι αποκαλύψεις ακολουθούν το χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times», που αναφερόταν επικριτικά στον Πάπα για έναν ακόμη λόγο. Για το ότι δεν τιμώρησε τον κληρικό Λόρενς Μάρφι, ο οποίος κατηγορήθηκε για 200 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μάρφι είχε εργασθεί σε σχολείο της πολιτείας Γουϊσκόνσιν για κωφάλαλα παιδιά και τα κρούσματα παιδεραστίας τοποθετούνται στη δεκαετία του ΄50.

Η Αγία Έδρα απάντησε, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, ότι πληροφορήθηκε τα συμβάντα το 1996, δύο χρόνια πριν τον θάνατο του Μάρφι. Ωστόσο, η εφημερίδα της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι «ουδέποτε ο Μάρφι τιμωρήθηκε για τις πράξεις του».

Οι αποκαλύψεις έχουν σοκάρει την ιταλική κοινή γνώμη λίγες μέρες πριν το Ρωμαιοκαθολικό Πάσχα και εν μέσω των σκανδάλων παιδεραστίας, που πλήττουν τις καθολικές επισκοπές σε Ευρώπη και Αμερική. Η εφημερίδα των Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας «Avvenire» υπερασπίζεται στο σημερινό της πρωτοσέλιδο τον ποντίφικα, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ένα άγριο κύμα, που ξεκινά από τα μέσα ενημέρωσης, το οποίο επιχειρεί να πλήξει τον πάπα», με μια «παράλληλη, περίεργη αδυναμία σε επιθέσεις λάσπης, που είναι εμφανής σε πολλούς τίτλους».

Σύμφωνα με την «Avvenire» «οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές, αλλά δεν στηρίζονται σε απτές αποδείξεις».

Χθες το βράδυ, εξάλλου, ο Πάπας Βενέδικτος επευφημήθηκε από περίπου 70.000 νέους, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για τον εορτασμό της «Καθολικής Διεθνούς Ημέρας Νεότητας». Ο πνευματικός πατέρας των Ρωμαιοκαθολικών δεν αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Αρκέστηκε στο να ευχαριστήσει τους νέους «για την παρουσία τους, για τον ενθουσιασμό τους και για τη βούλησή τους να ακολουθήσουν τη διδαχή του Ιησού, που μας επιτρέπει να ζήσουμε με τον σωστό τρόπο».

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Μπα!

Αυτός που ετοιμάζεται να μαγαρίσει τα χώματα της Κύπρου, που άγιασαν με το αίμα τόσων Αγίων και τόσων ηρώων εκτός των υπολοίπων κατορθωμάτων του είναι και προστάτης των παιδεραστών;

Δεν νομίζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου ότι από μόνη της αυτή η πληροφορία θα έπρεπε να ήταν αρκετή για να ζητηθεί η ματαίωση της επίσκεψης του Πάπα τον Ιούνιο στην Κύπρο;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)